Нещодавно в Україні було зафіксовано нові випадки захворювання на ботулізм, один з яких стався через вживання рибної консерви промислового виробництва. Про це написала головний позаштатний інфекціоніст МОЗ України Ольга Голубовська на своїй сторінці в Facebook.
У зв’язку з черговим спалахом ботулізму, додаються нові рекомендації щодо профілактики смертельної інфекції, зазначається у повідомленні. «Необхідно додати або обмеження вживання консервованої продукції, купленої в магазинах і виробленої у промислових умовах, або цю продукцію необхідно піддати термічній обробці», — зазначає інфекціоніст.
Також Ольга Голубовська повідомила, що в регіонах України немає сироватки проти ботулізму, тому дуже важлива профілактика цієї інфекції. «Сироватки проти ботулізму в регіонах немає. Так що порятунок потопаючих — справа рук самих потопаючих. Нам залишається тільки одне — профілактика. Як все-таки добре, що ця зараза не може гіпотетично перебувати в будь-якому продукті, нам просто пощастило», — написала Ольга Голубовська.
Нагадаємо, останнім часом в Україні більшає випадків захворювання на ботулізм. Збудник міститься у продукції як домашнього, так і промислового виробництва.
Зважаючи на це, лікарі нагадують: головне у профілактиці захворювання — ретельне дотримання технології приготування солінь та копчень, консервації, як в домашніх умовах, так і на підприємствах громадського харчування. Не слід купувати кров’яну та ліверну ковбасу, солену чи копчену рибу, буженину, шинку, консервовані гриби у випадкових осіб.
Якщо продукт викликає сумнів у якості, його слід прокип’ятити — кип’ятіння протягом 10 хвилин руйнує ботулотоксин. М’ясо при цьому треба порізати шматками завтовшки не більше 2 см. Пам’ятайте, що навіть при сильному солінні іноді зберігаються умови для вироблення токсину, і, відповідно, зараження людини.
Будьте обережні, намагайтеся не вживати зазначені продукти, особливо — зроблені в домашніх умовах. У разі погіршення самопочуття у перші часи або дні після їх вживання, терміново звертайтесь до лікаря.