Раціон у спеку: без м’яса, кави та солодощів

Новини 12 Сер. 2017 р., 17:02 699

У спекотну погоду лікарі радять надавати перевагу вегетаріанському типу харчування. Коли людина їсть м’ясо чи рибу, вона розігріває свої обмінні процеси, тож на охолодження їй потрібно витрачати більше сил.

Добре засвоюються овочі та фрукти — як сирі, так і термічно оброблені. Бажано виключити з раціону всі білкові продукти. Якщо спека впаде до 30 градусів тепла, можна з’їсти білого м’яса чи білої риби. Білок підвищує обмін речовин на 40%. Це сильно розігріває організм і збільшує потребу в охолодженні. А охолоджуватися людина може одним способом — коли вода, випаровуючись через шкіру, виносить з собою багато калорій. Але при температурі довкілля +33 і вище, температура повітря та тіла практично зрівнюється, і людина вже не може, охолоджуватися, випаровуючи воду, зазначають лікарі.

Якщо вже дуже хочеться білка, можна залишити в раціоні кисломолочні продукти та яйця. Потрібно повністю виключити йод в будь-яких видах: це і морська капуста, і йодована сіль тощо. Йод знижує ККД розщеплення харчів. Також бажано не вживати у спеку жодних адаптогенів чи стимуляторів, таких як женьшень, лимонник, родіола, заманиха. Вони через гормони надниркової залози підвищують температуру тіла. Звичайно, небажані продукти з кофеїном.

Не забувайте про рідину — влітку треба вживати мінімум 5% рідини від маси тіла на день, а при температурі за 30 градусів — ще більше. Рідина потрапляє в організм і потім випаровується через легені, через шкіру, а нирки працюють «за залишковим принципом». Якщо води в організмі мало, ниркам вона не дістається, відбувається перегрів організму і піднімається температура тіла. Може трапитися тепловий удар, попереджають медики.

Воду з холодильника краще не вживати. Коли ми випиваємо холодної води, стравохід і трахея охолоджуються, знижується імунітет, і людина, як мінімум, заробляє трахеїт, а як максимум — пневмонію. Комусь при низькому імунітеті вистачає одноразового прийому холодного напою, комусь треба попити кілька днів, але система все одно зреагує. Адже нас цікавить не розбавити тепло всередині, а вивести його з організму.

До речі, посилює спрагу і солодка їжа, збільшуючи в’язкість крові. Зокрема морозиво провокує вживання рідини разом з ним. А чим швидше набив шлунок, тим швидше це морозиво «опиниться» на стегнах, в жировій тканині. Всім відомо, що огрядні люди гірше переносять спеку. Оскільки тепло виділяється, а жирова тканина, яка фактично є діелектриком, не дає йому піти в навколишнє середовище. Таким людям треба вживати більше рідини, зазначають лікарі.

Loading...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

НОВИНИ

18.10.2017
17.10.2017
16.10.2017