20 цікавих фактів про прапор України

0

23 серпня українці відзначають День державного прапора, а вже наступного дня – 24 серпня – День Незалежності. 

Історія свята

Спочатку День Державного Прапора святкували лише в Києві на муніципальному рівні. Столиця відзначала це свято 24 липня. Саме цього дня у 1990 році синьо-жовтий прапор підняли над Київською мерією. На загальнодержавному рівні свято встановлено указом Президента України Леоніда Кучми у 2004 р.

Починаючи з 2009 року, День українського прапора почав святкуватися 23 серпня на загальнонаціональному рівні у всіх містах країни.

Під синьо-жовтим прапором в Україні зустрічають іноземних гостей, військовослужбовці приймають присягу, працюють українські посольства, він вивішується в ООН.

Цікаві факти про український прапор:
  1. Вперше поєднання синього і жовтого з’явилося на гербі Львова: Данило Галицький подарував місту, заснованому у 1256 році, герб із зображенням жовтого лева на блакитному тлі.
  2. Золотий і синій колір використовувалися в гербі Руського королівства офіційно з XIV століття. Також ці кольори присутні і на гербах місцевої знаті, князів, шляхтичів.
  3. Прапори козаків Запорізької Січі також часто мали поєднання синьо-жовтого, особливо починаючи з XVIII століття. Як правило, на прапорі було і зображення козака в одязі золотого або червоного кольорів.
  4. Спочатку синьо-жовті прапори були трикутної форми. Вперше намагалася утворити прямокутний прапор із жовтого і блакитного кольорів Головна Руська рада на Галичині. А вже в 1848 році за ініціативою Ради на міській ратуші Львова вперше підняли жовто-блакитний прапор.
  5. У 1917 році відбулася українська революція, з’явилася УНР. У битвах за свою свободу українські воїни йшли в бій під синьо-жовтими прапорами. Так, у битві під Крутами над захисниками української свободи майорів саме такий стяг.
  6. Український прапор змінив кілька кольорів, перш ніж прийти до звичного синьо-жовтого забарвлення – він був червоним, малиновим і червоно-синім.
  7. У 1918 році Центральна Рада на чолі з першим Президентом Грушевським затвердила нинішню гаму кольорів.
  8. Досі експерти сперечаються, який колір має розташовуватися вгорі, а який – внизу. Така плутанина виникла ще під час УНР: тоді застосовували обидва варіанти. Символіка кольорів набагато глибша, ніж просто уособлення неба і поля пшениці. Золоте, жовте символізує Творця, Бога-Отця і взагалі, духовне начало. Синє ж – це все земне, а також свобода вибору, якою Творець наділив свої творіння в надії, що вони нею не зловживатимуть.
  9. Після завоювання України більшовиками та утворення УРСР Володимир Ленін затвердив прапор республіки: червоне поле, а у верхньому кутку – синьо-жовтий прапорець. Але з ідеологічних міркувань вже в 1919 синьо-жовтий колір зник з прапора.
  10. 22 липня 1976 року на Олімпійських іграх в Монреалі один канадський студент українського походження розгорнув синьо-жовтий прапор під час змагань із гандболу. Тоді його швиденько з трибун забрали: у цьому побачили небезпеку. А 26 квітня 1989 року, в річницю Чорнобильської трагедії, активіст Юрко Волощак розгорнув синьо-жовтий прапор на площі Ринок у Львові. Це був перший випадок використання національного прапора за весь радянський період.
  11.  Китайська художниця Мао Мао в 1992 році попросила першого президента України Леоніда Кравчука поміняти розташування кольорів на прапорі. Таке поєднання, на думку Мао, символізувало біди для держави.
  12.  Найбільшим прапором України 30 на 45 метрів (1350 м²) є «Донецький прапор», пошитий вдовою донецького шахтаря, пенсіонеркою Марією Бєлятковою з ініціативи Союзу творчої молоді Донбасу.  Вперше його розгорнули в Донецьку 23 серпня 2007 року. Він  занесений в Книгу рекордів України.
  13. 2 липня 2011 року на Херсонщині виготовили Державний Прапор України розмірами 150×50 м спеціально для 9-го фестивалю «Купальські зорі».
  14.  Найбільший намальований національний прапор з’явився в Києві в червні 2014 року. Тисячі жителів столиці на Оболонській набережній розмалювали частину бетонного укосу.
  15. У 2016 році українські альпіністи встановили наш прапор на вершині найвищого вулкана світу – Охос-дель-Саладо в Андах. Його висота  – 6872 метри.
  16. Серед прапорів слов’янських країн тільки український і боснійський не мають червоного кольору.
  17. 22 серпня 2010 року в Тернополі на акції «Ровесник Незалежності» розгорнули найдовший прапор України завдовжки 9,5 км та завширшки 0,75 м. Цієї довжини вистачило, щоби оточити весь Тернопільський став. Рекорд занесено до Книги рекордів України.
  18. 23 серпня 2018 року в Дніпрі встановили на флагштоці прапор, що встановив одразу два національні рекорди країни, що потрапили в Книгу рекордів України: найбільший державний прапор України над містом: розмір полотна — 12×18 метрів, вага – 23 кілограми та найвищий флагшток із прапором України: висота –72 метри.
  19. 22 серпня 2020 року у Києві на території Національного музею історії України у Другій світовій війні було піднято державний прапор України розміром 16×24 метри на флагштоці висотою 89,17 метрів.
  20. У 2021 році в Офісі Президента виступили з ініціативою аби в всіх регіонах до 30-річчя Незалежності України встановили державні стяги. 20 серпня в Херсоні під час монтування через обрив стропи впав найбільший в області флагшток, що встановлювали до Дня Незалежності.

Фото – КМДА

Читайте також

  1. День Державного Прапора в Броварах розпочався з мітингу та молитви
  2. День прапора України в Броварах: святкова хода і виставка снарядів. Відео
  3. У Броварах збудують 72-метровий флагшток для українського прапора
  4. День прапора в Броварах: відкриття флагштоку. І не тільки
Залиште відповідь

Exit mobile version