Броварська лікарня: до та після карантину. ІІ частина. 2019-2020 роки

0

Які труднощі та проблеми спіткали броварську лікарню на шляху реформування, та які здобутки і напрацювання має колектив ББКЛ за останні роки? У першій частині ми розповіли про життя лікарні в 2017-2018 роках.

Рік 2019-й

Згідно звіту, наданого на запит журналістів головним лікарем ББКЛ,  медичний заклад має досить розгалужену структуру, до якої належать:

  • туберкульозний диспансер
  • діагностична служба
  • бухгалтерія
  • економічний відділ
  • центр травматології
  • ортопедії
  • нейрохірургії
  • Консультативно-діагностичний центр(поліклініка)
  • відділення трансфузіології
  • центр «Дитяча лікарня» та інше.

Донедавна стоматологічне відділення ББКЛ із центром на бульв. Незалежності також відносилась до лікарні, було спільною власністю м. Бровари та Броварського району і щорічно надавало допомогу 150-160 тис. жителям. Але міська рада виокремила стоматологію в окреме підприємство, створивши   КП «Броварська стоматологічна поліклініка», тому приміщення  дорослої та дитячої стоматології відійшли до міського комунального підприємства, а колектив – підпорядкувався новому директору нового КП.

Дешевші від комерційних: у комунальній стоматполіклініці озвучили тарифи на послуги 

За звітними даними, всього за 2019 рік КНП «Броварська багатопрофільна клінічна лікарня» коштом міста, району, громад, власними надходженнями та державної субвенції профінансовано на 213,8 млн грн (при потребі 372,8 млн):

  • 166,1 млн грн – оплата праці та нарахування;
  • 1,69 млн грн – закупівля обладнання та інвентаря;
  • 17,5 млн грн – медикаменти та перев’язувальні матеріали;
  • 4,09 млн грн – продукти харчування (вартість на одного хворого в день 18,25 грн);
  • 4,6 млн грн – оплата послуг (крім комунальних);
  • 17,9 млн грн – комунальні платежі та інше.

Із міського бюджету виділено 142,7 млн грн (із яких 74,4 млн – це державна субвенція) та 511 тис. грн за програмою надання допомоги демобілізованим військовослужбовцям, що брали участь в АТО/ООС. За кошти міста (9,1 млн грн) було здійснено часткові ремонти 3-4 поверхів лікарняного корпусу дитячої лікарні, частковий капремонт тепломережі на території ББКЛ, закуплено комп’ютерне обладнання, водонагрівачі та електрокотли. Комп’ютерне та медичне обладнання купувалось також за кошти Броварського району(1,2 млн грн) та за рахунок співфінансування фонду соцекономрозвитку та району (272 тис. грн).

 

За даними реєстраційної служби, щорічно до лікарні госпіталізується від 27 до 30 тис. хворих (залежно від спалахів хвороб, в т.ч. ГРЗ та грипу). У зв’язку з епідемією кору, в 2019 році найбільш перевантаженими були інфекційні відділення дорослої та дитячої лікарень. Крім того, за основними класами хвороб та окремими нозологіями, як первинна так і вторинна ланка медицини фіксує «лідерство» хвороб системи кровообігу, серед який найвищий показник поширеності має гіпертонічна. Відтак найбільш затребуваним для пацієнтів лікарні залишається ангіоневрологічне відділення.

Протягом 2019 року в лікарні на амбулаторному прийомі запроваджено надання допомоги за новим напрямком – гематологія, а  кількість амбулаторних відвідувань у КДЦ (поліклініка) за звітний період склала 550 685 на рік.

Стабільно високі  показники ургентних (термінових) звернень до приймального відділення лікарні (більше 10 тис. протягом року) змусило адміністрацію вжити відповідних заходів. Так, для пришвидшення надання допомоги ургентним хворим проведено перебудову приймального відділення у відділення екстреної (невідкладної) допомоги.

Відповідно до структури лікарні, підрозділ «дорослої» лікарні у 2019 році нараховує 692 ліжка і 20 профільних відділень, центр «Дитяча лікарня» – на 170 ліжок, які працюють у зв’язці з консультативно-діагностичними центрами. В цілому ліжковий фонд складає 862 ліжка.

Завдяки місцевим програмам, значною мірою вдалось поліпшити стан із оплатою праці медичних працівників. Але фінансування медичної галузі все ж залишається на недостатньому рівні: середня заробітна плата в лікарні за 2019 рік складала  6 973,0 грн. Це часто стає причиною звільнень медичного персоналу, адже міські та районі лікарні не здатні конкурувати з приватними клініками ні за рівнем оплати праці, ні за оснащеністю, ні за фізичним і моральним навантаженням на працівників.

У 2019-му лікарня прийняла на роботу 75 лікарів та 53 середніх медпрацівники, а звільнилось 95 лікарів та 111 середніх медпрацівників. Відтак укомплектованість лікарями складає 78,9 %, середніми медпрацівниками – 79,7 %.

Станом на 31.12.2019 року колектив лікарні налічує 1 519 осіб: 291 лікар, середніх медпрацівників  – 577, інших – 281 чоловік.

Щороку жителів міста та району лікують 92 лікарі вищої категорії, 49 – першої та 22 – другої категорій. Учений ступінь «кандидата медичних наук» мають 8 лікарів, «доктор наук» – 1 лікар, Заслужені лікарі України – 3 лікарі.

Серед пріоритетних завдань, які поставила для себе адміністрація лікарні на 2020 рік – укладення до 01 квітня 2020 року договору з НСЗУ шляхом запровадження медично-інформаційної системи (МІС), налагодження програмного забезпечення для конструктивної співпраці з первинними центрами міста та району, оновлення автопарку лікарні.

Рік 2020-й

Плани планами, але життя таки вносить свої корективи. Новий рік для адміністрації та колективу лікарні розпочався з несподіванки, коли у порядку денному лютневої сесії Броварської міської ради з’явився проєкт рішення щодо розірвання контракту з головним лікарем ББКЛ Валентином Багнюком. У порядку місцевої ініціативи таке рішення запропонувала одна активна броварчиня – Тетяна Немчина, голова правління ГО «Комітет громадського самоврядування». Остання у пояснювальній записці свої пропозиції щодо звільнення Валентина Багнюка обґрунтовувала необмеженими можливостями, закріпленими у контракті головного лікаря, та неналежною організацією надання медичних послуг. Зазначимо, що Броварська районна рада цей проєкт у порядок денний своєї сесії навіть не включала, обмежившись обговоренням ситуації на засіданні профільної комісії.

Уже під час розгляду цього питання на сесії, міські депутати озвучили інформацію про те, що ініціаторка проєкту жодних доказів до своїх обвинувачень у бік головного лікаря  не додала, а під час регламентної комісії повідомила, що це рішення на розгляд депутатів попросив винести міський голова Ігор Сапожко.

Головлікар Багнюк, присутній у залі засідань, заявив про готовність звітувати перед «слугами народу» про свою діяльність та роботу закладу, втім такої необхідності депутати не побачили, виразивши довіру діям керівництва лікарні. Сам мер стосовно заяв пані Немчиної віджартувався і запропонував депутатам прийняти рішення про відмову в розірванні контракту з головним лікарем ББКЛ.

Наступної сесії, що відбулась уже у березні, депутати за пропозицією Ігоря Сапожка та очільниці відділу охорони здоров’я БМР Ніни Хорошаєвої відмовили лікарні у включенні до програми заходу щодо фінансування запуску МІС (медично-інформаційної системи), запровадження якої мало б відкрити шлях до фінансування за кожного пролікованого пацієнта не залежно від місця його реєстрації за програмою медичних ганатій. Зупинило депутатів те, що, мовляв, обрана лікарнею МІС не буде «з’єднуватись» з інформаційною системою первинної ланки для обміну даними. Очільниця ВОЗ БМР пані Хорошаєва запропонувала з часом створити єдиний інформаційний простір, що якимось чином мав об’єднати всі ланки та заклади медицини міста та району, а поки що сфокусуватись на боротьбі з коронавірусною інфекцією.

Журналісти «Трибуни» звернулись до Національної служби здоров’я України за роз’ясненням ситуації, у тому числі щодо об’єму обміну медичними даними пацієнтів між первинною та вторинною ланками. За даними служби, (відповідь НСЗУ див. нижче) відповідно до чинного законодавства, обмін між первинною та вторинною ланками буде поки що відбуватись лише в частині видачі направлень первинних центрів до вузьких спеціалістів ( якщо не передбачене інше) та електронних рецептів не залежно від того, яку МІС обере медичний заклад. Вибір оператора МІС покладено державою на керівника лікувального закладу за умови, що це програмне забезпечення має бути підключене до центральної бази даних ДП «Електронне здоров’я».  Докладніше про підключені до eHealth МІС читайте ТУТ.

Більше того, НСЗУ наголошує на тому, що для збереження відомостей про хворобу, медичне обстеження, огляд та їх результати, інтимну та сімейну сторони життя громадянина, доступ до такої інформації матиме обмежене коло осіб.

І хоча сьогодні головна проблема, що потребує негайного вирішення, це боротьба з COVID-19, колектив медичного закладу паралельно працює над власним реформуванням.

До цього часу лікарнею закуплено ліцензійну програму для впровадження МІС, проведено навчання персоналу для роботи з комп’ютерним обладнанням. Керівник лікарні уклав угоду з Національною службою здоров”я України про про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій.

У додатках до договору ви зможете знайти інформацію щодо затверджених пакетів надання медичної допомоги, їх вартості та головних вимог до якості надання таких послуг.

Отже, є велика надія, що до кінця 2020 року ББКЛ надаватиме медичні послуги в обмін на державне фінансування. Якщо скласти розрахункові показники запланованої вартості медичних послуг за наявними затвердженими пакетами, цифра вийде досить пристойна – близько 142,7 млн грн за 9 місяців поточного року (≈15,8 млн на місяць).

Нагадаємо, що за 2019 рік лише на виплату заробітної плати та нарахування знадобилось 166,1 млн грн (≈13,8 млн грн на місяць).  До кожного пакету послуг НСЗУ виставляє умови їх надання з відповідним переліком лікарів,  обладнання та матеріалів, які повинна мати лікарня, аби вилікувати пацієнта.

Із переліком спеціальних умов НСЗУ можна ознайомитись ТУТ.

Тож зрозуміло, що наявність та якість медичного обслуговування населення міста і району колективом лікарні напряму залежить від бюджетного фінансування. І не лише державного.  І чим краща матеріальна база, тим вищі потреби в її обслуговуванні, але й більші можливості відновити або покращити здоров’я пацієнтів.

Зрозуміло також, що внести корективи щодо використання коштів, або перекинути фінансові ресурси на інші заходи програм, самотужки керівництво лікарні не в змозі. Адже всі зміни до програми щодо включення додаткових заходів або їх фінансування, проходять через рішення депутатів рад, що є власниками лікарні. Тому всі співзасновники закладу та адміністрація лікарні мають щодня і щороку консолідувати свої зусилля в прагненні змін на краще, бо наші лікарі достойні гідного відшкодування праці, створення нормальних умов для роботи та визнання заслуг, а пацієнти лікарень – достойні якісного обслуговування та уваги професійного і висококваліфікованого персоналу.

Головне фото – Антон Раков, © «Трибуна-Бровари»

Читайте також:

  1. У броварській дитячій лікарні з’явився новий УЗД-апарат
  2. Броварська лікарня у квітні може залишитися без фінансування .
  3. Центр «Дитяча лікарня»: сучасний ремонт та брак кадрів – ФОТО.
  4. Унікальна операція задля життя без болю: у Броварах пораненому АТОвцю вживили помпу. ВІДЕО
  5. Пологове відділення+гінекологічне=Перинатальний центр або Нове зі старими «дірками»
  6. Ритуальні служби Броварів: боротьба не за душу, а за тіло
  7. Бізнес на бюджетних коштах: як незмінний підрядник ремонтує Броварську лікарню
Залиште відповідь

Exit mobile version