Чиновники нагадують про нерест: з квітня по червень вилов заборонений, зокрема й у Броварах

0

Із 1 квітня по 9 червня в усіх водосховищах і озерах із затоками та притоками Київщини заборонено ловити рибу у зв’язку із періодом нересту. Про це йдеться в наказі управління Держрибагенства в Києві та Київській області. Однак броварські рибалки цю заборону порушують, виловлюючи рибу в озері Білому, що в парку Приозерному. Про це в понеділок журналістам розповів Юрій Жимайлов, головний спеціаліст Броварської міської ради з питань екології.

Слід зазначити, що заборона виловлювати рибу в період нересту є традиційною, її встановлюють щороку, і діє вона по всій території України. За інформацією екологів та професійних рибалок, обмеження встановлюють, щоби популяція риб могла відновитися, давши потомство.

Відповідно до цьогорічного наказу Держрибагенства в Києві та Київській області, заборона на вилов діє у всіх водосховищах і озерах із затоками, протоками, включаючи зону  підтоплення – з 1  квітня по 9 червня. Також не можна ловити рибу у всіх річках і їхніх кореневих водах – з 1 квітня по 20 травня. У новостворених водних об’єктах,  а також у придатковій системі річок та інших водних об’єктах не дозволяється виловлювання з 1 квітня по 29 червня.

Окрім того, під час дії заборони не можна використовувати деякі плавзасоби в місцях нересту. Також під забороною днопоглиблювальні, вибухові та інші роботи, добування будівельних матеріалів у місцях масового нересту водних біоресурсів. Не дозволене і підводне полювання. Водночас, місця нерестовищ, на яких забороняється лов (добування) водних біоресурсів, визначене окремим переліком – об’єкти Броварів у ньому не зазначені.

Проте, відповідно до наказу Держрибагенства в Києві та Київській області, існують місця, де дозволене спортивне та любительське виловлювання. Це – до 3 кг/день – однією поплавковою або донною вудкою на 1 гачок. Втім, у переліку таких місць Бровари також не вказані.

Журналісту «Трибуни-Бровари» Юрій Жимайлов зауважив, що паркові озера не обліковуються. Тому вони не можуть потрапити до відповідних переліків у наказі.

Юрій Жимайлов

Як розповів головний еколог Броварів, він неодноразово помічав порушення правил вилову під час нересту риб в озері Білому у парку Приозерному. Юрій Жимайлов вказує, що рибалки використовують по декілька вудок одночасно. А здійснювати вилов починають ще до сходу сонця, причому за допомогою власних надувних човнів.

Слід зазначити, що 2 квітня головне управління Нацполіції у Київській області оголосило про початок операції «нерест». Про факти незаконного вилову риби просять інформувати за телефоном 102. Правоохоронці зазначають, що за порушення правил риболовлі під час нересту передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.

Головне зображення – А. Луферов

Залиште відповідь

Exit mobile version