Електронні водійські права прирівняли до паперових: Рада ухвалила закон

0

Верховна рада 16 лютого підтримала зміни до Закону України «Про дорожній рух», які передбачають використання електронного посвідчення водія, свідоцтва про реєстрацію транспорту та автоцивілку нарівні з паперовими. Це можна зробити через додаток «Дія».

Як повідомляють у Міністерстві та комітеті цифрової трансформації, тепер водій може показати електронне посвідчення водія, електронне свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу та договір обов’язкового страхування (автоцивілку) поліцейському для посвідчення своєї особи та права на керування автівкою.

Електронні водійські права доступні українцям із 6 лютого 2021 року. Їх можна використовувати через додаток «Дія». Такими правами можуть скористатися водії, які мають дозвіл на керування автомобілем. Для отримання цифрових прав вони мають пред’явити або посвідчення, видане після 2013 року, або біометричний паспорт.

У смартфоні водія відображається документ, подібний до пластикових водійських прав, але з QR-кодом. Він потрібен для того, щоб ідентифікувати водія.

Щоб перевірити достовірність електронних водійських прав, правоохоронці мають відсканувати QR-код за допомогою планшета чи навіть мобільного телефона.

Нагадаємо, що 23 жовтня 2019 року Кабмін ухвалив низку рішень, які дозволили запустити цифрові послуги «Держава в смартфоні». А вже 11 грудня 2019 року стартував період бета-тестування мобільного застосунку «Дія». Тоді там з’явився особистий кабінет водія з правами.

ФОТО – Вітер

Читайте також:

  1. Водійські права і техпаспорт у смартфоні: в Україні запровадять цифрові послуги

  2. Як відновити загублене посвідчення водія. ПОРАДИ

  3. У «Прозорому офісі» Броварів реєструватимуть авто та видаватимуть посвідчення водія

  4. Відновити втрачені водійські посвідчення можна онлайн − постанова Уряду

Залиште відповідь

Exit mobile version