Гагаріна, 16:  рік після пожежі. Про висновки для аналогічних будинків із шатровими дахами

0

Майже рік тому в житловому будинку по вул. Гагаріна, 16 виникла пожежа, після якої будинок затопило дощовими  нечистотами. Як відбувається відновлення будинку після пожежі, скільки це коштувало міському бюджету та які висновки зроблено з надзвичайного випадку для інших  аналогічних будинків із шатровими дахами?

Про історію цього будинку «Трибуна» неодноразово писала в минулому році.

На щастя, такі надзвичайні випадки трапляються не часто, однак, як з’ясувалося, коштують дуже дорого. Ми спробували підрахувати, в яку саме суму платникам податків обійшлися капітальні ремонти окремо взятого будинку до пожежі, сама пожежа та відновлення після пожежі.

Згідно з даними системи електронних закупівель Прозорро, в 2017 році (за півроку до пожежі) за рахунок міського бюджету  на Гагаріна, 16 відбувся капітальний ремонт шатрового даху  на суму 1 019 000,00 грн. Це вартість лише самих робіт – без етапу проектування, експертизи проекту та технічного нагляду під час виконання.  Вартість цих етапів додається до вартості робіт окремо. Виконавець робіт – ТОВ «Будстандарт Інвест», закінчення робіт за договором – листопад 2017 року.

20 червня 2018 року сталася пожежа, а вже наступного дня рішенням сесії міської ради було виділено 1,4 млн. грн на надання матеріальної допомоги мешканцям будинку. Рішенням виконкому затверджено поіменний перелік отримувачів матеріальної допомоги.

10 серпня 2018 року завершилась тендерна процедура із  відновлення шатрового даху цього будинку. В зв’язку з особливими умовами – ліквідацією наслідків пожежі – тендерну процедуру провели шляхом перемовин. Виконувати роботи погодився той самий підрядник. Відтак відновлення шатрового даху з утепленням обійшлося міському бюджету в 3 029 272,55 грн. У цю суму ввійшла не дуже приємна та доволі трудомістка процедура очищення даху від залишків пожежі та шарів посліду від «постійного проживання» голубів.

Наступним етапом  відновлення будинку став капітальний ремонт під’їздів, який триває і зараз, і коштуватиме  бюджету 785 235,60 грн. Під час ремонту під’їздів у всьому будинку замінено також і вікна.

Ремонт під’їздів по вул. Гагаріна, 16
Нові вікна в цьому ж будинку

Минулого року завершено проект капітального ремонту міжбудинкового проїзду на суму в 90 000,0 грн, а цього року вже укладено договір на проектування за майже 100 000,0 грн внутрішньобудинкових мереж водопостачання та каналізації. До слова, підвал у цьому старому будинку  справді дуже потребує ремонту, але чомусь увагу на нього звернули в останню чергу.

Вартість самих ремонтних робіт по цих двох проектах наразі невідома, але, зрозуміло, що мова йде про мільйони гривень.  Наразі вже маємо понад 5 млн грн  укладених у капітальний ремонт будинку та 1,4 млн грн матеріальної допомоги у зв’язку з пожежею.

Зауважимо,  що при таких масштабних бюджетних вливаннях мешканці поки що не знайшли час укласти договір із управителем будинку.

Суми значні, а будинків із аналогічними дахами та проблемами – майже уся вулиця Гагаріна та значна частина Київської.  Про те, що стало причиною пожежі та які висновки зроблено експлуатуючою організацією, розповів «Трибуні» директор КП «ЖЕК-5» Ігор Громовий.

Чи встановлено офіційні причини пожежі?

  • Ні, наразі не встановлено. Слідство веде Національна поліція України, слідчі дії проводилися, у тому числі на місці пожежі, посадові особи давали свідчення та пояснення, але результатів поки що немає. Щодо суми в 250,0 тис.грн, які були виділені сесією на експертизу, то звіт у кількох томах зберігається в КП «ЖЕК-5»
Звіт про матеріальні збитки 28 квартир

Але ця експертиза не про причину пожежі, веде далі Ігор Громовий, а детальний звіт про матеріальну шкоду власників квартир, у якому до дрібниць розписано, що підлягає ремонту/відновленню. Мета цього звіту – запобігти судовим позовам мешканців цих квартир проти міської ради та експлуатуючої організації, а також  визначити розмір матеріальної шкоди з індивідуальним підходом до кожної  квартири, що постраждала. Врешті решт, мету звіту досягнуто – конфліктів немає, хоча за звіт довелося сплатити 231 888,0 грн.

А яка попередня причина пожежі?

  • Достовірно встановлено, що на горищі будинку під час пожежі було електричне обладнання, у тому числі, провайдерів інтернету, меблі та мотлох мешканців будинку, а також відходи від птахів у великій кількості. Все це, врешті решт, і спровокувало пожежу.

 Які висновки зроблено і які заходи вже вжито по цьому та аналогічних будинках?

  • По-перше, прибрати усе це з дахів неможливо, але обмежити доступ – завдання посильне і вкрай важливе. У нас дуже суворий підхід як до мешканців, так і до провайдерів: ключі від входів на горища – тільки в ЖЕКу. Також є спеціальний журнал: кому, на який час та з якого приводу видається ключ. Є поіменний перелік працівників кожного провайдера, випадкова людина не може отримати доступ до горища. Звісно, не усіх це зупиняє. Мета відвідин горища різна: хтось рятує свого кота, хтось хоче відремонтувати антену телебачення, комусь щось зручно зберігати саме на горищі. Тому, на жаль, люди не цінують комунальне майно: за пару місяців після встановлення навісних замків, до 50% уже зрізано та замінено на «приватні». Зрозуміло, протипожежної безпеки така поведінка не додає.

Як повідомив директор ЖЕКу, кардинальні зміни щодо горищ будуть стосуватися провайдерів. І позиція в цьому питанні ЖЕКу жорстка: на горищах не має бути жодних проводів та електричного обладнання. До слова,  на Гагаріна, 16 усі «входи» провайдерів уже в підвалі. Також Ігор Громовий зауважив, що «заводити»  обладнання в будинок «хто як надумає»  – не годиться. Тому наразі найбільшим провайдером – «Київстар»  – триває етап проектування розміщення обладнання в будинках. Проектування стосується будинків по вул. Гагаріна, 1-11. По закінченню проектування  його обов’язково мають погодити з житлово-експлуатуючою організацією. Саме в ЖЕКу зберігатимуться усі необхідні технічні матеріли щодо розміщення майна провайдерів у будинках.

Щодо птахів та незручностей, пов’язаних з їхнім перебуванням на дахах, то директор ЖЕКу повідомив,  що більшість мешканців самі відкривають або навіть вибивають вікна для того, щоб птахи жили на горищах. Це роблять із благих мотивів  – любові до всього живого. Однак варто пам’ятати: прибрати специфічні відходи можливо лише під час капітального ремонту даху, а цього можна чекати довго.

Замість післямови

У одному з під’їздів будинку по вул. Гагаріна, 16 журналістам «Трибуни» трапився справжній «пам’ятник історії», яка нас так нічому і не навчила. Так, у цьому будинку в рамках програми «З турботою про кожного» в березні 2008 року вже було проведено «безкоштовний капітальний ремонт під’їздів за рахунок бюджету». І це на відміну від багатьох десятків будинків, які такого не бачили жодного разу від вводу в експлуатацію.

Оголошення від 2008 року

10 років потому про це важко вже згадати з огляду як на стан під’їзду, так і стан горища. Протягом цих років у квартплату не було включено жодної копійки як на капітальний ремонт будинку, так і на елементарне обслуговування горищ. Тож скільки бюджетних грошей у цей будинок не вкладай – це не зробить мешканців відповідальними власниками, які бережуть як власне, так і комунальне майно. Потрібні інші підходи та механізми.

Ангеліна Козлова

Фото – авторки

Залиште відповідь

Exit mobile version