На Броварщині наднизький рівень вакцинації від COVID-19 – Хорошаєва

0

Первинна медицина Броварської ОТГ сформувала бригаду, а також тимчасові та постійні пункти вакцинації, які роблять щеплення від коронавірусу на території нового укрупненого Броварського району. За останні кілька тижнів у лікарів з’явилося 700 доз вакцини CoviShield. Про це раніше повідомили головні медики та чиновники громади. Однак, імунізуватися не поспішають навіть лікарі. І причина – негативна інформаційна політика деяких ЗМІ. Про це під час учорашньої 4-ої чергової сесії ради Броварської ОТГ розповіла Ніна Хорошаєва, начальниця відділу охорони здоров’я громади.

Нагадаємо, перших лікарів на Київщині публічно вакцинували CoviShield’ом ще місяць тому – 24 лютого. А 10 березня керівник первинної медицини ради Броварської ОТГ Ігор Кравцов повідомив про надходження до міста 200 доз вакцини. Тоді ж відкрили можливість вакцинувати деякі категорії немедиків її залишками, адже в одній ампулі 10 доз. І їх треба використати менш як за добу.

Такий вигляд має ампула препарату. Фото – КМДА

Головний лікар тоді зазначив, що охочих вакцинуватися небагато навіть серед медиків. До того ж, кілька днів тому стало відомо про надходження ще 500 доз. На цей час ними продовжують вакцинувати медиків первинної ланки. Залишки можуть отримувати широкі кола населення, але в пріоритет ставлять літніх людей, кому за 80 років.

Мало охочих вакцинуватися

Як зазначила Ніна Хорошаєва, на Броварщині дуже низький відсоток вакцинованих проти COVID-19. Координаторка броварської медицини розповіла, що такий результат «досягнуто» через негативну інформаційну політику деяких засобів масової інформації.

Слід зауважити, що медіаексперти вказують на інформаційну війну російської пропаганди в Україні проти вакцинації, зокрема через проросійські засоби масової інформації. До того ж, з їхніх слів, Україна провалила власну інформаційну кампанію щодо імунізації населення.

Читайте також: Найпопулярніші фейки про COVID-19 – спростування від Уляни Супрун

Отож на момент прибуття першої вакцини, в суспільних настроях переважали стримано негативні очікування. Оливи у вогонь почали підливати проросійські медіа, поширюючи такі меседжі:

  • Україна отримає неперевірений індійський аналог британської вакцини з іншою назвою і з невідомою ефективністю та побічними наслідками;
  • лікарі (тобто експерти в галузі охорони здоров’я) або не мають однозначної думки, або взагалі не поспішатимуть вакцинуватися, бо чекатимуть «ефективнішу» німецьку або американську вакцину;
  • на вакцині зароблятиме мало не сім’я президента.

У Броварах не вакцинуються масово навіть медики. Ігор Кравцов на запитання депутатів зауважив, що серед лікарів і медпрацівників первинної ланки щеплення CoviShield’ом зробили лише 43 з 274-ох. Ба більше, він і сам не вакцинувався. Зі слів лікаря, раніше він переніс COVID-19. Щоправда уже минуло пів року, але саме зараз він не може вакцинуватися через перенесену нещодавно застуду.

Ігор Кравцов. Фото – Дмитро Карпій, © «Трибуна-Бровари»

На запитання присутніх щодо інформації про потребу вакцинуватися і тим, хто перехворів нещодавно, Ігор Кравцов зазначив, що науковця-інфекціоністка Ольга Голубовська не рекомендувала робити щеплення в таких випадках. Тож лікарі слухають її, як фахівчиню. У пріоритет ставлять саме її думку, а не, навіть, думку міністра охорони здоров’я Максима Степанова.

Зазначимо, раніше головний лікар Броварської багатопрофільної клінічної лікарні Валентин Багнюк так само повідомив, що не вакцинувався, бо переніс недугу і має достатній рівень антитіл. Під час сесії він доповів, що в лікарні теж небагато щеплених медиків. Серед персоналу лікарні перехворіло вже 460 осіб.

Читайте також: Щеплення проти COVID-19 можна отримати в двох амбулаторіях Броварів

Валентин Багнюк також підтвердив озвучену раніше інформацію – у жодного з вакцинованих у лікарні, у кого перевіряли наявність антитіл, – навіть через місяць після імунізації не виробився імунітет.

Захворюваність досі зростає

Представники медичних сфер Броварської ОТГ вказують, що нова хвиля пандемії лише набирає обертів. Так, станом на четвер у місті число активно хворих перевищило 1000. Щоправда, згідно з офіційною статистикою, сьогодні недужих трохи менше – 995.

Лікарі вже не сумніваються, що йдеться про новий британський штам коронавірусу. Адже він – врази заразніший. До того ж, частіше і важче стали хворіти діти та молодь.

Щоправда, діти все-таки до лікарні майже не потрапляють. Принаймні зі згаданої офіційної статистики станом на сьогодні хворих на COVID-19 дітей у броварському дитячому стаціонарі – 4. Загалом же в Броварах на цей момент хворіє 34 неповнолітніх.

Тим часом лікарі говорять  про неприпустимість подвійних стандартів у виконанні карантинних обмежень. До того ж, вони вказують на ефективність запровадження локдауну. Як приклад – спад захворюваності під час січневого жорсткого карантину.

Читайте також: «Червона зона» в Броварах: про маршрутки, пільговий проїзд і порушення карантинних обмежень 

Проблеми медицини дають про себе знати

Утім, лікарі та чиновники указують на небачені показники захворюваності. Це все супроводжується постійно заповненим дорослим інфекційним відділенням броварської лікарні. Як і раніше, хворих із Броварів відправляють в інші лікарні, розповідає Валентин Багнюк. А «нековідних» пацієнтів, навпаки, везуть до нас – із Переяслава, Яготина, Баришівки тощо.

Валентин Багнюк під час доповіді 25 березня. Фото – Дмитро Карпій, © «Трибуна-Бровари»

На запитання присутніх Валентин Багнюк також розповів, що уникнути контактів «ковідних» і «нековідних» пацієнтів у лікарні майже неможливо. Особливо в період, коли хворий шпиталізований, але результатів його ПЛР-тестування ще немає. До того ж, зони між хворими і не хворими на COVID-19 у лікарні розмежовують звичайною плівкою.

Головний лікар також зазначає на потребі здійснити реконструкцію кисневої станції. Однак для виконання робіт потрібно буде вимикати на цілу годину подачу кисню. А це – неможливо, адже смертельно небезпечно для пацієнтів. З його слів, у броварській лікарні наразі є 120 кисневих точок. Щодоби киснева мережа потерпає від величезного навантаження – 700 – 800 л/добу.

Є проблеми також і з оплатою праці. Валентин Багнюк вказує, що «ковідний пакет» Національна служба здоров’я України оплатила лише за січень. До того ж, частину доплат лікарям скасували.

Читайте також

  1. COVID-19: хто відповідатиме за негативні наслідки від щеплення?
  2. Київщина в «червоній» зоні: Уряд зобов’язав носити маски на вулицях та в парках
  3. Права вибору не буде: Віктор Ляшко закликав не чекати на вакцину Pfizer. ВІДЕО
Залиште відповідь

Exit mobile version