У більшості людей слово «нітрат» – це синонім отрути. І чомусь воно завжди асоціюється з кавунами. Втім, є два але: нітрати – це далеко не завжди отрута; вони містяться не лише в кавунах, а й в багатьох овочах і фруктах, воді та навіть в нашому організмі, повідомляє в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook.

Що таке нітрати, продукти, в яких вони містяться та як захистити себе від отруєння?

Нітрати – це солі азотної кислоти, які також називають селітра. Ці солі є частиною багатьох рослин, ґрунту і навіть нашого організму.

Варто зазначити, що більшість здорових людей не матиме проблем з нітратами, адже в допустимих нормах нітрати абсолютно не страшні. Проте, якщо їх споживати з їжею або водою надто багато, вони починають концентруватися в організмі у великій кількості й тоді перетворюються на нітрити, які вже дійсно несуть шкоду.

Як зазначає пані Супрун, на кількість нітратів в рослинах можуть впливати не тільки добрива, але й природні явища, які складно регулювати. Як-от хімічний склад ґрунту чи води для поливу, кількість світла, густота посівів та навіть частина доби, коли збирали урожай.

«Поширена думка, що в кавунах міститься дуже багато нітратів. Насправді, зі своїми 60 міліграмами на кілограм вони далеко не рекордсмени. Найбільше нітратів міститься в шпинаті, селері, листовій капусті та столових буряках. В середньому 1-1,5 тисячі міліграмів на кілограм. Найменше шкідливих солей мають цибуля, перець, баклажани та зелений горошок (https://goo.gl/np5vk2)», – пише очільниця МОЗ.

ВООЗ рекомендованою денною дозою нітратів вказує 3,7 мг/кг, тобто 222 мг для людини, масою 60 кг. Проте це обмеження на сьогодні вважається занадто застережливим, адже у здоровому раціоні показники будуть вищими. Крім того, переваг від вживання овочів більше, ніж потенційних ризиків (https://goo.gl/5PpnBD).

Уляна Супрун наголошує, що отримати небезпечні дози нітратів не так і просто, проте дає кілька порад, що допоможуть мінімізувати шкоду від нітратів та споживати їх менше:

  • можна вживати менше овочів з першого врожаю – нітратів в них все-таки може бути трохи більше. Тому ваша підозра, що не треба їсти перші кавуни – частково виправдана;
  • їжте тільки ті частини овочів та фруктів, що містять найменше нітратів. Це зовсім не обов’язкова процедура, яка у більшості ситуацій буде невиправданою. Але у деяких випадках (наприклад, якщо ви знаєте про високий рівень нітратів у ґрунтових водах) від цих частин можна позбавитись перед споживанням. У столових буряків потрібно відрізати верхню та нижню частину коренеплодів, у кабачків – шкірку, в огірків та редиски – відрізати хвостики та очистити від шкірки, в капусті варто позбавитись верхніх листків та не їсти качан. Кавуни як і дині найбільшу частину нітратів накопичують в недостиглій частині м’якоті, яка прилягає до шкірки. Особливо ці поради актуальні для дитячого харчування;
  • готуйте овочі. Одним із ефективних способів зменшити кількість нітратів є виварювання. За 40-50 хвилин кількість нітратів зменшується приблизно на 40-80%;
  • не купуйте нітрат-тестери, бо вони не працюють. Ці прилади вимірюють електропровідність солевмісних розчинів загалом, тому враховуються не тільки нітрати, а й всі інші солі – фосфати чи натрієві, які насправді нам потрібні. Похибка таких вимірів може досягати мало не 1000%. Визначити достовірно кількість нітратів можна тільки в лабораторних умовах.
Поділитись

Про Автора

Від редакції

Редакція видання "Трибуна Бровари"