Відчиняйте двері ясенові,
Бо Різдво ступає на поріг
Знак добра, Господньої любові
В світлі Віфлеємської зорі!
Сьогодні в Україні, як і у всьому православному світі, відзначається Святвечір, або Багата кутя. Напередодні Різдва Христового завершується Пилипівський, або Різдвяний піст.
Цього дня люди намагалися не їсти до сходу першої зірки. З її появою починається святкова вечеря. Це суто родинне свято. Із Святвечором пов’язаний обряд приготування першої куті, яку називали багатою, оскільки крім неї готували одинадцять пісних страв.
Перед Різдвом оселя має бути ретельно прибрана, ніщо не повинно бути поза домом — позичене чи десь забуте. Усі члени сім’ї також повинні бути вдома. Вважається, якщо цієї ночі десь заночувати, то цілий рік блукатимеш світом.
Не можна цього дня і сваритися, а навпаки, треба помиритися з ворогами, щоб у новому році було мирно і в хаті, і поза хатою.
На перший день Різдва не можна було ходити до знайомих чи сусідів, однак одружені діти обов’язково везли «вечерю до діда» вже зі своїми дітьми. Ця «Родова вечеря» завжди була символом єдності, об’єднання роду.
Страви, які готують на Святвечір, щоби кожен місяць у новому році був щедрим:
1. Кутя.
2. Узвар.
3. Риба смажена.
4. Пісний борщ.
5. Тушкована капуста з грибами.
6. Голубці з рисом та тушкованою морквою і пастернаком.
7. Пшоняна каша з грибною приправою на олії.
8. Салат із буряка та чищеного оселедця.
9. Салат із солоних огірків, кислої капусти та цибулі.
10. Квасолеві млинці.
11. Гостра приправа із товченого часнику, чорного перця, зеленого кропу, томатної пасти та олії.
12. Варена картопля, змащена товченим часником з олією.
На Святвечір існують цікаві погодні прикмети:
Якщо на багату кутю йде сніг — літо буде дощовим.
Місячна ніч — врожай на баштани.
Ожеледь на деревах — вродять горіхи й садовина.
Сніг іде — врожай на яблука.
Випав іній — на мокре літо та врожай зернових.
Тож смачної всім куті та добра у житті!
Із наступаючим Різдвом Христовим!