Дієтологи запропонували набір продуктів, які не просто допоможуть відчути свіжість у літню спеку, але й змусять організм краще функціонувати влітку та очиститися від шкідливих речовин. Про це повідомляє ТСН.
Справжніми рекордсменами з користі для організму є овочі та фрукти. Свіжі огірки, особливо щойно зірвані з грядки, у спеку смакують найкраще. Вони на 96% складаються з води, багаті на кальцій, вітамін С та мінеральні солі. Також не варто забувати про кабачки та болгарський перець, який, до речі, містить навіть більше вітаміну С, ніж лимон, та добре втамовує спрагу.
Серед ягід найкориснішими влітку дієтологи називають сезонні: чорну смородину, малину та кавуни. І якщо низька калорійність кавуна допоможе зберегти гарну фігуру, то багата на мідь малина врятує від депресії. Окрім цього, влітку фрукти — ідеальний замінник калорійних солодощів.
Однак, плоди саду й городу — далеко не єдине, що потрібно організму у спеку. Здорове харчування має бути різноманітним і збалансованим цілий рік. Просто влітку слід зважати на кілька правил.
Не налягайте на м’ясо. Раз на тиждень запечені стейки на сезонному барбекю — якраз те, що треба. А ще краще замінити м’ясо печеною рибою. Білок риби легше засвоюється організмом, ніж м’ясний. А від сирих та солоних морепродуктів, наприклад, суші чи оселедця, влітку краще відмовитися.
Не забувайте про кисломолочні продукти. Вони, завдяки молочним кислотам, гарно втамовують спрагу. Той же кефір містить кальцій та магній, які ми активно втрачаємо з потовиділенням. До того ж, кефір корисний для судин і серця та є прекрасним антиоксидантом, якщо шкіра почервоніла або обгоріла на сонці.
Не змушуйте себе їсти через силу. Якщо апетиту немає, відкладіть трапезу на пізнішу годину. А повноцінні обіди та вечері перетворіть на легкі літні перекуси з овочами, фруктами, горіхами або гранолою з натуральним йогуртом.
Не забувайте про рідину, пийте більше води.
Не вдавайтеся у крайнощі та стежте, щоби харчування влітку було збалансованим.