Пологове відділення+гінекологічне=Перинатальний центр або Нове зі старими «дірками»

0

Приводом для написання цього матеріалу стала публікація у ФБ, де киянин поділився фото палати в гінекологічному відділенні броварської  лікарні, яке йому нібито надіслали знайомі. Все б у цьому фото нічого, якби не поряд із двома ліжками душова кабінка і, головне, унітаз. Автор посту дивувався «геніальному  дизайну» палати  і цікавився у жінок, як можна в ній одночасно їсти і справляти потреби? Зрозуміло, почалося жваве обговорення не лише цієї палати, а і загалом лікарняних палат і ББКЛ. Позаяк ми довіряємо лише власним очам та вухам, то вирушили в броварську лікарню, щоб побачити цю палату на власні очі та зрозуміти, чому існує саме в такому вигляді та наскільки комфортно в ній пацієнткам?

У Броварській багатопрофільній клінічній лікарні (ББКЛ) триває реформування та ротація. Із 1 вересня минулого року пологове та гінекологічне відділення об’єдналися у Перинатальний центр. Відтак на 5 поверхах раніше пологового відділення надають медичну допомогу не лише  вагітним, породіллям, новонародженим, а і гінекологічним хворим, розповідає завідуюча пологовим будинком Марія Островерха. За таким типом, каже лікарка, сформовано акушерсько-гінекологічну службу і в Борисполі та Білій Церкві.

Зокрема гінекології в Перинатальному центрі «дістався» перший поверх. Після переїзду з 2-го поверху терапевтичного корпусу ліжкомісць значно скоротилося: із 70 до 40, і тепер у лікарні перебувають тільки ті, які потребують госпітального лікування, інші лікуються амбулаторно, каже Марія Островерха.

Окрім звичайних, класичних палат, на І-му поверсі є сімейна палата з окремим входом, туалетом та душовою. «За 2 роки в нас було 4 випадки жінок із вітрянкою та краснухою, – розповідає завідуюча . У цій палаті перебувають жінки після пологів та вагітні, які захворіли. Коли минає гострий період захворювання – переводимо їх у пологове відділення». Є одна палата і специфічна: вона настільки маленька, що душова і  унітаз – поряд із ліжком. За словами Марії Островерхої, там перебувають жінки на малих термінах вагітності  з гострою кишковою інфекцією, яким унітаз поряд – нагальна потреба. Власне, цей факт підтверджують і самі пацієнтки, які побували в такій палаті.

Гінекологічно хвора жінка але без гострої кишкової інфекції потрапила в таку палату лише тому, що на момент госпіталізації бракувало місць, пояснює Марія Островерха, тому в палаті й два ліжка, хоча весь час було лише одне. На одному з ліжок перебуває вагітна жінка із «залишковими явищами ГРВІ», на іншому – Наталія, яка й стала «причиною» хайпу у ФБ. Про те, що «її» палата наробила галасу, нічого не знає, запевняє жінка: вчора її провідувала знайома, яка й зробила фотографії, коли Наталія вийшла в коридор.

Наталія

На умови Наталія не скаржиться: в палаті чисто, тепло, без сторонніх запахів, є душ, а в туалет ходять спільний, бо їхній унітаз «законсервовано» – жінки ним не користуються.

Після хайпу в Фесбуці Наталії запропонували перейти в іншу палату, де звільнилося місце, але жінка не бачить необхідності.

Коридор у гінекологічному відділенні
Класична палата в гінекологічному відділенні
Їдальня в гінекологічному відділенні
Спільна вбиральня у гінекологічному відділенні

Із тим фактом, що палата мала б виглядати набагато естетичніше (унітаз відгороджений), Марія Островерха погоджується. Але наразі мають те, що мають, каже завідуюча.

«Будівля броварського пологового відділення – з 80-х років, – розповідає директор ББКЛ Валентин Багнюк.– Це типова споруда всіх пологових відділень того часу. Спочатку на першому поверсі в цій палаті була «клізмова», зараз це – інфекційна палата для жінок гінекологічного відділення. Всі ж інші інфекційні хворі перебувають у інфекційному відділенні в боксових палатах». За словами головного лікаря, на поверхах вище – 2 та 3, – де в коридорах та в більшості палат зроблено капітальні ремонти, все  по-сучасному. На 4 та 5 поверхах пологового відділення капремонт зроблено частково. А от до І-го поверху такі ремонти ще не дійшли, каже Валентин Багнюк, адже роблять їх виключно за позабюджетні кошти та кошти інвесторів. «За останні 10 років на ремонт пологового відділення ні місто, ні район коштів так і не дали, тож продовжуємо збирати їх власними силами»,– каже директор ББКЛ.

3 поверх пологового відділення

2 поверх пологового відділення

Палати покращеного зразка обходяться жінкам у 500 грн на добу
Туалет і душ в палаті покращеного зразка
Звичайні палати – безкоштовні (гінекологічне відділення)

Читайте також:

1.Лікарняні трансформації: навіщо БЦРЛ переробляти на ББКЛ?

2. Броварська лікарня «боєздатна» завдяки доплатам міста, – підсумки гуманітарної комісії

3.Броварська дитяча лікарня перейшла на автономний підігрів води: прогнозують економію в 5 разів

4. Охорона здоров’я по-броварськи: хто очолить новостворений відділ?

5.Інсульт «косить» броварчан: ангіоневрологічне відділення переповнене

6. Щоб швидше одужували: пацієнтів центру «Дитяча лікарня» відвідали студенти, психолог та посіпаки

 

Фото – авторки, головне – з інтернету

Залиште відповідь

Exit mobile version