Про флагшток та продовження реконструкції парку «Перемога»: чи варто вірити обіцянкам чиновників?

0

11 травня виконавчий комітет ради Броварської ОТГ ухвалив рішення про надання функцій замовника Київській обласній державній адміністрації щодо будівництва флагштоку в парку «Перемога». Попереду – тендер на роботи. Для спорудження щогли в центральній зеленій зоні міста запланували перенести скейтпарк із перспективою його розширення наступного року. Також чиновники планують реконструювати і паркову зону. Та чи варто вірити обіцянкам після корупційних скандалів?

Нагадаємо, у парку «Перемога» чиновники запланували збудувати 72-метрову щоглу, на якій майорітиме синьо-жовтий український прапор. 12 квітня, під час сесії ради Броварської ОТГ, депутати проголосували за виділення з бюджету громади 700 тис. грн на проєктування. Як зазначили чиновники під час засідання виконкому, проєктування коштувало 658,2 тис. грн.

Флагшток у Дніпрі. У Броварах планують збудувати схожий. Фото – адміністрація Президента України, 2018 рік

Міський голова Ігор Сапожко розповів, що окрім встановлення флагштока, також передбачено реконструкцію самого парку. Будівництво профінансують із бюджету Київської області. Загальні витрати становитимуть 23 млн грн. Безпосредньо на флагшток передбачено 9 млн грн, а 14 млн грн направлять на реконструкцію «паркової зони». Зі слів Ігоря Сапожка, на парк чекає великий обсяг робіт із реконструкції.

Флагшток збудують на місці скейтпарку

5 травня із повідомлень броварських підлітків у соцмережах стало відомо, що скейтпарк на асфальтованому майданчику в центрі парку «Перемога» почали демонтувати. Цей факт викликав обурення і запитання в активістів і журналістів.

Нині скейтпарк повністю демонтований

Пізніше чиновники ради Броварської ОТГ повідомили, що скейтпарк перенесуть ближче до адміністративної будівлі парку «Перемога» та до баскетбольного майданчика, а на місці демонтованого скейтпарку з’явиться обіцяний 72-метровий флагшток.

Читайте також: У Броварах збудують 72-метровий флагшток для українського прапора

Як розповів «Трибуні» заступник міського голови Петро Бабич, скейтпарк планують перенести протягом найближчих тижнів. Перед цим його відремонтують. Окремо на це гроші громади не виділятимуть або ж обійдуться незначними сумами.

Чиновник зазначив, що для скейтпарку спочатку підготують ділянку. Нинішні елементи майданчика стануть частиною більшого скейтпарку. Його будівництво заплановане в наступному році.

Парк «Перемога» перетвориться на будмайданчик?

Нагадаємо, днями стало відомо, що для будівництва флагштоку в парку «розчищають» територію. Ще рішенням від 30 березня виконком запланував провести конкурс на розміщення об’єктів підприємницької діяльності в парку «Перемога».

Однак через місяць рішення щодо ділянок №№ 17 і 28 виконком скасував. Вони розміщені неподалік від майбутнього будівництва флагштоку – велике поле між єврейським цвинтарем, пагорбом біля озера та баскетбольним майданчиком.

 

Об’єкти торгівлі в парку “Перемога”
Ділянка під конкурсним № 17 у парку “Перемога”

Зі слів начальниці управління економіки та інвестицій Броварської міськради Тетяни Троценко, зони відпочинку – луна-парки та басейн – поки що перенесуть із запланованих ділянок №№ 17 і 28 на інше місце задля безпеки людей під час встановлення флагштоку та облаштування біля нього території.

Читайте також: Під флагшток у парку «Перемога» «розчищають» територію

Як розповіла «Трибуні» представниця управління Тетяна Поліщук, рішення ухвалене саме на період будівництва. Після завершення відповідні зони відпочинку відновлять, конкурс лише відтермінований.

Чи варто вірити обіцянкам після корупційних скандалів?

Понад рік тому міський голова Ігор Сапожко розповів про II чергу реконструкції парку «Перемога». З його слів,  серед робіт заплановане влаштування різних видів спортивних закладів, зокрема і нового скейтпарку. Водночас міський голова розраховував на співфінансування реконструкції з обласного чи державного бюджетів.

Варто нагадати, що під час виконання І черги реконструкції парку в 2017 році витратили понад 18 млн грн. Частина витрат була з бюджету міста, інша – з області.

Після проведення конкурсу парк довірили ремонтувати відомим тендерним махінаторам. Головним власником компанії-переможця «Будгарант плюс», яка запропонувала ціну в 15,9 млн грн, є Ігор Гринкевич. Його фірма «Львівський будівельний холдинг» потрапляла в скандали про змову на тендерах. Так близькі фірми раніше «нагріли» Львівську ОДА на 8 млн грн.

Капітальний ремонт парку, від якого очікували більше, тоді піддали критиці активісти. Причому не лише через обсяги виконаних робіт, а й через їхню якість. Згодом побоювання підтвердила і прокуратура Київської області, яка вказала на розкрадання 7 млн грн на роботах у парку. За інформацією правоохоронців, на папері капітальний ремонт парку завершили ще 2016 року, однак асфальтування доріжок, їхнє освітлення, встановлення лавок і інші роботи лишилися тільки в проєкті.

Тоді про підозру повідомили головному спеціалісту одного з управлінь Департаменту регіонального розвитку та житлово-комунального господарства Київської обласної державної адміністрації, який є депутатом однієї з селищних рад Київської області.

Проте майже два роки тому виконком Броварської міської ради затвердив проєктно-кошторисну документацію II черги реконструкції парку «Перемога». На неї передбачили виділити понад 32,4 млн грн. Статті витрат – різноманітні – від озеленення до будівництва доріжок і згаданого скейтпарку.

Слід зазначити, що низка активістів і опозиційних депутатів громади неодноразово висловлюються за раціональне використання коштів із бюджету. Зокрема, направляти їх не на реконструкцію парку та флагшток, а на будівництво шкіл і садочків.

Фото – Ірина Ющенко, © «Трибуна-Бровари»

Читайте також

  1. Прокуратура назвала підозрюваних у розкраданні 7 млн грн на капремонті парку «Перемога»
  2. Понад 32 млн грн на парк: «Перемогу» продовжать капітально ремонтувати. Затверджено робочий проєкт
  3. Голова КОДА про ремонт парку «Перемога», соціальне житло та нецільове використання коштів
  4. У Броварах відбудуться конкурси на атракціони й об’єкти торгівлі в парках і сквері. СХЕМИ
  5. Біля озера в парку «Перемога» встановили 13 шезлонгів. Та це – не остаточна кількість
Залиште відповідь

Exit mobile version