Рейдерство заради збереження влади. Чи не твій бізнес буде наступним?

0

Автор: Ангеліна Козлова

Редакція сайту може не поділяти погляди авторів та не несе відповідальності за інформацію, опубліковану в розділі «Блоги». Відповідальність за зміст, достовірність фактів, цитат, власних назв та інших відомостей несуть автори текстів, розміщених у розділі «Блоги».

Переважна більшість містян вважають себе «поза політикою», а саму політику чимось занадто складним та далеким. Але ось вам історія, як боротьба за владу може зруйнувати вашу справу, якщо ваш бізнес «сподобається» якомусь депутату або чиновнику. Про те, як  у Броварах у боротьбі за владу толерують  рейдерство, читайте у блозі.

Хитросплетіння та пригоди коаліції: від створення до наших днів

Для тих, хто не розуміє як влаштована влада, схематично поясню так: є виконавча влада в особі міського голови та виконавчого комітету, який складається з його підлеглих. Але ця вертикаль не може бути владою до тих пір, поки вона не спирається на депутатську більшість у міській раді. Тобто, формування більшості у БМР, яке тривало понад 4 місяці, було ключовим моментом боротьби за владу, яка завершилася повною перемогою чинного міського голови. «Історичний документ» із «живими» підписами за обрання секретарем Олексія Здоровця засвідчив формування «промерської коаліції», яка досі існує практично у тому ж у складі.

Депутати власними підписами засвідчили єдність позиції з міським головою

Броварський «Укроп»: найвідданіші бійці влади

Слід зауважити, що формування коаліції, на яку має спиратися влада,  цілком нормальний демократичний процес, який поширений в інших країнах. Але відмінність цього процесу в Броварах полягає у тому, що у нас це відбувається цілком таємничо, не у формі відкритих консультацій, а у формі або договорняків, або кулуарних війн. А тепер детальніше.

Коаліція була створена у 2016 році з партій «Єдність», «Укроп», «РПЛ» та «позафракційних», у більшості голосувань до них примикала «Свобода». Після створення коаліції пристрасті вгамувалися і почалася відносно спокійна робота міської ради. Але тиша тривала до 2018 року. Навесні 2018 року утворилося неформальне об’єднання депутатів у формі ГО «Рідне місто Бровари», яке розгорнуло бурхливу активність. Усю хронологію подій можна передивитися у сотнях фото на офіційному сайті ГО, з яких зрозуміло, яких депутатів залучали до цієї активності та наскільки значні кошти та зусилля були витрачені цю діяльність.

Зараз уже чітко зрозуміло, що мета тієї «громадської діяльності» полягала у формуванні НОВОЇ групи депутатів, яка мала за мету стати «новою більшістю» та відверто перебрати владу від міського голови до себе. Але не так сталося, як гадалося: хоча перемовини велися з великою кількістю депутатів, залучити вдалося лише 5-х, які і створили депутатську групу «Рідне місто» у 2019 році. Принциповим випробовування для нової групи стало голосування за «головну реформу каденції» – зміну структури виконкому.  Хоча 5 депутатів групи та 2 депутати від «Свободи» не підтримали «реформу», міський голова провів вдалу комунікацію з іншими депутатами, і рішення підтримано.

Добровільна рокіровка: броварські депутати створили нову групу 

Якщо більшість складається з 19-и депутатів, то 5 поміж них – теж доволі помітна група. І все було б непогано, якби всі члени більшості залишилися у рівних ролях. Але жадібність та жага до влади – почуття неконтрольовані, і тому багато хто став помічати, що депутати з невеликої, але впливової групи, стали мати занадто великі амбіції, а, головне, перетягувати ресурси бюджету на себе. Почалося із залучення коштів міського бюджету на ремонти на округи в непропорційно великих обсягах, а далі – більше: депутати відчули себе владою у тій мірі, що багатьом чиновникам стало некомфортно.  Історія із будівництвом стадіону та створенням КП «МФК «Бровари» теж були частиною процесу.

Стадіон – так стадіон

Історія будівництва «запасного поля» за ціною повномасштабного стадіону, мабуть, найскандальніша за всю каденцію. Тим не менше, офіційна сторінка МФК «Бровари» розповіла «зворушливу» лайф-сторі про те, як Максим Семенов «із дитинства мріяв грати на гарному стадіоні», а зараз мрія багатьох дітей збулася – правда, для більшості дітей «дуже не безкоштовно». Копірайтер сторінки пише про те, як він разом із Вікторією Коваленко лобіювали будівництво стадіону, потрібного місту, при цьому не згадує, що вони жодним чином не втрутилися у кримінальні події навколо будівництва стадіону. Так, це чудова історія, але пролобіювати стадіон для міста і зробити теж саме для себе – це трохи різні речі. Чи ні? Чи немає тут конфлікту інтересів?

Інша частина історії – це створення КП із футболу, яке з початку мало бути комунальним закладом на кшталт ДЮСШ, тобто, без можливості займатися комерційною діяльністю. Але в підсумку стало саме комунальним підприємством, яке здивувало спортсменів комерційними сумами оренди комунального стадіону. Цікаво, що Максим Семенов та його колеги були категорично проти створення  закладу із футболу, й підтримали його тільки тоді, коли вже існувала домовленість з міським головою, що Семенов очолить структуру. Про призначення керівника КП без конкурсу та без досвіду роботи на керівній посаді взагалі навіть і згадувати непристойно: для чинного міського голови це практично норма.

КП «Міський футбольний клуб «Бровари» є, але не працює. Чому?

Ну, а тепер про цікавіше. Я особисто працювала у броварському комунальному підприємстві, тому як ніхто інший розумію, яке це «золоте дно»: міська рада купує тобі дороговартісну техніку, платить зарплату, створює тобі монополію, тобто, забезпечує клієнтами, а при цьому ти ще можеш і гроші «зверху» заробляти. Але це ще не все: Максиму Семенову випав просто абсолютний «джек-пот»: йому навіть не довелося будувати структуру підприємства. Через дуже нерівні умови найбільший у місті приватний футбольний клуб «Каскад» виявив «бажання» «добровільно» усією структурою увійти в новостворене КП. Але не судилося.

ФК «Каскад»: клуб, приречений на знищення через політичні мотиви

Чесно зізнаюся, що я не фахівець у футболі, а ось у бізнесі обізнана краще, тому розумію, що процес побудови структури – це роки важкої праці. На формування команд за роками народження у ФК «Каскад» пішло 12 років, але на виході мають клуб, в якому займаються близько 500 дітей, команду професійних тренерів та участь у чемпіонаті України. Цікаво, що батьки юних футболістів змотивовані платити суттєво більше, ніж бюджетному ДЮСШ: мабуть, вони таки відчувають різницю.

Але є об’єктивні економічні реалії: КП «МФК «Бровари» має безкоштовний доступ до стадіону та спортивних майданчиків, плюс – непогані кошти з бюджету. Приватні клуби за доступ до майданчиків  сплачують чималі кошти, а матеріальну базу створюють за власний кошт. Зрозуміло, що умови настільки нерівні, що конкуренції не вийде. Тому «Каскад» прийняв непросте рішення: всім складом увійти в КП, тобто, зруйнувати клуб заради створення кращих умов для дітей.

Перемовини між КП із футболу та ФК «Каскад» тривають не один місяць, але так і не завершилися. Позаяк усі кращі тренери міста та готові команди є лише у «Каскаді», керівник КП  не став морочитися та почав просто «переконувати» тренерів «Каскаду» переходити в КП в «індивідуальному порядку». «Доводи» «впливу» мені відомі, але озвучувати їх не буду. Таким чином, новостворене КП будує свою структуру на тому, що розриває клуб конкурентів на шматки, тобто займається банальним рейдерством.

Представники клубу багато разів були на прийомі у міського голови та інших чиновників, але це не дало жодного результату: чиновники «морозяться» і відповіді не дають. При цьому натякають: депутата чіпати не можна, тому що без нього немає більшості, а немає більшості – немає влади.  На тлі бадьорих повідомлень міського голови, як він рятує місто від коронавірусу, відбувається те, що Бровари скочуються в темні часі епохи Януковича: якщо ваш бізнес «сподобається» депутату з «промерської більшості», знайте, що ніхто в місті вас не захистить. Тим більше, що у міського голови давно склалося коло «наближеного бізнесу», а всі інші – то просто інші.

Далі буде…

А ось тут ми повертаємося знову до створення коаліції. На жаль, принцип «краще з розумним втратити, аніж із дурнем знайти» в політиці не працює, тому що розумних та незалежних треба переконувати аргументами та виконувати коаліційну угоду. Набагато простіша та універсальна мова грошей та інтересів: депутатів простіше купити за посади та інші «забаганки», але тоді не варто скаржитися на «якість коаліції». Наприкінці каденції маємо ситуацію, коли «хвіст виляє собакою», тобто, коли міський голова є заручником неадекватної поведінки окремих депутатів «більшості». Вибір небагатий: або чиновник візьме під контроль «своїх» депутатів, або виборці відправлять на виборах цю dream-team куди подалі.

Поки що оптимізму не втрачаю і щиро вірю, що ситуація буде виправлена ще до виборів, а якщо ні – то на виборах. Бо в іншому випадку, і ваш бізнес одного разу може виявиться «мрією» якогось казкового …депутата.

Фото – надані авторкою

Залиште відповідь

Exit mobile version