Чому ми двічі святкуємо Новий рік, не пояснюватимемо – всі ж знають про перехід у 1918 році з юліанського на григоріанський календар. Як і про те, що 13 січня – Маланки, а 14 січня – Василя. Як святкували ці дні наші діди-прадіди, що готували та що обов’язково треба зробити – читайте в матеріалі.
Вечір напередодні 14 січня називали Щедрим. Таким його і робили – ситним – як своєрідне задобрення прийдешнього року, символ його щедрості. Однак не в усіх регіонах 13 січня накривали стіл. Наддніпрянщина й Гуцульщина – так – влаштовували багату гостину, Галичина і Поділля цей вечір не особливо святкували: у них Щедрий вечір святкується напередодні Водохреща, 18 січня.
Страви на Щедрий вечір: що приготувати
На Щедрий вечір має бути щедро: не лише стіл, а й атмосфера та декор. Красива скатертина, гарний посуд, свічки – святковість, але не помпезність – щоб було затишно.
Страв має бути, як і на Святу вечерю, 12, але вже не пісних. Господині не обмежувалися – готували все, що могли собі дозволити і навіть більше, аніж 12. При цьому в меню Щедрого вечора мають бути чотири обов’язкові «позиції»:
- Кутя – багата і солодка. Її значення і символічність не будемо повторювати.
- Страви зі свинини. Адже Святий Василь вважається покровителем свинарства, звідси й традиція 14 січня, а заразом і на Щедрий вечір готувати ковбаси, холодець, печеню, кров’янку і обов’язково їсти сало.
- Вареники. Вони мають два «призначення». Перше – символічне: це ознака добробуту. У старовину казали: у Царстві Божому праведники будуть «як вареник у маслі». Друге значення – суто практичне: ними «розраховувалися» з колядниками. Тому готували вареників багато і різних.
- Млинці та пироги. Це відголос язичницького символу – сонця, світла, тепла.
Що готувати на Щедрий вечір, окрім цих страв, – то вже на ваш розсуд. Традиційно на стіл ставили борщ, узвар, гриби, свіжі, тушковані чи квашені овочі.
Що робити в Щедрий вечір: «культурна програма» 13 січня
Зранку і вдень
- нагадати родині, що увечері всі збираються за столом на Щедру вечерю;
- зробити заготовлення для куті та святкових страв, якщо весь день на роботі, або ж увесь день чарувати на кухні над «нарізочкою», голубцями та фірмовою печенею у горщиках.
Увечері
- красиво сервірувати стіл і поставити кутю на покуття – так званий червоний кут;
- вбратися в чистий одяг;
- сісти за стіл, прочитати спільну молитву, попросити вибачення один в одного, щоб провести весь рік у злагоді;
- почати вечерю з куті;
- не об’їдатися до півночі, а дружно йти щедрувати – до сусідів, родичів, друзів. На Щедрий – Маланчин – вечір ходили по хатах із козою. Як нема живої, то завжди в компанії чи родині знайдеться «коза», яку можна переодягти.
Дівчата у цей вечір ще й ворожили, а хлопці мали другий шанс засвататися до «дівки», яка їм відмовила раніше.
Що робити на Старий Новий рік
14 січня, головне, пустити в хату першим чоловіка – щоб рік був вдалим. Старий Новий рік і Щедрий вечір мають ще 4 старовинні прикмети. В ці дні:
- не давали в борг і не рахували копійки – щоб не провести рік в боргах;
- не виносили сміття – щоб щастя з хати не винести;
- «вмивалися» копійками: брали жменю і наче протирали лице – щоб рік був прибутковим;
- мирилися з тими, з ким посварилися – щоб не тягнути сварки в новий рік.
А далі вже як вам день складеться. Колись на Старий рік посівали від самого світанку, навідували родину, вешталися по гостинах.
14 січня 2022 року – це п’ятниця, робочий день, і особливо не посвяткуєш. Зате є вечір! Влаштуйте веселе свято за давніми традиціями.
Стаття підготовлена за матеріалами з відкритих джерел
Читайте також: