Сіткове опромінення: прорив у лікуванні злоякісних пухлин

0

Дослідники медичного центру Rambam Health Care Campus – Hospital, Ізраїль, створили програму сіткової променевої терапії, що дозволяє сфокусовано атакувати пухлину. Таким чином удалося впливати на пухлини у важкодоступних місцях, які раніше вважалися неоперабельними, повідомляє Обозрєватель із посиланням на допис у Фейсбуці доктора медичних наук, в.о. директора Національного інституту раку, який перебуває в Ізраїлі у відрядженні, Андрія Шипка.

В інноваційній програмі опромінення застосовується метод GRID (решітка, сітка). Для розрахунку параметрів опромінення – траєкторії та інтенсивності, використовується штучний інтелект.

Перед сеансом складається план нерівномірного опромінення тканин таким чином, щоб високоінтенсивне випромінювання направлялося на певні точки, розподілені по всій площі пухлини, подібно до сітки.

Із Фейсбук-сторінки Андрія Шипка

За стандартної програми променевої терапії проводиться 25 сеансів тривалістю від 3 до 5 хвилин. Для нового методу потрібний один сеанс, який призначається на початку курсу терапії. Процедура безболісна та нагадує комп’ютерну томографію.

Наразі з використанням методу GRID було прооперовано трьох пацієнтів. У першого хворого пухлина розміром понад десять сантиметрів локалізувалася в проблематичному місці, вона обвила кістку та великі судини ноги. Хіміотерапія виявилася неефективною. Після проведення сіткового опромінення пухлина зменшилася до десятої частини початкового розміру, після чого була прооперована. У ще однієї пацієнтки десятисантиметрова пухлина була розташована впритул до артерій, і їй загрожувала повна ампутація ноги вище за коліно. Після завершення сеансу променевої терапії пухлина зменшилася лише до трьох міліметрів.

За словами завідувача відділення променевої терапії медичного центру Rambam доктора Салема Біллана, настільки значний результат був несподіванкою і для дослідників. Лікарі вважають, що з огляду на успіх проведеної терапії, можна буде розширити сферу застосування методу не тільки на саркоми, а й на великі метастази при інших типах раку.

Що відомо про саркоми

Саркоми м’яких тканин – пухлини, що налічують близько 70 різних типів, які можуть виникнути у будь-якому місці тіла. Вони належать до агресивних пухлин, стійких до лікування, в т.ч. методом променевої та хіміотерапії, і тому дуже часто після завершення хірургічного втручання залишається значний ризик рецидиву. Якщо вони локалізовані близько до життєво важливих органів, кровоносних судин або нервів, такі пухлини визначаються як неоперабельні.

Розроблений метод дозволяє проводити опромінення з ретельно обчисленими траєкторією та дозою, зберігаючи при цьому життєво важливі органи. За словами голови Ізраїльської асоціації саркоми доктора Алона Зера, новий метод є значною новиною і може покращити прогноз та якість життя пацієнтів, у яких раніше видалення пухлини хірургічним шляхом було неможливим.

Читайте також

  1. У Броварах стартує проєкт «Онкоскрінінг» на раннє діагностування раку шийки матки
  2. Що потрібно знати про боротьбу з раком молочної залози і де знайти підтримку
  3. Про безоплатні медичні послуги для онкохворих
  4. Боротьба з раком: ЄС скорочує шкідливі речовини в продуктах харчування
  5. Жіноча онкологія: інформація для жінок та люблячих чоловіків
Залиште відповідь

Exit mobile version