Скандал навколо виділення землі в Требухові: сутички, розбірки та реакції депутатів

0

Під час 12-ої сесії ради Броварської громади, яка відбулася 21 вересня, депутати надали дозвіл на розроблення проєктів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у Требухові у власність 19-ти немісцевим громадянам – переважно жителям Броварського району. На сесію прийшли невдоволені атовці, які мають першочергове право на отримання ділянок. Після засідання в коридорі міськради сталася штовханина між подружжям Сапожків, депутатами, чиновниками і бійцями, унаслідок якої депутатка Богдана Драч звинуватила обласну обранку і дружину мера Марину Сапожко в побитті. Депутати, яких відносять до провладних, намагалися перешкоджати журналістам фіксувати події.

Суть питання

Депутатка від фракції Європейської солідарності Богдана Драч ще під час розгляду питання на постійній депутатській комісії із земельних питань 16 вересня наполегливо виступила з пропозицією зняти з розгляду пункт 5 питання 25.

Зазначений пункт проєкту рішення передбачав схвалення першого кроку до надання 20-ти немісцевим громадянам землі в Требухівському старостаті. Згідно з озвученою інформацією депутатами і чиновниками, потенційні отримувачі живуть у різних населених пунктах Броварського району, але не в Требухові.

Як зазначила Богдана Драч, особи, очевидно, є підставними. Ще нещодавно у владі заявляли місцевим атовцям, що вільної землі нема. Згодом був проведений аудит, після якого земля, як виявилося з проєкту рішення, раптово з’явилася. Але отримують її немісцеві. Нагадаємо, про завершення аудиту земель Княжичів і Требухова оголосили під час того ж засідання комісії. Проте його результатів не озвучили.

Атовці, які прийшли на засідання, зазначили, що роками не можуть отримати землю в Требухові. «Відмовки» чиновників, із їхніх слів, полягали у відсутності вільних наділів. Але тепер виявляється, що земля є, однак надають її не требухівцям, а взагалі невідомо кому.

Розгляд питання на засіданні “земельної” комісії 16 вересня

Міський голова Ігор Сапожко, який відвідав засідання комісії, вказав на безпідставність звинувачень ветеранів АТО та на те, що ділянки бійцями виділяють у міру можливостей.

Розгляд на сесії

Атовці пообіцяли прийти на сесію 21 вересня, і свою обіцянку виконали. Аргументи сторін під час засідання в цілому не змінилися. Під час голосування зі списку виключили одного потенційного отримувача землі – громадянку Тетяну Павленко, якій пропонували дати дозвіл на розроблення документації для ділянки площею 0,06 га для колективного садівництва в СТ «Переможець».

Читайте також: Конфлікт за землю: рейдерство на полях Великодимерської громади? 

Водночас пропозицію зняти пункт 5 проєкту рішення загалом депутати не підтримали. «За» проголосували лише 7: усі обранці від «За майбутнє!», єдина присутня депутатка від «Голосу» Ірина Веремчук, а також Богдана Драч і Руслан Фірсов із Європейської солідарності.

Голосування за правку Богдани Драч

У цілому «за» проєкт рішення проголосували інші депутати – головно від провладної більшості. Загалом – 29 обранців – всі від Команди Ігоря Сапожка «Єдність», Батьківщини, Рідного дому, УДАРу, Слуги народу та двоє з фракції Європейської солідарності. Таким чином ділянки в майбутньому можуть передати:

  1. Войналовичу Євгенію Олександровичу;
  2. Усику Олегу Олексійовичу;
  3. Плєшці Вірі Василівні;
  4. Кошовому Федору Петровичу;
  5. Радченко Яні Валентинівні;
  6. Хильку Миколі Миколайовичу;
  7. Удовіку Євгенію Тимуровичу;
  8. Муміновій Оксані В’ячеславівні;
  9. Бурдюх Ользі Юріївні;
  10. Кондратюк Оксані Вікторівні;
  11. Осадчому Захару Олеговичу;
  12. Гур’євській Людмилі Василівні;
  13. Щербаковій Наталії Віталіївні;
  14. Теплюку Дмитру Олександровичу;
  15. Щербакову Єгору Миколайовичу;
  16. Шкавро Ользі Василівні;
  17. Щетініній Ірині Миколаївні;
  18. Розумович Анастасії Вікторівні;
  19. Ільїну Дмитру Анатолійовичу.

Водночас міський голова Ігор Сапожко зазначив, що в Княжичах і Требухові визначили по одній території, де зможуть отримувати ділянки атовці. У Княжичах – це 18 га, що були передані від районної адміністрації, неподалік від озера в межах сільради. Частина території підпадає під індивідуальне житлове будівництво. Частина – під паркове господарство, зелені насадження.

Мер Ігор Сапожко та секретар ради Сергій Богуцький під час одного із засідань у раді Броварської громади

У Требухові староста підібрав території, загалом площею близько 11 га, щодо яких буде здійснено розпаювання для подальшого виділення земель, зазначив міський голова. Вирішувати питання щодо земель в обох селах, як пообіцяв Ігор Сапожко, будуть через координаційну раду з питань АТО. Орієнтовне прогнозоване загальне число таких ділянок – понад 2 000. Проте незрозуміло, де візьметься стільки землі для наділів, адже сумарно в двох селах виділили лише 29 га.

Водночас Богдана Драч наголосила, що подала депутатське звернення, яким просить надати копії клопотань і картографічних матеріалів громадян, яким надають дозвіл на розроблення документації для виділення земельних ділянок. Також – копію звіту про проведення аудиту земель у Требухові. Лише після надання цієї інформації можна буде повернутися до розгляду виділення ділянок.

Депутатське звернення Богдани Драч (натисніть на зображення, щоби збільшити)

Сутички після сесії

Після закінчення сесії атовці, депутати і чиновники зустрілися навпроти кабінету міського голови. Розмова тривала на підвищених тонах. Бійці висловлювали невіру в благі наміри влади.

Одного з бійців чи-то під примусом, чи-то добровільно завели «на розмову» до кабінету Ігоря Сапожка. Принаймні на одному з відео можна помітити, як його спочатку заштовхує секретар ради Сергій Богуцький і ще кілька присутніх поруч. Але далі він, імовірно, йде самостійно.

Спроби журналістів «Трибуни» та «Brovarymedia» супроводити чоловіка і зняти, що відбуватиметься з ним далі, наштовхнулися на спротив депутаток від УДАРу Марії Островерхої, Тетяни Троценко, а також очільниці фракції «Рідний дім» Вікторії Коваленко.

Вони вказали, що не варто заходити до кабінету міського голови Тим часом двері ізсередини зачинили на замок. А Тетяна Троценко порадила журналістам знімати в туалеті.

Перед цим, під час сутичок у коридорі, зі слів кількох присутніх, депутатку Богдану Драч тричі стукнула по голові депутатка і дружина мера Марина Сапожко, порадивши їй думати головою.

Цього моменту не зафіксовано на наявних відео, журналісти «Трибуни» не побачили нападу і на власні очі. Однак, зафіксовано подальші слова Марини Сапожко до депутатки, де вона наполегливо пропонує відійти «на розмову». На відео Марина Сапожко не визнала, що вдарила Богдану Драч.

Реакції

Слід зазначити, що заяв від офіційної влади щодо сутичок не пролунало до сьогоднішнього дня. Вчора у Фейсбуку висловилася лідерка фракції «Рідний дім» Вікторія Коваленко, яку відносять до провладного табору. З її слів, люди, які представились ветеранами АТО з села Требухів, почали емоційно та фізично тиснути на депутатів і міського голову. Почалась штовханина. Конфлікт був вирішений згодом і закінчився навіть раніше за приїзд поліції до міської ради.

Учасниця подій Богдана Драч сьогодні опублікувала допис, у якому назвала поведінку Марини Сапожко щодо неї ганебною. Водночас обраниця зазначила, що питання справедливого розподілу землі для неї є важливішим. Депутатка закликала громадськість долучатися до процесу та наголосила на важливості захисту прав ветеранів російсько-української війни.

Депутат Київської обласної ради від Європейської солідарності Олег Іваненко також оприлюднив допис, у якому назвав поведінку Марини Сапожко надмірно емоційною та некоректною. А причиною ситуації – непрозору позицію влади та провладної більшості в міській раді в питанні виділення земель у Требухові. Водночас обранець закликав владу та громадськість до конструктивного діалогу.

Зображення, відео – © «Трибуна-Бровари»

Читайте також

  1. Рейдерство заради збереження влади. Чи не твій бізнес буде наступним?
  2. Майже 1 га землі на вул. Вокзальній стане промзоною. Що там буде?
  3. Громади розпоряджатимуться своїми землями. Зеленський підписав закон. ВІДЕО
  4. Земля на Київщині до кінця року різко здорожчає – експерт
Залиште відповідь

Exit mobile version