Цікаві факти про Конституцію України. ВІДЕО

0

Конституцію України прийняла Верховна Рада 28 червня 1996 року о 9:20. Депутати весь день і ніч працювали над проєктом, залишаючись у сесійній залі без перерв. До Дня Конституції сайт «Львів – місто натхнення» підібрав 11 цікавих фактів про Основний закон.

«За» ухвалення Основного закону проголосували 315 народних депутатів із 300 необхідних.

Конституція України 1996 року стала першою загальновизнаною в усьому світі Конституцією незалежної української держави. Вона визначає основи суспільного та державного ладу, права і свободи людини, громадянина, порядок організації, функціонування органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Факти про Конституцію України:
  1. Процес підготовки Конституції України затягнувся на шість років – із 1990 до 1996 року. Ухвалення документа гальмувалося протистояннями між президентом України та парламентом на фоні тривалої соціально-економічної кризи в країні.
  2. Протягом 1990-1996 рр. було запропоновано 15 проєктів Конституції України – від Конституційної комісії, політичних партій, науковців. Зокрема, комуністи пропонували зберегти назву УРСР, відновити радянську форму правління, обмежити права президента та увійти в новий Союз. А Крим міг втратити статус автономії, якби затвердили редакцію Конгресу українських націоналістів.
  3. Найбільш гострі дискусії точилися навколо питань розподілу повноважень між гілками влади, державної символіки, приватної власності, статусу республіки Крим та російської мови.
  4. За пів року до затвердження документа, в російській газеті «Независимая газета» вийшов матеріал під назвою «Україна може отримати дуже хорошу Конституцію», в якому московські експерти дуже позитивно відгукнулися про документ.
  5. Активний період роботи над документом тривав три місяці. У березні 1996 року проєкт документа було винесено на обговорення Конституційної комісії та рекомендовано до розгляду Верховною радою. 2 квітня проєкт Конституції внесли до порядку денного засідань, а після двох місяців доопрацювання його ухвалили в першому читанні. При підготовці до другого читання, в документ внесли близько шести тисяч поправок.
  6. Засідання Верховної ради, на якому розглядався проєкт Основного закону, тривало цілу добу. 27 червня 1996 року парламент вирішив розглядати проєкт на одному засіданні без перерв. У результаті бурхливих дискусій за підсумками безперервної 24-годинної роботи, депутатам удалося узгодити всі положення документа. Голосування проводилося по кожній статті окремо та цілими розділами. Голосування за Конституцію України в цілому відбулося о 9:20 ранку 28 червня 1996 р.
  7. «Є Конституція!», – такі були перші слова голови Верховної ради Олександра Мороза після схвалення Конституції 315 голосами.
  8. 21 червня 1996 року затверджено доповнення Мороза про виключне право народу визначати та змінювати конституційний лад і про те, що це право не може бути узурповане державою, її органами або посадовими особами.
  9. Конституція України могла бути не ухвалена 28 червня, бо напередодні історичного засідання парламенту, Президент України видав указ про проведення Всеукраїнського референдуму 25 вересня 1996 року про ухвалення нової Конституції України. Однак після  її завтвердження цей указ скасували.
  10. Президент України Леонід Кучма не був присутній на доленосному засіданні парламенту, однак за кілька хвилин до остаточного ухвалення депутатами Конституції прийшов до сесійної зали. У своєму короткому виступі  Кучма назвав ухвалення Конституції історичною подією.
  11. Міжнародне співтовариство привітало ухвалення Конституції України, назвавши її однією з найдемократичніших у світі.

ФОТО – Радіо Свобода

Читайте також:

  1. Які принципи Конституції працюють найгірше: думка українців

  2. Офіційна презентація операційної системи Windows 11. Що нового? ФОТО, ВІДЕО
  3. Онлайн-кінотеатр: рейтинг найпопулярніших українських фільмів
  4. Учені офіційно визнали існування на Землі п’ятого океану – Південного
Залиште відповідь

Exit mobile version