У МОЗ уточнили, який вигляд матиме COVID-сертифікат для перехворілих і хто його зможе отримати

0

COVID-сертифікат для людей, які перехворіли на коронавірусну хворобу, зможуть отримати ті, хто одужав не пізніш як за 90 днів і чиї дані внесені до електронної системи охорони здоров’я. Як передає Громадське, про це заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко 5 листопада.

Він уточнив: довідка про те, що людина перехворіла на COVID-19, буде такою ж, як і довідка про протипоказання щодо вакцинації. Тобто факт, що людина перехворіла, буде вказаний у такому документі як протипоказання до щеплення.

«Ми розробили так, що перенесена хвороба буде потрапляти у протипоказання, щоб була одна довідка. Вона буде підтягуватися у електронний сертифікат, і будемо бачити по всіх виписаних довідках та аналізувати ситуацію», – сказав Віктор Ляшко.

Люди, які перехворіли на коронавірусну хворобу, можуть вакцинуватися через 28 днів після одужання – але не пізніш як через 90 днів після одужання – саме на цей строк розрахований термін дії COVID-сертифікату для перехворілих.

Раніше МОЗ уточнювало, що сертифікати для людей, які перехворіли на коронавірусну хворобу, можна буде отримати лише в електронному варіанті на порталі «Дія». Але Ляшко каже, що документ буде і в паперовому форматі також.

Довідки про одужання від COVID-19 будуть доступні з 8 листопада.

Наразі в «Дії» можна отримати міжнародний, внутрішній «жовтий» та «зелений» сертифікати про вакцинацію проти коронавірусу. Українські сертифікати визнав ЄС, тож ними можна користуватися під час подорожей.

Нещодавно в «Дії» спростили отримання COVID-сертифікату: тепер не потрібно робити фотопідпис. Окрім того, з 1 листопада в додатку тестують генерування сертифікатів для людей, які зробили ПЛР-тест або одужали.

За даними міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, додатком «Дія» користуються 9 мільйонів українців, які згенерували понад 5 мільйонів COVID-сертифікатів. А понад 900 тисяч українців користуються міжнародними COVID-сертифікатами.

Читайте також

  1. Із 8 листопада в Україні запровадять «сертифікат перехворілого»
  2. Мінцифри: коли в Дії з’являться сертифікати про одужання від COVID-19 і ПЛР-тести
  3. Де і чим можна вакцинуватися від Covid у Броварах. ОНОВЛЕНО
Залиште відповідь

Exit mobile version