Українцям пропонують долучитися до клінічних випробувань ліків від COVID-19

0

Українцям пропонують долучитися до випробувань ліків від COVID-19, спричиненого коронавірусом SARS-CoV-2. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

«Лікарські засоби від COVID-19, спричиненого коронавірусом SARS-CoV-2, зараз проходять клінічні дослідження в усьому світі. До випробувань цих препаратів можуть долучитися й охочі українці», – йдеться у відомстві.

Зазначається, що клінічні дослідження проводяться для вивчення ефективності застосування препаратів під час лікування пацієнтів із захворюванням COVID-19. На сьогодні таких досліджень – 31, їх перелік можна знайти на сайті Державного експертного центру Міністерства охорони здоров’я України за профілем випробування «COVID-19».

Клінічні випробування

«Клінічним випробуванням лікарських засобів в Україні відводиться важливе місце, оскільки рішення про можливість їх медичного застосування може бути ухвалене тільки після систематичного вивчення його фармакологічної дії на людину та на підставі даних доведеної ефективності та безпечності», – наголосила перша заступниця голови МОЗ Олександра Комаріди.

Клінічні випробування допомагають виявляти та підтверджувати властивості лікарських засобів, виявляти реакції на них тощо. Вони необхідні, щоб підтвердити безпечність та ефективність ліків. Проте перед тим, як залучати до тестування людей, науковці проводять доклінічне дослідження ліків. Воно передбачає хімічні, фізичні, біологічні, мікробіологічні, фармакологічні, токсикологічні та інші наукові дослідження, вивчення специфічної активності та безпечності ліків.

Наступним етапом є клінічні випробування – чотири фази клінічних досліджень.

В Україні найчастіше проводяться клінічні дослідження III фази, до яких залучають тисячі пацієнтів для підтвердження ефективності й безпеки лікарського засобу, необхідного дозування, збору інформації про реакції тощо.

Інформацію про клінічні дослідження можна переглянути на сайті МОЗ в розділі «Накази» та на сайті державного підприємства «Державний експертний центр Міністерства охорони здоров’я України».

МОЗ запевняє, що «дослідження в Україні проводяться на належному професійному рівні», що підтверджувалося в ході інспекцій Управління продовольства та медикаментів США (Food and Drug Administration), а також Європейською Агенцією лікарських засобів (European Medicines Agency).

Що цьому передувало

Нагадаємо, що нещодавно в Україну доставили з США інноваційні ліки прямої дії на коронавірус: 20 тисяч флаконів «Бамланівімабу» та 40 тисяч флаконів «Етесевімабу».

Ці препарати вже включили в протоколи лікування коронавірусу. Вони блокують прикріплення вірусу до мембрани клітини, що не дозволяє вірусу далі проникати в клітини людини, нейтралізує його та сприяє запобіганню розвитку SARS-CoV-2.

Наразі ці препарати доставляються медичними закладами України.

Як повідомив 24-го вересня «Трибуні-Броварів» заступник головного лікаря Броварської багатопрофільної клінічної лікарні Григорій Павлін, до броварської лікарні такі ліки не надходили. Принаймі поки що.

ФОТО – Слово і діло, МОЗ

Читайте також:

  1. Україна отримала ще 159 тис. доз вакцини CoronaVac. Скільки дістанеться Броварам?

  2. Україна в «жовтій» зоні з 23 вересня. На кого обмеження не поширюватимуться

  3. В Україні дозволено комбінувати вакцини Moderna та Pfizer – МОЗ

  4. Кількість вакцинованих педагогів у Броварській громаді

Залиште відповідь

Exit mobile version