Відключення комунальних послуг за борги: діятимуть акуратно і… швидко

0

Заборгованість населення за житлово-комунальні послуги наразі становить близько 10 млрд гривень.

Про такі цифри 5 вересня повідомив заступник голови комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Дмитро Андрієвський.

Зважаючи на зростання тарифів, мешканці приватного сектору Броварів цілком серйозно налаштовані запасатися дровами, сподіваючись, що такий вид опалення вийде дешевше, ніж газ. Проте борги ростуть пропорційно до темпів росту тарифів незалежно від пори року.

Наприкінці серпня в Броварах з’явилося одразу кілька повідомлень про різні покарання «злісних неплатників», серед яких тимчасове відключення від житлових «благ цивілізації».

ЯК, КОЛИ І НА ЯКИХ ПІДСТАВАХ громадян можуть позбавити доступу до житлово-комунальних послуг?

  1. Яка заборгованість (кількість місяців? сума?) є бути підставою для відімкнення від комунальних послуг?
  2. Який механізм застосовуватиметься у випадку, коли певна кількість квартир у будинку справно сплачує, а частина — ні?
  3. Чи передбачені у процедурі відключення попередження, і скільки їх може бути?

Відповіді «Трибуні-Бровари» надала Галина Плотникова — начальник Управління ЖКГ Броварів:

  1. Всі механізми цього типу регламентовані договорами між споживачем та надавачем послуг. Такі договори, згідно із законодавством, типові, проте мають нетипові додатки, де й прописані нюанси.

Розмір боргу — часовий, грошовий — не регламентовано, існує поняття заборгованості: коли вона виникає, споживач отримує попередження, в якому йдеться про можливе припинення надання йому певних комунальних послуг.

  1. Борг за газ, водопостачання, електроенергію має як наслідок відключення конкретного лічильника, а не всього стояка. З технічного боку це проста процедура. Якщо борг стосується місць загального користування (наприклад, під’їздів), відмикається весь заклад, однак поки такого у Броварах не було.
  2. За законом надсилається одне попередження…

Варто зазначити, що у випадку виникнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг у фізичних осіб (мешканців багатоквартирних будинків чи власників приватних) стягнення відбувається в порядку наказного провадження, визначеному статтями 95-106 Цивільного процесуального кодексу України. Якщо ж вимога про стягнення заборгованості не є безспірною, стягувачем має бути заявлено вимогу до суду загальної юрисдикції в порядку позовного провадження.

Також «Трибуна-Бровари» поцікавилася специфікою припинення надання комунальних послуг у квартирах, які входять до Об’єднань співвласників багатоповерхових будинків. Питання прокоментував Андрій Саук — депутат міськради, який на громадських засадах очолює один із ОСББ нашого міста:

Справа в тому, що ОСББ не займаються позбавленням жильців права користування комунальних послуг — це просто неможливо за законом. Відключенням газу, тепла, води в Україні займаються профільні структури, які є монополістами.

Все, що ми можемо, — проводити своєрідну виховну роботу серед мешканців з метою недопущення появи будь-яких заборгованостей. Грубо кажучи, я можу бути посередником — розмовляти з власником квартири, в якого намітилися певні проблеми, або ж з підприємством-монополістом, аби, скажімо так, якийсь час не допускати його до лічильника. От і все. Повторюю: ми не можемо позбавити людей комунальних послуг просто тому, що не надаємо їх…

Словом, вимальовується така картина: якщо осінній стрибок тарифів направду виявиться настільки різким і шоковим, зросте кількість боржників і «каральні» органи діятимуть за законом – попереджаючи громадян, згідно з усіма процедурами, акуратно і… швидко.

Станіслав ДИКИЙ

Коментарі закриті.

Exit mobile version