Як пережити карантин: поради психологів поліції

0

Перше, з чим ми зустрічаємося під час пандемії, – зі значним обсягом невизначеності: щодо себе, рідних і дуже часто щодо свого майбутнього. Ми переживаємо про стан здоров’я і можливості: як фізичні, так і психологічні. Більшість переживань стосуються майбутніх подій. Про те, як із ними впоратися, розповідають психологи поліції Київської області.

Такі думки і переживання «наперед» викликають тривогу, зазначають фахівці. Ми ніби в очікуванні нещастя. І цю тривогу відчуваємо не тільки в думках, а й фізично: м’язова напруга, неможливість розслабитися, зниження концентрації уваги, порушення сну і, як результат, – загальне виснаження.

Звісно, тривога у цій ситуації є абсолютно нормальною реакцією на події довкола нас, указують психологи. Ще в Середні віки медики говорили, що отрута та ліки можуть бути одним і тим же – справа лише в дозуванні. І якщо дозволяти собі потривожитися тільки 30 – 40 хв на добу, а решту часу жити в нормальному ритмі – все буде добре.

Дуже важливо, щоб ваші дні були сповнені змістовними й ціннісними активностями. Тому намагайтеся:

  • планувати свій день: сон, харчування, фізичне та інтелектуальне навантаження;
  • підтримувати стосунки з людьми – спілкуйтеся особисто і онлайн;
  • обговорювати свої думки в сім’ї щодо подій навколо (і особливо дізнайтеся, що про це думають ваші діти, а вони точно мають особисту думку);
  • говорити про любов, повагу, важливість і значимість людей, які є навколо, не гайте час на образи;
  • докладати зусиль, щоб протистояти пандемії: дбайте один про одного, проявляйте повагу, зберігаючи людяність і здоровий глузд.

Карантин – це не лише вимушена зупинка в житті, яку треба чимось заповнити, щоби якось «убити час» і дочекатися «відновлення життя». Час – безцінний. І життя на карантині (а ми не знаємо, скільки він триватиме) – має бути життям, а не очікуванням кінця карантину, зазначають психологи.

Читайте також:

  1. Як подолати депресію: позитивна психологія від поліції
  2. Оновлений перелік критично важливих вакансій у Броварах
  3. Програма «На часі»: Чи готові Бровари до масових захворювань на коронавірус і що може вберегти місто від епідемії. ВІДЕО
Залиште відповідь

Exit mobile version