Трибуна – Бровари

Дев’ять аргументів на користь абрикосів

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Літо – сезон різноманітних фруктів та ягід, а липень дарує нам ще і смачні жовті абрикоси. Вони дуже цінні для здоров’я людини, адже мають багато корисних властивостей. Наприклад, покращують травлення та позитивно впливають на очі. Видання Healthline наводить 9 аргументів користі жовтого фрукта.

  1. Абрикоси дуже поживні та містять багато важливих вітамінів та мінералів.

Лише у двох свіжих абрикосах (70 г) є:

  • 34 калорії
  • 8 г вуглеводів
  • 1 г білків
  • 0,27 г жирів
  • 1,5 г клітковини
  • 8% добової норми вітаміну А
  • 8% добової норми вітаміну С
  • 4% добової норми вітаміну Е
  • 4% добової норми калію

Також абрикоси є хорошим джерелом бета-каротину, лютеїну, зеаксантину, усі вони є потужними антиоксидантами, які допомагають боротися з вільними радикалами у тілі.

Найкраще насолоджуватися цілими та непочищеними абрикосами, оскільки у шкірці є багато клітковини та поживних речовин. Кісточку їсти не треба 🙂

  1. Багаті на антиоксиданти. Абрикоси є чудовим джерелом багатьох антиоксидантів, включаючи бета-каротин та вітаміни А, С та Е. Вони також багаті на групу антиоксидантів флавоноїдів, які захищають від хвороб, включаючи діабет та хворобу серця. Головні флавоноїди в абрикосах: хлорогенові кислоти, катехіни та кверцетин.

Ці компоненти працюють для знешкодження вільних радикалів – шкідливих  компонентів, які шкодять клітинам та спричинюють оксидативний стрес. Він пов’язаний з ожирінням та багатьма хронічними хворобами на кшталт хвороби серця.

  1. Можуть сприяти здоров’ю очей. Абрикоси можуть похвалитися багатьма важливими для очей компонентами, зокрема, вітамінами А та Е. Вітамін А відіграє дуже важливу роль у попередженні курячої сліпоти. Вітамін Е захищає очі від ушкодження вільними радикалами. Бета-каротин в абрикосах служить попередником вітаміну А. Це означає, що тіло може конвертувати його у цей вітамін. Лютеїн та зеаксантин захищають очі від оксидативного стресу.
  2. Абрикоси можуть покращувати стан шкіри. Головні причини зморшок та ушкоджень шкіри- фактори довкілля на кшталт сонця, забруднення і сигаретного диму.

Дослідження показують прямий зв’язок між ультрафіолетовим промінням та ризиком меланоми, раку шкіри. Ви можете боротися з деякими ушкодженнями шкіри через здорове харчування, наповнене антиоксидантами. А їх багато в абрикосах. Вітаміни C та E, які є в цих фруктах, можуть допомогти шкірі. Вітамін С захищає від ультрафіолетових променів та забруднювачів довкілля, нейтралізуючи вільні радикали. Цей вітамін допомагає будувати колаген, який дає шкірі силу та еластичність. Смакуючи їжу з вітаміном С, ви допомагає шкірі зцілюватися від ультрафіолетових ушкоджень та попереджувати зморшки.

Бета-каротин, ще одна поживна речовина в абрикосах, може захищати від сонячних опіків. 10-тижневе дослідження, у якому учасники вживали добавки з бета-каротином, знизили ризик сонячних опіків до 20%. Але це не означає, що смакування абрикосами позбавляє вас необхідності користуватися захисними засобами від сонця.

  1. Може сприяти здоров’ю кишківника. В одній чашці (165 г) порізаних абрикосів є 3,3 грамів клітковини, це 8.6% та 13.2% добової норми для чоловіків і жінок відповідно.

В абрикосах є розчинні та нерозчинні волокна. Розчинні, як ви вже зрозуміли, розчиняються у воді і включають пектин, камеді й полісахариди. Нерозчинні волокна не розчиняються у воді і включають целюлозу, геміцелюлозу і лігнін. Абрикоси особливо багаті на розчинні волокна, важливі для підтримки здорового рівнів цукру в крові та холестерину.

Клітковина затримує рух їжі через систему травлення і годує ваші корисні бактерії кишківника. Здоровіший мікробіом кишківника пов’язаний з нижчим ризиком ожиріння.

  1. Багаті на калій. Це мінерал, який слугує електролітом. У тілі вони відповідають за відправку нервових сигналів, регуляцію скорочення м’язів та водного балансу.

У двох абрикосах (70 г) є 181 мг цього мінералу, а це 4% добової норми. Калій тісно взаємодіє з натрієм, щоб підтримувати водний баланс, достатнє вживання калію може попередити здуття живота та підтримувати в нормі кров’яний тиск. Один аналіз 33 досліджень показав: багата на калій дієта суттєво знижує кров’яний тиск та в результаті на 24% знижує ризик інсульту.

  1. В абрикосах багато води. Як і більшість фруктів, в абрикосах багато води, яка може допомагати регулювати кров’яний тиск, пульс, температуру тіла й підтримувати здоров’я суглобів. В одній чашці (165 г) порізаних свіжих абрикосів є майже 2/3 чашки (142 мл) води. Більшість людей не п’ють достатньо води, тож смакування свіжих фруктів може допомогти досягнути денної потреби у воді. Якщо ви зневоднені, обсяг крові падає, змушуючи серце працювати важче, щоб перекачувати кров. А коли в організмі достатньо води, ви дозволяєте своїй крові вправно транспортувати поживні речовини «відходи» у тілі. Смакування абрикосами може бути легким способом поповнити тіло водою та електролітами, які ви втратили під час занять спортом, оскільки у цих смаколиках є багато  води та калію.
  2. Абрикоси можуть захищати вашу печінку. Деякі наукові дані припускають, що абрикоси можуть захищати печінку від оксидативного стресу. Два дослідження на тваринах показало, що у щурів, яким дали алкоголь та абрикоси, був нижчий рівень ензимів та ознак запалення, ніж у щурів, яким дали алкоголь без абрикосів. Дослідники припускають, що абрикоси можуть попереджувати ушкодження печінки через те, що вони багаті на антиоксиданти. Вчені кажуть, що наразі важко точно сказати, чи абрикоси мають такий же ефект на печінку людини. Для цього потрібно більше досліджень.
  3. Абрикоси можуть допомогти вашій дієті. І свіжі, і сушені абрикоси використовують для швидкої, смачної закуски або легкого доповнення до улюбленої їжі. Можна додати їх до свого раціону різними способами:
  • додати у суміш із сухофруктами або гранолу
  • з’їсти у свіжому вигляді як перекус
  • нарізати і додати до йогурту або салату
  • використовувати в джемах, консервах та соусах
  • тушкувати абрикоси з м’ясом (з куркою або яловичиною)
  • додати до десертів (пиріжки, торти і тістечка)

Оскільки вони солодкі й терпкі, абрикоси можна використовувати як замінник персиків або слив у більшості рецептів.

Ще в епоху Людовика XIV, французького «короля-сонця», був відомий десерт із абрикосів. Рецепт вишуканого абрикосового крему описав французький письменник Олександр Дюма:

Інгредієнти:

  • 12 стиглих солодких абрикосів
  • 125 г цукру
  • 30 мл білого сухого вина
  • 8 яєчних жовтків
  • 120 г цукру

Приготування:

Абрикоси помити, розрізати навпіл, вийняти з них кісточку. Покладіть у каструльку, всипте цукор, додайте трохи води і варіть 20 хвилин. Остудіть. Розімніть абрикоси до стану пюре, додайте білого вина. Відокремте яєчні жовтки, з’єднайте їх із цукром і уваріть до того як не загусне на водяній бані. Додайте яєчно – цукрову суміш, проваріть. Подавати в креманках. Прикрасити м’ятою і шматочками абрикос.

Але незважаючи на всі переваги абрикосів, існує ряд протипоказань щодо вживання сонячного фрукту:

  • при цукровому діабеті не можна вживати курагу, бо в ній міститься 84% цукру
  • при панкреатитах і захворюваннях печінки не слід зловживати абрикосами
  • порушення травлення може викликати абрикос, якщо з’їсти його на голодний шлунок або після їжі, яка важко засвоюється
  • свіжі абрикоси можуть нашкодити при виразковій хворобі дванадцятипалої кишки і шлунка
  • при вживанні великої кількості абрикос, може виникнути діарея внаслідок чого втрата великої кількості макроелементів
  • кісточки абрикоса можуть викликати страшенне отруєння.
Поділіться.

Залиште відповідь