Трибуна – Бровари

Як уберегтись від кишкових інфекцій в умовах літа і війни: поради МОЗ

Pinterest LinkedIn Tumblr +

У Міністерстві охорони здоров’я порадили, як уникнути влітку під час спеки у поєднанні з наслідками повномасштабної війни збудників кишкових інфекцій.

Кишкові інфекції є небезпечними і в мирний час, але при обмеженому доступі до води, продуктів, засобів гігієни та при скупченні людей ризики зростають.

Як передаються кишкові інфекції:
  • контактно-побутовим шляхом, через невимиті руки, посуд, білизну або іграшки;
  • через інфіковану воду;
  • через продукти, овочі, фрукти та страви, які не були термічно оброблені або ретельно вимиті.
Які симптоми кишкових інфекцій?
  • Підвищена температура:
  • діарея, яка триває декілька днів;
  • блювання, яке не приносить полегшення;
  • біль у животі;
  • загальна слабкість;
  • головний біль;
  • симптоми ГРВІ.

Щоб полегшити неприємні симптоми, у МОЗ радять, у першу чергу, запобігати зневодненню і втраті організмом солей.

За появи симптомів, якщо є можливість, потрібно одразу звертатись за медичною допомогою.

Як полегшити симптоми інфекції?
  • Пити багато води або спеціальних розчинів для регідратації, які можуть замінити воду.
  • Приймати ентеросорбенти – препарати, які зв’язують і виводять токсини з організму.
  • Використовувати жарознижувальні препарати при підвищенні температури.
  • Дотримуватись дієти без смажених та гострих страв.
Як уникнути кишкових інфекцій?
  • Ретельно мийте руки з милом після відвідування вулиці, вбиральні і перед готуванням їжі.
  • Кип’ятіть воду, яку п’єте, миєте руки чи посуд, якщо маєте сумніви в її якості.
  • Ретельно мийте овочі та фрукти перед приготуванням, обливайте їх окропом, якщо вживатимете сирими.
  • Добре проварюйте, тушкуйте чи прожарюйте продукти.
  • Не їжте незнайомих рослин, ягід, грибів та трав.
  • Правильно зберігайте продукти і дотримуйтесь термінів придатності.
  • Тримайте в чистоті кухонні прилади і мийте поверхні.
  • Уникайте купівлі продуктів на стихійних ринках.
  • Не беріть у дорогу продуктів, які швидко псуються.
  • Уникайте плавання в непроточних водоймах та “диких” пляжах, не ковтайте воду з таких водойм.
  • Мийте та дезінфікуйте іграшки.
  • Використовуйте індивідуальний посуд.
  • Уникайте контактів із людьми, які мають ознаки захворювань.

Читайте також

  1. Онкоскринінг раку шийки матки: у Броварах жінок обстежуватимуть безкоштовно
  2. Як впливає на здоров’я ранкова вівсянка
  3. Пристрасть до м’яса і сиру після 50 років небезпечна для здоров’я не менше за куріння – учені США
  4. Першому в світі пацієнту ввели експериментальний вірус, що вбиває рак
  5. В Україні заклали більше коштів на виявлення і лікування раку в дітей. ВІДЕО
Поділіться.

Залиште відповідь