У пологовому будинку знайшли цитробактер. Чи є загроза породіллям і немовлятам?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

За результатами мікробіологічних досліджень минулого тижня в пологовому відділенні Броварської центральної районної лікарні у двох змивах на патогенну флору виявили бактерії цитробактеру. Це свідчить про недотримання санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму в закладі, повідомляється у звіті Броварського районного відділу лабораторних досліджень. Водночас завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень цієї установи Василь Сич заспокоює: для пологового відділення наявна мікрофлора є нормальним станом.

Як розповів Василь Сич, насправді цитробактер є не патогенною флорою, а є умовно патогенною. Якщо патогенна не допускається взагалі, то умовно патогенна може бути присутня в певних межах – до 2%. У випадку із пологовим відділенням Броварської центральної районної лікарні, за його словами, ці показники не були перевищені.

Василь Сич

Василь Сич зауважив, що виявлений цитробактер не є небезпечним. Ба більше, така мікрофлора є нормальною: не може бути, щоб в пологовому відділенні не було мікроорганізмів. Стерильними там мають бути медінструментарії та руки бригади, яка робить операцію.

Проте завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень не підтвердив, але і не спростував висновок своєї установи. У ньому зазначено, що в пологовому відділенні не дотримано санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму.

Слід зауважити, що згідно зі звітом відділу лабораторних досліджень, моніторингові візити минулого тижня були здійснені також до інфекційного відділення БЦРЛ. Окрім того, був лабораторно обстежений харчоблок лікарні – як щодо виявлення патогенної флори, так і щодо якості вмісту і приготування їжі. Фахівці не вказали на виявлені тут порушення.

Також відділ лабораторних досліджень перевірив питну воду у школах міста, де заплановано розміщення таборів відпочинку для дітей. Згідно з висновками, вода відповідає вимогам державного стандарту на санітарно-хімічні, токсикологічні та мікробіологічні показники.

Поділіться.

Залиште відповідь