Ліцеї №7, №8 та №10 планують реконструювати свої харчоблоки. Відтак Броварське управління освіти подало в обласний Департамент освіти заявку на участь у відборі. У межах програми реформи шкільного харчування, кухарі броварських ліцеїв також пройдуть курси підвищення кваліфікації.
«Основною умовою, за якою обирали заклади на конкурс, була відсутність капітальних ремонтів у харчоблоках. У 7, 8 та 10-му ліцеях ремонти робили ще в 2010-их роках. Тоді лише частково придбали технологічне обладнання, але комплексних заходів із осучаснення не проводилося.Тому обрали саме ці заклади освіти як ті,що найбільше потребують модернізації харчоблоків», – повідомила заступниця начальниці управління освіти і науки Тамара Стельмах.
Нагадаємо: у МОНУ нещодавно відбулася нарада «Реформа шкільного харчування: пріоритетні напрямки розвитку в умовах війни та повоєнного відновлення України». Учасники окреслили стратегію реформування шкільного харчування на найближчі п’ять років.
Стратегія реформування системи шкільного харчування на 2023-2027 роки передбачає п’ять основних напрямів:
- розвиток кадрового потенціалу;
- відновлення та модернізація харчоблоків закладів освіти;
- фінансова підтримка територіальних громад у забезпеченні харчуванням учнів/вихованців закладів освіти;
- здорове харчування в закладах освіти (впровадження нових норм та меню);
- промоція культури здорового харчування під час війни.
Так, за даними ДНУ «Інститут освітньої аналітики», у 2022–2023 навчальному році працюють 12 926 закладів загальної середньої освіти. Із них у 8 726 (67,5%) функціонують харчоблоки.
В опитуванні взяли участь майже 8 тис. шкіл (61%). Із них у 301 закладі через воєнні дії пошкоджено або зруйновано приміщення харчоблоку; 232 заклади втратили обладнання через воєнні дії та/або окупацію.
Критерії, за якими комісія визначає чи надавати фінансування тому чи іншому закладу, невідомі. Тож управління освіти та науки БМР подало на конкурс всі документи, де зазначалося, зокрема, коли побудований ліцей (школа), кількість учнів, кількість учнів, які харчується, на скільки місць розраховані харчоблоки та площі обідніх зал в освітньому закладі, тощо.
«У попередні роки ліцею №9 надавали державну субвенцію на закупівлю обладнання для харчоблоку. Ми подавали до участі кілька закладів освіти, а обрали лише один не вказуючи критеріїв відбору», – додає Тамара Стельмах.
Також управління освіти та науки Броварської міськради сформувало і подало список претендентів на курси підвищення кваліфікації кухарів їдалень у ліцеях.
Загалом у планах по Україні – навчити понад 500 тренерів (майстрів виробничого навчання), оновити комплекс навчальних і методичних матеріалів для працівників харчоблоків, педагогічних працівників за професією «кухар», «кухар шкільного харчування».
Маємо надію, що робота з реформи шкільного харчування, розпочата ще в січні 2022 року, відбудеться максимально швидко і на належному рівні.
Читайте також:
- Окремі броварські дитсадки і ліцеї взяли участь у грантовому конкурсі: хто та з якими проєктами
- Соціальні стипендії в Україні: хто і скільки отримуватиме в 2023 році
- Нова професія за 10 днів: у Броварському професійному ліцеї пропонують освоїти нову спеціальність
- У Броварах обговорили проєкти будівництва укриттів для ліцеїв № 1 та №4