Як правильно зібрати великодній кошик: перелік дозволених продуктів

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

У неділю, 28 квітня, православні християни святкуватимуть Великдень – найсвітліше та найулюбленіше свято багатьох вірян. Головним атрибутом цього свята є великодній кошик, який збирають заздалегідь та освячують у церкві після всеношної служби.

За тиждень до Світлої неділі (Страсна седмиця) у церквах відбуваються тривалі служби, в яких розповідають про мирське життя Христа, про його настанови, розп’яття, страждання і поховання. У цей період починаються приготування до Великодня: прибирають у будинку або квартирах, вибирають святковий одяг, печуть паски та збирають великодній кошик.

У ніч із суботи на неділю відбудуться цілонічні служби перед Великоднем. Близько 4 години ранку відбувається пасхальний хресний хід. Потім священики переодягаються з темного одягу в світлий і проголошують слова: «Христос Воскрес!». У відповідь віруючі кажуть: «Воістину Воскрес!». Після починається освячення великодніх кошиків парафіян.

Великодній кошик збирається лише для благословення продуктів, які можна вживати після закінчення Великого посту. А, отже, їжі має бути небагато.

Які саме продукти дозволені для освячення:

  • Паска – символ Воскресіння та Небесного Царства. Випікання паски – важливий етап приготування до свята. Більшість господинь мають власний рецепт. Готувати тісто на паску треба у спокої, лише з хорошими думками, бо за інших обставин вона може не вдатися.;
  • Яйця – це обов’язковий символ великоднього кошика, який символізує нове життя і відродження. Яйця можна прикрашати натуральними та харчовими барвниками, тканиною, папером і навіть стразами. Але робити це радять у колі сім’ї;
  • М’ясо – зазвичай на Великдень подаються холодні м’ясні закуски, тому що вони готуються напередодні, ще під час Великого посту. Тож покладіть у великодній кошик шматочок м’яса та домашньої ковбаски. Головне – щоб м’ясна страва була без крові;
  • Сир і молочні продукти – оскільки молочні продукти не вживалися під час посту, їх також кладуть у великодній кошик. Особливо добре приготувати сирну паску або зробити твердий сир власноруч. Сир та масло є символами ніжності та жертовності Бога – ці продукти кладуть у невеликі посудини, а зверху малюють хрестик.
  • Хрін – символ міцності і сили духу;
  • Сіль – оберіг і символ достатку, взаємозв’язку бога і людей. Існує звичай – приходити в новий будинок із хлібом і сіллю. Напередодні Воскресіння Христового заведено готувати великодню четвергову сіль, яку несуть на освячення. Вважається, що вона має цілющу силу і буде оберігати цілий рік;
  • Вино – церква не схвалює алкоголь у великодньому кошику, проте допускає кагор.

Також є продукти та речі, які суворо заборонено приносити до церкви:

  • коштовності, документи, гроші та інші матеріальні речі;
  • горілку, коньяк, самогон та інший алкоголь (окрім кагору);
  • кров’янку та інші продукти, виготовлені з крові тварин;
  • не радять також класти фрукти та овочі, оскільки їх можна було вживати під час посту;
  • ніж – побутують думки, що освячені продукти потрібно розрізати посвяченим ножем. Це вигадка і забобони.

Головне у великодньому кошику все має бути в міру, адже освяченими продуктами не потрібно наїдатися, а тільки скуштувати під час прочитання пасхальної молитви. Також, освячену їжу заборонено викидати. Її потрібно або з’їсти за святковим столом, або поділитися з рідними і друзями, або віддати нужденним.

Поділитись

Про Автора

Leave A Reply