Чому не варто курити кальян

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Багато хто вважає, що куріння кальяну не завдає шкоди організму людини. Існує доволі поширений міф про те, що тютюновий дим проходить через воду і тому стає безпечнішим. Але це не так. Керівниця МОЗ Уляна Супрун розказала про небезпеку кальяну.

Як зазначає Уляна Супрун, година паління кальяну завдає шкоди організму, як 100 викурених сигарет. Адже під час куріння однієї сигарети курець вдихає 0,6 л диму, в той час як курець кальяну за один сеанс куріння кальяну вдихає 74.1 л диму.

Куріння кальяну насправді завдає суттєвої шкоди здоров’ю курців, у тому числі пасивних. І точно не є безпечною альтернативою сигаретам, зауважує очільниця МОЗ.

  • Дим кальяну містить канцерогенні речовини, важкі метали, чадний газ та інші небезпечні сполуки, які в тому числі притаманні диму цигарок. Це нітрозаміни, поліциклічні ароматичні вуглеводні (ПАВ), формальдегід і бензол. Також унаслідок спалювання вугілля виділяється оксид вуглеводню. Люди, які вживають кальян протягом півгодини, отримують велику дозу чадного газу, який спричиняє нестачу кисню в організмі – гіпоксію.
  • Дим кальянів містить токсичні речовини, які також можуть спричиняти рак легень та інші види раку, серцево-судинні та респіраторні захворювання.
  • Куріння кальяну підвищує частоту серцебиття, середній артеріальний тиск та індекс збільшення аорти. Це призводить до артеріальної жорсткості. Навіть одна «сесія» куріння кальяну впливає на серцебиття та кров’яний тиск.
  • Куріння кальяну також викликає залежність, адже в кальянній суміші присутній той же нікотин, як і в сигаретах.
  • Діти, народжені в жінок, які під час вагітності часто курили кальян, мають вищий ризик розвитку респіраторних захворювань. А також можуть народжуватися з меншою вагою, ніж діти некурців.
  • Навіть якщо курити безтютюновий кальян, уникнути шкоди для здоров’я не вийде. Людині небезпечно вдихати будь-які продукти згоряння, навіть ароматизовані. Курці кальяну зазвичай затягуються глибше, ніж курці сигарет – токсичні речовини потрапляють у нижні частки легень, що підвищує ризик розвитку важких респіраторних захворювань.
  • Куріння кальянів становить також іншу небезпеку: передаючи трубку між різними людьми, можна підчепити туберкульоз, гепатит А, грип, герпес та інші інфекції.
  • Кальяни шкодять також пасивним курцям – людям, які його вдихають, перебуваючи в одному приміщенні. Адже вони дихають не лише тютюновим димом, а й продуктами згоряння.
  • Куріння кальяну в закладах харчування шкодить здоров’ю гостей, це також є порушенням законодавства.

З 2012 року в Україні заборонено курити кальяни у громадських місцях, включно із закладами харчування. Проте за результатами громадського моніторингу в січні 2018 року, кальяни продовжують курити фактично у кожному п’ятому кафе, барі та ресторані.

Якщо у закладі харчування курять кальян, ви можете:

  • написати зауваження у книгу скарг та пропозицій;
  • поскаржитися адміністратору;
  • написати скаргу в Державну службу з питань безпечності харчових продуктів.

Курити сигарети (звичайні та електронні) і кальяни також заборонено на зупинках громадського транспорту, на дитячих майданчиках, у підземних переходах та під’їздах будинків.

Згідно з результатами останнього Глобального опитування дорослих щодо вживання тютюну (2017 рік), 2,1 % дорослих є активними курцями кальяну. Крім того, опитування ініціативи U-Report, яке проводилося у вересні 2018 року, показало, що серед молоді 14–34 років, які нині не курять, близько половини пробували курити кальяни – 49,2%.

Нагадаємо, Центр громадського здоров’я МОЗ України зазначив, що «Електронна сигарка» IQOS так само шкідлива, як і звичайна.

Поділіться.

Залиште відповідь