Сертифікований японською асоціацією: броварчанин готує оригінальні суші за авторським рецептом

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Бути в потрібному місці і в потрібний час – вдається далеко не кожному. А не втратити свої можливості і використати на свою користь обставини, які «грають» проти тебе, – взагалі здатні одиниці. І один із таких – броварчанин Євген Ролік – перший в Україні володар Sushi Proficiency Certificate, що відкрив у нашому місті доставку суші, які готує за власними рецептами.

Євгену Роліку 33- роки. Він – відомий не лише в Броварах шеф-майстер суші. І про роли він знає все. Хосомакі (маленькі) і футомакі (великі), нігірі та гункани, ф’южн-макі, роли Каліфорнія і Філадельфія з різною начинкою, різноманітні сети (набори) ролів, місо супи і салат хіяші… Все це готує Євген у суші-барі «Jack Roll».

Як каже молодий чоловік, здивувати ролами складно, адже «велосипед» японці вигадали давно і нове навряд чи можливо створити. Але йому вдалося. Євген – гуру смаків, новатор і автор низки різновидів ролів «Jackie Roll».  Однак про суші найкраще не говорити, а скуштувати. Їх смак Вам надовго запам’ятається, адже саме балансу смаку Євген і приділяє особливу увагу. Це – його «фішка», що відрізняє його роли від інших.

Із чого починалося

Ще в дитинстві Євгену подобалося готувати і його надихали слова похвали від рідних. А згодом хлопець дивував стравами друзів на вечірках. Та і коло друзів хлопця було фактично з тих, хто розділяв його захоплення і з ким він планував вступити в кулінарне училище.

Проте рідні запропонували хлопцеві продовжити сімейну династію геологів. І Євген вивчився на геолога-бурильника і навіть пропрацював у Кривому Розі за спеціальністю. Проте життя змінив випадок. Хлопець захворів і за станом здоров’я не міг деякий час працювати на бурильній установці, тож повернувся в Бровари. І щоб не байдикувати, попросився до знайомого працювати в столичний суші-бар. Відтоді більше в Кривий Ріг не повернувся.

Починав у закладі харчування з найпростішого і найнеобхіднішого –  «відчувати» ніж – правильно тримати в руках і уміло ним управлятися. Зокрема, вчився швидко, красиво та якісно нарізати інгредієнти для страв японської кухні. Старанність і вправність хлопця не залишилася непоміченою: із помічника кухаря він «доріс» до шефа. За 3, 5 років роботи в столичному суші-барі Євген освоїв усі можливі хитрощі роботи з ролами, тож душа і розум потребували подальшого зростання. У пошуках нових знань, змінив кілька закладів харчування. «Найцікавіше для мене – це холодильний склад, де був вибір продуктів, які дозволяли  експериментувати зі смаками. Це справжня хімія», – розповідає Євген.

У Європі

Власне, потяг до постійного зростання привів Євгена в Польщу, де в сфері харчування працював його товариш. У Варшаві хлопець розпочав шлях сушиста з «нуля», адже довелося вивчати мову. За півтора роки наполегливої роботи він виріс до суші-шефа. Тоді і почав по-справжньому творити – розробив власне меню «Jackie Roll», із яким його запросили на роботу в Чехію.

Увесь час Євген мріяв випробувати свої уміння і зробити крок у своєму професійному зростанні – взяти участь у чемпіонаті з суші-майстерності. Проте для цього потрібен був відповідний «пропуск»  –сертифікат про закінчення спеціалізованого курсу. Тож через 10 років безперервної практики, Євген пішов навчатися до фахівців із Японії –  у World Sushi Skills Institute, успішно склав іспити і отримав Sushi Proficiency Certificate.

суші-бар

суши-бар

На семінарі (сертифікація WSSI World Sushi Skills Institute). Лодзь (Польша), 2019 рік.

І після цього вже не полишав думки взяти участь у змаганнях із суші-майстерності. І знову випадок і уміння опинитися в потрібному місці в потрібний час зіграли свою роль. У Польщі він познайомився з Володимиром Паком – переможцем чемпіонату світу з суші-майстерності. Вірніше, не проґавив можливості з ним познайомитися: Євген побачив у Фейсбуці, що Пак на Новий рік приїхав у Варшаву і написав йому у Фейсбуці повідомлення з проханням про знайомство. Ця зустріч стала визначальною, адже згодом Євген як гість потрапив на чемпіонат із суші-майстерності в Осло (Норвегія), де залишився на стажування в ресторані Пака «OMAKASE» із зіркою Мішлен. «Це було повне перезавантаження. Я познайомився з суші-шефами майже усього світу, відкрив для себе нові технології, нарізки, смаки… Це був вагомий крок у набутті нового досвіду», – ділиться спогадами Євген. Цей досвід хлопець планував утілювати в життя в Польщі, щоб згодом узяти участь у чемпіонаті.

суши-бар

На практиці в ресторані з Мишленівською зіркою. Осло (Норвегія)

Але в життя на Євгена були інші плани. На початку березня 2020 р. через коронавірус у світі почався локдаун. У Польщі також зачинилися всі заклади харчування, жити і знімати квартиру Євгену не було за що. Тож після послаблення карантинних обмежень, він ризикнув розпочати з товаришем спільну справу з доставки суші, створених за власними рецептами. Однак брак коштів не дозволили інвестувати в справу, тому в жовтні 2020 року він повернувся в Україну.

У Броварах

 «Короно-криза – це, насправді, не криза, це – шанс розкрити нові можливості», – каже Євген. Тож після кількох місяців роботи в столичному суші-ресторані, він вирішив відкрити власну справу, де зможе реалізувати те, що не вдалося в Європі – запропонувати броварчанам як авторські рецепти ролів, так і створені спільно з відомими фахівцями суші з Японії, Польщі і Норвегії.

Завдяки людям, які повірили в Євгена, підтримали його ідею відкрити суші-бар із доставкою ролів, у Броварах з’явився заклад «Jack Roll».

«Така форма роботи в умовах карантину – це вимога сьогодення. І я готовий адаптуватися», – каже Євген.

Ну і про самі суші… Як говорила я на початку  – про них найкраще не говорити, а варто хоча б раз скуштувати. І цей смак запам’ятаєте надовго.

Смажені з лососем та манго, з овочами та сиром тофу, з тартаром із лососем та спаржею, з креветками, а також «Манго дракон із халапеньйо» з найкращим японським рисом, зернинку якого вирощували у В’єтнамі цілий рік, – Jack Roll відкрили в Броварах нову історію смаку.

суші-бар

Роли від Jack Roll

суші-бар

Jackie Roll  із манго і пікантним тартаром із лосося

«Мої роли особливі тим, що такого смаку в Броварах Ви не знайдете, –  каже Євген. – Смаки не заважають один одному, не перетинаються, а гармоніюють, доповнюють один одного і балансують, тож Ви їх відчуватимете ще довгий час. Ми відкриваємо філософію смаку і даруємо людям позитивні емоції».

Власне, в цьому все Євгенове життя – популяризувати японські страви, відкривати броварчанам і гостям міста таємниці їх вишуканих смаків. І у вдосконаленні своїх умінь і навичок він готовий крокувати далі.

Фото – надані Євгеном Роліком 

Читайте також

  1. Побачити наживо: з чого і як готують у суші-барі «Інь-Янь». Відео
  2. Оригінальні броварські кафе та ресторани 
  3. Сучасна шкільна кухня: як у Броварській громаді запроваджують нове харчування
  4. Боротьба з раком: ЄС скорочує шкідливі речовини в продуктах харчування
  5. Більше фруктів і м’яса, менше солі і цукру: зміни норм харчування в школах і садках
Поділіться.

Залиште відповідь