Сучасна шкільна кухня: як у Броварській громаді запроваджують нове харчування

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Уже з 1 січня 2022 р. в усіх школах не лише Броварів має з’явитися нове меню, де буде менше солі, цукру, булок, хліба, а більше фруктів, овочів, цільних злаків, бобових. У Броварській громаді не лише школи, а і садочки розпочали поетапно готуватися до нового порядку організації харчування. Для того, щоб освітні заклади мали змогу належно запровадити нове меню та повноцінно працювати, на завтрашню чергову сесію виноситься нова міська програма «Організація харчування в комунальних закладах освіти Броварської міської територіальної громади на 2021-2023 роки».  Як відбувається перехідний період у школах і садочках до нового харчування та чому є нагальна потреба в додаткових штатних одиницях кухонних працівників, розповіла журналістам «Трибуни» начальниця управління освіти та науки Оксани Мельник.

Про основні пункти програми

Одні з найголовніших завдань програми – привчити дітей до здорового харчування та підвищити рівень обізнаності батьків щодо здорового та безпечного способу життя дітей.

Програма розрахована на 2 роки. Загальний обсяг фінансування становить 36 млн 686,4 тис. грн. У 2022 році витрати передбачено в сумі 12 млн 270,0 тис. грн, у 2023 році – 24 млн 416,4 тис. грн.

Власне, ці кошти потрібні на введення додаткових штатних одиниць понад норми, затверджені наказом МОН  6.12.2010 року.

Усього запропоновано додатково впровадити:

  • 53 ставки кухаря;
  •  33,5 ставки підсобного працівника кухні;
  • 13,5 ставки комірника.

Пропонується встановити доплату з розрахунку на одну штатну посаду – дві мінімальні заробітні плати.

Згідно із програмою, безкоштовним харчуванням заплановано забезпечити дітей пільгових категорій; за кошти батьків, або осіб, що їх заміняють, планують харчувати за бажанням учнів 1-11 класів. Нагадаємо, раніше, окрім дітей пільгових категорій за кошти міського бюджет харчувалися і учні 1-4 класів.

Харчування дітей у початковій школі буде платним

Щодо якості та безпечності продуктів, то в програмі прописана заборона замовлення, прийняття та використання грибів, соусів, перцю, майонезу, продуктів, смажених у фритюрі (у тому числі чіпсів), виробів швидкого приготування, газованих напоїв, квасу, натуральної кави, кремових виробів, вершково-рослинних продуктів, що містять синтетичні барвники, ароматизаторів, підсолоджувачів, підсилювачів смаку, консервантів.

Початок реалізації програми в школах і дитсадках

Необхідність зміни в харчуванні школярів та вихованців дитсадків прописано в Національній стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища в новій українській школі, яку схвалив Президент України 25 травня 2020 року. А у березні 2021 р. Кабмін затвердив постанову «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення і відпочинку».

Більше фруктів і м’яса, менше солі і цукру: зміни норм харчування в школах і садках

За словами начальниці управління освіти і науки Оксани Мельник, питання змін у харчуванні дітей обговорювали з керівниками освітніх закладів. Також керівництво управління освіти побувало на конференції за участі першої леді – Олени Зеленської, присвяченій організації харчуванню в школах та дитсадках.

Тож із 1 вересня зміни в харчуванні  розпочали впроваджувати в кожному освітньому закладі, зазначає Оксана Мельник.  Найперше – стартували із зменшення норм вживання цукру та солі.

Оксана Мельник

Оксана Мельник

Школи

За основу шкільного меню взяли страви за Клопотенком, розповідає Оксана Мельник. Проте кожен освітній заклад адаптував їх під себе. Проте не лише ввели нові назви страв, а й працюють, щоб стави  не лише виглядали апетитно, а й були смачними.

Так, у ЗОШ №1 дітям уже пропонують салати з капусти та насіння, відвареного буряка із сухариками, м’якого сиру і томатів, свіжих томатів і перцю. З’явилися в меню омлет із морквою, скрамбл (омлет на основі яєць та борошна), чай «Каркаде».

Курячі нагетси, фрітату (омлет із яєць та овочів), драчену (омлет зі сметаною та молоком), львівський сирник пропонують учням у ЗОШ №2.

У 3 школі в меню більше перших страв, каже начальниця управління освіти та науки, тому з’явилися суп із кльоцками та суп селянський. А також пропонують дітям пудинг із сиру з сухофруктами і повидлом.

У гімназії немає власного харчоблоку, тож дітям їжу привозять у одноразовому посуді. Гімназисти вже смакують кебабом із яловичини та сиру, булгуром із маслом.

У ЗОШ №5 у меню з’явилися чахохбілі з курки, чай «Масала». А також у школі почали до страв додавати різні спеції. Нагадаємо, раніше можна було страви лише солити чи солодити.

У броварській СШ №5 батьки наполягають змінити підходи до харчування учнів

Чай із меліси та кускус з’явилися в меню 6 –ої школи.

Чахохбілі з курки, драчена, рибні відбивні та чай з меліси – серед нових страв, що пропонують дітям у СШ №7.

У НВК також ввели в меню кілька нових страв, серед яких –  чахохбілі з курки, салат із моркви з сиром, кашу булгур, биток із курки, скрамбл (омлет на основі яєць та борошна), картопляний гратен.

Чахохбілі з курки, чай із меліси та «Каркаде» – серед нового, що є в меню 9 школи.

А в 10-ій школі діти вже смакують скрамблом та відвареною кукурудзою.

Як повідомила Оксана Мельник, після приєднання до Броварів, школи Требухова і Княжичів також перейшли на самостійне харчування. Так, у харчоблоці Требухівської школи за кошти  бюджету громади зроблено ремонт і облаштовано кухню необхідним обладнанням. З нового в меню з’явився салат із моркви з яблуком та ліниві вареники. У Княжичах – чай «Каркаде» і тюфтелі.

Найбільше змін у меню – в Броварському навчально- виховному комплексі, адже над покращенням харчування там працюють давно, каже начальниця управління освіти і науки. У меню близько 15 нових страв, серед яких нагетси, булгур, рис «Паєлья», салат із буряка і селери, бургер рибний, біфштекс із свинини, бефстроганов із вареної яловичини, скрамбл, рисова запіканка, оладки кукурудзяні з морквою.

При такому багатому новому цьому в БНВК – найменша кількість дітей, що харчуються, вказує Оксана Мельник. Тому і просять у програмі збільшити кількість ставок кухарів, підсобних працівників та комірників, щоб і школи, де харчується значна кількість дітей, також могли встигати готувати корисні та смачні страви.

Про збільшення кількості ставок кухонних працівників

На великі школи (де харчується понад 200 дітей) МОЗом передбачено лише два кухарі та одного помічника, де менше дітей харчується – одного кухаря та двох помічників. Проте в кожній броварській школі харчується значно більше дітей, ніж 200.

Найбільше харчується дітей в СШ №5: 958 учнів початкової ланки, 157 – пільгових категорій; 42 пільгових, які харчуються за кошти батьків, та 210 –  із групи продовженого дня. Усього – 1367 дітей. Тому самі заклади змушені підлаштовуватися під ситуацію. Тож у 5 школі працює 2 кухарі, два помічники на ставку та один – на пів ставки, а також один комірник. Але і цих кухарів на таку кількість дітей – замало.

У ЗОШ №2 працює 4 працівники: 2 кухарі, один помічник та один технічний працівник. Харчують вони 1 138 дітей.

У ЗОШ №7 харчується 1 044 дітей, у ЗОШ №10 – 1 036 дітей. І це – без групи продовженого дня.

Тож у програмі варто затвердити додаткові ставки працівників, які зможуть за потреби додавати, каже Оксана Мельник.

Загалом у Броварській громаді лише початкової ланки харчується 7 749 дітей.

Дитсадки

У дитсадках ще раніше за нормами передбачено 7 працівників. До прикладу, якщо в ЗДО 4 групи, то там передбачено 2 кухарі та 1 помічник. Там, де 12 груп, то може бути 1 шеф-кухар, 3 кухарі, 2 помічники та один комірник.

14 груп, де також передбачено по 7 працівників, наразі в ЗДО «Джерельце» та «Капітошка». Проте там працює по 6 працівників. І цього поки достатньо. Тож зміни в програмі щодо збільшення штатних одиниць, більш стосуються шкіл, каже Оксана Мельник.

А от зміна меню, поряд із школами, відбувається і в дитсадках.

У ЗДО «Барвінок» уже давно в меню санаторних груп є страви з гарбуза – каша, запіканки, желе, печений гарбуз.

У ЗДО «Калинка» розпочали зі зменшення норми цукру. Також, вказує Мельник, введено безлактозну дієту та спеціальне харчування для дітей, які не сприймають яєць та риби. Також придбано посуд для дієтичних блюд, морозильні ящики та 7 невеликих посудомийних машин у кожну групу.

У дитсадку «Казка» повністю виключили з меню консервацію, зменшили кількість використання борошняних виробів. Проте риби збільшили на 5%, а також фруктів, овочів і м’яса.

У ЗДО «Ластівка» зменшили кількість використання вершкового масла. А в меню з’явилися морквяні котлети, шніцель та страви з червоного буряка.

У дитсадку «Джерельце» вже зменшили вживання житнього і пшеничного хліба. А також встигли зробити запаси соління – 100 кг огірків. Соління дозволено самостійно робити в усіх освітніх закладах, зазначає Оксана Мельник.

У ЗДО «Ялинка» планують самостійно засолити капусту. Із змін можна відзначити відмову від кавового напою. Також продовжують заморожувати в ящиках ягоди та фрукти.

У дитсадку «Оленка» вперше апробували нове меню 25 жовтня. Багато малят вперше спробували рибу під соусом «Бешамель» та панкейки.

харчування, дитсадки харчування, дитсадки харчування, дитсадки

А в ЗДО «Капітошка» медсестра, яка взяла участь у робочій групі МОЗ із розроблення чотиритижневого меню, самостійно розробила 148 технологічних карток на літній та осінній періоди, повідомила Оксана Мельник. У дитсадках «Казка» та «Ластівка» також є свої технологічні картки.

Зазначимо, що Міністерство охорони здоров’я вже оприлюднило технологічні карти нового меню, яке має з’явитися у всіх школах із 1 січня 2022 року. Над документацією працював Євген Клопотенко з командою соціального проєкту з покращення культури харчування Cult Food.

Наразі в школах і дитсадках відбувається перехідний період у харчуванні, каже начальниця управління освіти і науки, щоб із 1 січня всі освітні заклади максимально безболісно освоїли сучасну корисну кухню.

У разі затвердження програми, в управлінні планують провести зустрічі з батьками, щоб вислухати та обговорити пропозиції для вдосконалення програми та якості харчування.

Під час засідання профільних депутатських комісій, присутні батьки запевнили, що за умови якісного харчування готові сплачувати більше.

Читайте також

  1. Харчування дітей у броварських школах та садочках подорожчало
  2. Що їстимуть учні в школах: МОН затвердив нове меню. ФОТО, ВІДЕО
  3. Новий збірник рецептів для шкільних їдалень: чи буде в меню броварських учнів полента, мусака та ягідний соус?
  4. У Києві встановлять пам’ятник борщу – місце обиратимуть люди
Поділіться.

Залиште відповідь