Неправильне харчування є одним із важливих факторів, що підвищують ризик розвитку раку. Це добре знають фахівці-онкологи в країнах ЄС. Із метою профілактики таких захворювань, у країнах Євросоюзу терміново вводиться нова норма вмісту свинцю і кадмію в продуктах харчування. Інформацію про це розміщено на сайті Благодійного фонду допомоги онкохворим «Інна» з посиланням на офіційний інтернет – портал Євросоюзу.
Як відомо, свинець повсюдно застосовується у виробництві. В організм людини він потрапляє, головним чином, через продукти харчування і навколишнє середовище. А кадмій – токсичний важкий метал, що застосовується в сільському господарстві та виробництві. Він визнаний побічно генотоксичним канцерогеном.
Нові норми визначають максимально допустимі рівні вмісту свинцю в багатьох продуктах – дитячого харчування, спеціях (наприклад, куркумі), при виробництві вин і лікерів, в солі, грибах. А використання кадмію буде обмежено при вирощуванні фруктів, овочів, зернових і олійних культур, виготовленні шоколаду і какао-продуктів.
Комісар ЄС із охорони здоров’я Стелла Кіріакідес зазначає: «Ми ставимо споживача на перше місце. Ми знаємо, що неправильне харчування веде до раку, тому робимо нашу їжу більш безпечною і здоровою».
Норми вмісту зазначених речовин визначені на підставі сучасних наукових даних про шкоду кадмію і свинцю на організм людини. Такі зміни направлені для врахування в діяльності фермерських господарств, агро-промислових компаній.
Нові норми вводяться в дію – для свинцю з 30 серпня, для кадмію – з 31 серпня.
Читайте також
- Червоне м’ясо може викликати рак – доведено
- Діагностика раку: які обстеження для населення безплатні?
- Чат-бот «Лікуйся» – допомога для жінок із раком молочної залози. ВІДЕО
- Алкоголь і рак: причина і наслідок
- Жіноча онкологія: інформація для жінок та люблячих чоловіків
- Епідемія ожиріння: наслідки – хвороби серця і онкологія
- Американські вчені відкрили хімсполуку, здатну знищити до 100% онкоклітин