Червоне м’ясо може викликати рак – доведено

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Медицина щораз частіше говорить про неправильне харчування як про одну з основних причин передчасної смерті. За статистикою, рак – друга за поширеністю причина смерті після серцево-судинних захворювань. Кожен шостий житель Землі помирає від онкологічних захворювань. Дедалі частіше вчені заходжуються говорити про шкоду від червоного м’яса для організму людини. Окрім того, тваринництво є одним з головних чинників забруднення навколишнього середовища і глобального потепління.

Співробітники Фонду «Інна» постійно попереджають своїх читачів про наявність факторів, що впливають на ризик розвитку раку в людини. Вчені детально вивчили, наприклад, як канцерогенні речовини, що входять до складу тютюнових виробів, можуть спровокувати рак при палінні. Або як вірус папіломи людини (ВПЛ) може викликати деякі види раку. Також добре відомо, як ультрафіолет викликає рак шкіри. Одна з рекомендацій медиків із метою профілактики раку – обмежити споживання червоного м’яса. Про це розповідається в публікації на сайті Благодійного фонду допомоги онкохворим «Інна» з посиланням на дослідження вчених Інституту раку Дани-Фарбера (США).

Однак попередні дослідження, які встановили зв’язок між розвитком раку і споживанням м’яса, були в основному епідеміологічними. Тобто люди, у яких розвинулося це захворювання, були опитані на предмет їх харчових звичок, і дослідники виявили зв’язок із захворюваністю на рак кишечника. Але чіткого розуміння процесу розвитку раку при регулярному вживанні в їжу червоного м’яса у вчених не було. Але тепер цю прогалину заповнено – механізм провокування раку встановлено.

Так, вчені Інституту раку Дани-Фарбера (США) визначили механізм впливу споживання червоного м’яса на ризик розвитку раку кишечника. Звіт опублікований в журналі Cancer Discovery.

Учені секвенували дані ДНК 900 пацієнтів із колоректальним раком. Аналіз виявив виразну мутаційну сигнатуру – патерн, який ніколи раніше не виявлявся, але він повідомляє про тип пошкодження ДНК. Таке пошкодження відоме, як «алкілування». А в червоному м’ясі є хімічні речовини, які можуть викликати алкілування. Це з’єднання, які можна отримати з гема, що міститься в червоному м’ясі, а також нітратів, які часто зустрічаються в обробленому м’ясі.

Звичайно, не всі клітини, що містять такі мутації, обов’язково стануть злоякісними: сигнатура була присутня і в деяких зразках здорової товстої кишки. Однак, сигнатура мутації була в значній мірі пов’язана зі споживанням червоного м’яса, як переробленого, так і необробленого, до постановки пацієнтом діагнозу раку. Цікаво, що мутація не пов’язана з вживанням птиці, риби або інших продуктів.

На порталі Medicalxpress, де проаналізовано звіт дослідників, повідомляється, що подальше вивчення цього питання може допомогти лікарям визначити, які пацієнти генетично схильні до накопичення ушкоджень від алкілування, а потім порадити їм обмежити споживання червоного м’яса. До речі, високі рівні ушкодження пухлини алкилируванням спостерігалися у пацієнтів, які їли в середньому більше 150 грамів м’яса в день.

Тож тепер впевнено можна говорити про те, що надмірне споживання червоного м’яса (свинина, яловичина, баранина і т.д.) справді може спровокувати розвиток раку кишечника, зазначається у матеріалі БФ «Інна».

Читайте також

  1. Діагностика раку: які обстеження для населення безплатні?
  2. Чат-бот «Лікуйся» – допомога для жінок із раком молочної залози. ВІДЕО
  3. Алкоголь і рак: причина і наслідок
  4. Жіноча онкологія: інформація для жінок та люблячих чоловіків
  5. Епідемія ожиріння: наслідки – хвороби серця і онкологія
  6. У Броварській ОТГ зростає кількість онкохворих: лікарі закликають робити профогляди
  7. Бджолина отрута лікує рак? Дослідження австралійських учених
Поділіться.

Залиште відповідь