Ну ось, він уже і «на носі» – рік Жовтої земляної Свині. В останні дні 2018-го відбувався справжній «штурм» броварських супермаркетів та ринків. Як би не затягували протягом року містяни ремінці, та Новий рік – святе: стіл накриватимуть максимально «як годиться». Навіть попри те, що цього року новорічне меню на 22% дорожче.
Як зазначає голова столичної Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, українці є заручниками своєї бідності: цьогоріч у торговельних мережах не знайти таких великих знижок, які були в попередні роки. А ті, що є, розповсюджуються не на сотні найменувань, а лише на десятки. Це пов’язано з низькою купівельною спроможністю українців, яка, за даними столичної Асоціації постачальників торговельних мереж, знижувалась увесь рік. «Прибутковість мереж, що знижується, та бажання компенсувати це напередодні Різдва та Нового року штовхає рітейлерів тримати ціни», – коментує Олексій Дорошенко. Найбільше знижок напередодні Нового року – на алкоголь середньої та вищої цінових категорій: вони сягають 40%, але в середньому – 20%. Так, наприклад, у супермаркеті «Варус» «Артемівське ігристе» напередодні нового року можна придбати за 89 грн, у «Форі» «Рядянське шампанське» коштує 90, 59 грн.
Значна частина броварчан працює в столиці, тож і отоварюється також там. Як зазначає Олексій Дорошенко, найкращими місцями покупок продуктів перед святами є оптові ринки. Ціни на овочі та фрукти на них на 20-30% нижче за магазинні. Не далеко по економії стоять і ринки. Далі – торговельні мережі. І найдорожчі – крамниці. Власне, там і докуповують броварчани те, що забули чи чого не вистачило.
За підрахунками Олексія Дорошенка, новорічне застілля для однієї людини обійдеться в 400 грн. А щоб накрити стіл для середньостатистичної сім’ї із 4 осіб, потрібно викласти, відповідно, 1 600 грн. І це – економ-варіант. Для оцінки було взято новорічне меню: картопля з м’ясом, салати «Олів’є» та «Шуба», оселедець, а також свіжі огірки, помідори, мандарини, банани, «Українське ігристе», пляшка горілки, цукерки та хліб.
За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, 3 кг салату «Олів’є» традиційної рецептури обійдеться в 129,76 грн. А це на 25% більше, ніж при святкуванні Нового 2018 року. Трохи дешевше – 118,32 грн коштуватиме салат «Оселедець під шубою» за півтора кілограми продукту. «Якщо взяти замість «Українського ігристого» ігристе італійське чи французьке, дорожчу горілку, червону ікру та ананас, то витрати на одну людину зростуть до 800 грн», – підраховує Олексій Дорошенко.
Так, наприклад, ікру лососеву (120 г) у супермаркеті «Варус» напередодні Нового року можна придбати за 179, 99 грн, а на ринку (150 г) – за 120 грн. За 200 г червоної риби доведеться викласти 220 грн. Тож накрити новорічний стіл із делікатесами для 4 осіб обійдеться майже в 3 000 грн.
Найдорожчим серед всіх страв є м’ясні. За даними столичної Асоціації постачальників торговельних мереж, за рік м’ясо подорожчало на 18%.
Втішає єдине: в новорічну ніч, за рекомендацією астрологів, вживати свинину не варто. До того ж, наразі триває Великий піст.
Та найбільше за рік «підскочила» ціна на овочі – від 50% до 100%. «Завдяки» їм, порівняно з минулим роком, ціна на новорічний стіл зросла на 22%.
Без мандаринів на новорічному столі – ніяк. Так, у супермаркетах найдешевші мандарини коштують 33 грн, на ринку такі ж можна придбати за 30 грн. Загалом, каже Олексій Дорошенко, чим більше у святковому меню використовувати продуктів іноземного виробництва, тим дешевше обійдеться святковий стіл: проти минулого року подорожчання складе лише на 5-7%. А от вибір продуктів вітчизняного виробника автоматично підніме ціну на 22%.
Фото – з Інтернету