Вітамін С: проти раку і COVID-19?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Від онкологічних захворювань щодня в світі помирає близько 30 000 людей. Наприклад, у США  цього року від онкозахворювань офіційно очікується близько 606 000 смертей. А в Україні щорічно офіційно від раку помирає 100 000 осіб. Тому співробітники Благодійного фонду допомоги онкохворим «Інна» щодня моніторять інформаційний простір із метою пошуку корисної інформації щодо захисту та попередження людей від раку і на своєму сайті публікують корисну інформацію. Цього разу автори  матеріалів стверджують, що є один засіб можливого попередження не тільки раку, але і COVID-19. 

Як вказано у матеріалі «Аскорбінка проти раку і COVID-19», цим засобом є звичайна аскорбінова кислота, відома як вітамін С. Що ж у ній особливого і як вона може захистити від раку і короновірусу?

Аскорбінова кислота це органічна сполука, що є однією із основних речовин у людському раціоні. Вона необхідна для нормального функціонування сполучної і кісткової тканин. Аскорбінова кислота  виконує біологічні функції відновлювача деяких метаболічних процесів і є антиоксидантом. Ще називається вітаміном C, який міститься у лимоні, цибулі, капусті, перці та інших овочах і фруктах. У 1932 році було доведено, що саме відсутність вітаміну С в раціоні людини викликає страшне захворювання цингу.

У 1970 році американський учений Лайнус Полінг опублікував статтю під назвою «Еволюція і потреба в аскорбіновій кислоті». У своїй роботі на підставі теоритических міркувань він висунув концепцію необхідності для людського організму високих доз вітаміну С, як оптимальних для здорової людини. Полінг припускав, що високі дози вітаміну С здатні захистити людину від багатьох захворювань, зокрема, і від гриповірусних інфекцій та онкології. Але мова йде про високі дози вітаміну С.

Вчений запропонував підвищити щоденну дозу вітаміну С в 100-200 разів. Він повідомив, що разом із дружиною встановив для себе денну норму вітаміну С в 10 грамів (для порівняння, сьогодні добова доза вітаміну С для дорослого становить 90-100 мг).

Хто такий Полінг? У компетентності вченого не варто сумніватися, адже Лайнус Полінг лауреат двох Нобелівських премій, у тому числі і з хімії.

Як вказано в статті, сьогодні вчені підтверджують, що профілактичне приймання вітаміну C знижує ймовірність хвороби, хоча і не впливає на її проходження. У світі затверджено дозування необхідності вітаміну С  на людину в кількості 90 мг на добу.

У 2017 році вчені Салфордського університету опублікували роботу про вплив вітаміну С на злоякісні пухлини. Дослідження задумав провести професор Лісанті, а вчені Глорія Бонучелі, Ернестіна Маріана де Франческо, Ріана де Бур спільно з іншими колегами довели, що аскорбінова кислота порушує метаболізм ракових стовбурових клітин і призупиняє їх ріст. Дослідники стверджують, що аскорбінку можна використовувати для ефективного блокування поширення ракових стовбурових клітин. Роботу опубліковано на сайті Oncotarget (щотижневий науковий журнал, орієнтований на онкологію).

Автори статті зазначають, що на сайті Національної академії наук США опубліковано дослідження групи вчених, проведене в 2008 році. В анотації до статті автори пишуть: «Аскорбінова кислота є важливою живильною речовиною, зазвичай розглядається як антиоксидант. У цьому дослідженні ми показали, що аскорбат у фармакологічних концентраціях є прооксидантом, генеруючим пероксид-залежну цитотоксичність по відношенню до різних ракових клітин не здійснюючи шкідливого впливу на нормальні клітини».

Під час дослідження, вітамін С вводили мишам ін’єкціями внутрішньовенно в дозі до 4 грамів на кілограм ваги тварини на добу. Протиракову дію вітаміну С доведено приблизно на 75% ракових клітин, без впливу на здорові клітини. При цьому ріст пухлини сповільнювався на 41-53%.

Крім того, вітамін С вже давно використовується в косметичних препаратах для уповільнення старіння, для загоєння і відновлення захисних функцій шкіри.

Таким чином, вказують автори матеріалу, можна говорити про те, що щоденне вживання вітаміну С може допомогти захистити організм і від раку, і від грипу.

Читайте також: 

  1. Міфи про засмагу: вітамін D та сонцезахисні креми
  2. Весняний авітаміноз: міфи та реальність
  3. Головне – міцний імунітет. Як досягти бажаного?
  4. Будьте здорові: час починати профілактику застуди та грипу

  5. Чому варто їсти гарбуз

  6. БАДи – зовсім не рівноцінні замінники злаків, овочів та фруктів, – Уляна Супрун

Поділитись

Про Автора

Броварчанка, журналіст "Трибуна-Бровари"

Leave A Reply