Випадки отруєнь грибами в Україні почастішали – лікарі

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Літо – початок активного грибного сезону. Саме в цю пору збільшується кількість отруєнь. Яка ситуація в Броварах та як правильно вибирати і готувати гриби – про це та багато іншого «Трибуні-Броварів» розповіла заслужена лікарка України, завідувачка відділення епідеміологічного нагляду та профілактики неінфекційних захворювань Броварського районного відділу ДУ «Київський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» Ольга Строй.

Грибні сезони щорічно приносять у своїх кошиках не лише щедрі дарунки лісу, але й дедалі більшу тривогу, біль і біду. У МОЗ України вказують, що випадки отруєнь грибами почастішали. Так, від отруєнь грибами в Україні минулого року постраждало 578 осіб, у т. ч. 60 дітей, померло 50 осіб, у т. ч. 5 дітей.

Як повідомила Ольги Строй, на щастя, протягом двох років у Броварах та районі випадки отруєнь грибами не реєструвалися.

Як показує аналіз, у всіх випадках отруєнь потерпілі вживали гриби, подібні до сироїжок, зонтиків, зеленушок, печериць. Причиною отруєнь є незнання та неуважність тих, хто збирає гриби, не дотримується технології їх приготування.

За словами лікарки, найнебезпечніші та найчастіші отруєння виникають після вживання блідої поганки та умовно-їстівних грибів. «Інколи навіть їстівні гриби можуть стати причиною отруєння. Це буває у тих випадках, коли вживаються гриби старі, перезрілі або після тривалого зберігання. Вживання недоварених та недосмажених грибів може викликати розлад травлення», – розповідає Ольга Строй.

Лікарка зазначає, що при перших ознаках отруєння грибами необхідно звернутися до медиків. Одночасно до прибуття лікарів потерпілому промивають шлунок підсоленою або чистою водою до тих пір, поки промивні води не стануть чистими, можна вживати активоване вугілля (з розрахунку 1 таблетка на 10 кг ваги тіла).

Поради

Останнім часом у торговельній мережі реалізуються гриби промислового вирощування, тому з метою запобігання отруєнь Ольга Строй радить не вживати в їжу дикорослі гриби. Але якщо ви вирішили ризикнути, то потрібно дотримуватися основних правил:

  • не збирайте пластинчасті та умовно-їстівні гриби, сироїжки, бо саме помилкове збирання замість них блідої поганки є причиною більшості отруєнь зі смертельними наслідками;
  • збирайте лише такі гриби, в яких ви впевнені, що вони їстівні;
  • не дозволяйте збирати гриби дітям;
  • не купуйте свіжі, сушені та консервовані гриби у випадкових осіб на вулицях та в інших не встановлених для продажу місцях;
  • не збирайте зіпсовані гриби, а також ті, що ростуть уздовж автомагістралей та поблизу сміттєзвалищ.

Ольга Строй надала читачам «Трибуни-Броварів» декілька порад щодо приготування страв із грибів у домашніх умовах. З її слів, перш за все, слід пам’ятати, що:

  • свіжі гриби швидко псуються, тому без холодильника вони не повинні зберігатися більше 2-ох годин;
  • зібрані гриби одразу необхідно перебрати, кожен гриб уважно переглянути, почистити, ретельно промити проточною водою;
  • обов’язково двічі відварити по 20 хвилин і лише потім готувати з них страви. Відвар – вилити.

Шановні мешканці броварської громади! Будьте обачними при збиранні та вживанні дикорослих грибів. Розплата за легковажність – втрата здоров’я, а іноді – й життя.

ФОТО – Волинець, UA.Гриби

Читайте також:

  1. Як збирати та готувати гриби, щоб не отруїтися ними, – поради від фахівців

  2. Бліда поганка «косить» броварців? Як уберегтися

  3. Небезпека отруєнь: у Броварах стартував грибний сезон

  4. З’їв грибів із броварського лісу і потрапив до реанімації: бліда поганка чи чергова хибна тривога?

Поділіться.

Залиште відповідь