Як попередити онкологію: поради з профілактики 15 видів раку

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Багато людей знайомі з раком не з чуток, а ще більша кількість живе в страху захворіти на онкологію. Національний портал про здоров’я UKRHEALTH.NET із посиланням на сайт про здоров’я HeadInsider пропонує детальніше ознайомитися з кращими порадами щодо профілактики онкологічних захворювань.

Щороку по всьому світу реєструється понад 15 мільйонів нових випадків захворювання на рак. Щорічний світовий показник смертності від онкологічних захворювань (третина яких обумовлені курінням тютюну) становить більше восьми мільйонів випадків смертей. Очікується, що в наступні двадцять років кількість нових діагнозів «рак» зросте на 70%.
До індивідуальних чинників ризику розвитку раку належать:
  • Паління
  • Малорухливий спосіб життя
  • Генетична схильність
  • Погане харчування
  • Стрес
  • Вплив токсичних речовин із навколишнього середовища
  • Наркотична залежність, токсикоманія (у тому числі зловживання алкоголем)
  • Ожиріння
  • Дисфункція імунної системи
  • Радіація
Що таке рак

Рак з’являється тоді, коли нормальний процес розмноження і росту клітин організму приходить у безлад. Атипові клітини виростають більш часто, ніж нормальні, і відрізняються більшою здатністю переміщатися тілом. Це може стати ймовірною причиною поширення раку в інші його ділянки. Зважаючи на аномальність таких клітин, тривалість їх життя довша, ніж у нормальних, які ростуть, старіють і вмирають у певний час. Іноді атипові клітини скупчуються, формуючи новоутворення. У деяких типах раку (наприклад, при лейкозі) утворення пухлин не відбувається. При цьому ракові клітини циркулюють судинами або лімфатичною системою. Позаяк клітини раку не ведуть себе так, як потрібно, вони можуть перешкоджати протіканню нормальних процесів у тілі людини.

Ось яку небезпеку представляють ракові клітини:
  1. Нормальні клітини не здатні рости досить швидко, щоб обганяти в зростанні атипові.
  2. Імунна система не в змозі боротися з раковими клітинами і надалі стає сама аномальною.

Атипові клітини найчастіше є результатом хронічного запалення та оксидативного стресу в організмі.

Як попередити рак — 15 рад із профілактики

Харчування і спосіб життя відіграють величезну роль у загальному здоров’ї людини і профілактики раку. Нижче докладно зупинимося на методах, озброївшись якими, ви зможете боротися і перемагати рак.

1. Профілактика раку молочної залози

Щоб попередити розвиток раку грудей, вам потрібно триматися подалі від засобів особистої гігієни з загальновідомими канцерогенними інгредієнтами. Парабени є поширеними хімічними речовинами, які застосовуються при виготовленні шампунів, лосьйонів, косметичних засобів тощо.

У ході одного британського дослідження парабени виявили в 99 % ракових клітин грудей, які були взяті в сорока жінок із раком молочної залози. Ці хімічні речовини можуть приймати вигляд метилпарабена, пропілпарабена, етилпарабена, бутилпарабена та інших.

Було також виявлено, що середземноморська дієта, в яку входить органічна оливкова олія холодного віджиму і ряд овочів та фруктів, здатна запобігти рецидиву раку молочної залози.

2. Як попередити рак товстої кишки

Усі хрестоцвіті овочі, зокрема, капуста качанна, цвітна, брюссельська і кале містять поживні речовини, які поліпшують ріст здорових клітин. Зокрема, броколі містить значну кількість сульфорафана, фітохімічного з’єднання, яке активізує захисні ферменти і витісняє небезпечні хімічні речовини з подальшим їх видаленням із організму.

Більше того, було виявлено, що вживання броколі від 3 до 4 разів на тиждень ефективно попереджає утворення поліпів у товстій кишці. З іншого боку, кокосове масло також знищує ракові клітини … чому б не використовувати їх разом?

3. Профілактика раку яєчників

Рак яєчників, так само як і рак грудей і яєчок, пов’язаний із гормональним дисбалансом. Конструктивно впоратися зі стресом і відновити баланс можна з допомогою наступних продуктів, які нормалізують вироблення гормонів:

  • Морква – клітковина проштовхує їжу шлунково-кишковим трактом і запобігає накопиченню естрогену.
  • Лляне насіння – регулює естроген.
  • Імбир – відомий своєю здатністю пригнічувати ріст ракових клітин в яєчниках.
  • Зелений чай – регулює протеїни, що відповідають за розмноження і активацію клітин, що провокують відмирання ракових клітин в яєчниках.
4. Як попередити рак простати

Томати містять лікопін — сильний антиоксидант. Метааналіз вибірки чоловіків із раком простати виявив, що ті з них, які вживали томати і томатні продукти, були менш схильні до розвитку даного типу раку. Для поліпшення засвоєння краще всього їсти оброблені томати.

5. Профілактика раку щитовидної залози

Йод здатний загострювати рак щитовидної залози. Ця живильна речовина міститься в безлічі продуктів (найбільш відомим є сіль). Щоб підтримувати свою щитовидну залозу в прекрасному стані, уникайте надмірного споживання солі, молочних продуктів, картопляних очистків, шоколаду, риби/морепродуктів, сої та яєчних жовтків. Зрозуміло, частиною протиракової дієти повинні стати овочі та фрукти, тому обов’язково збільшіть їх споживання.

6. Як попередити рак шкіри

Надмірний вплив ультрафіолетового випромінювання сонця може викликати рак шкіри, найпоширенішу форму раку. Але це не означає, що вам необхідно утриматися від перебування на вулиці. Дотримання простих заходів обережності допоможе уникнути отримання надмірної кількості сонячного опромінення за один раз. Наприклад, важливо правильно одягатися і уникати сонячних опіків.

Сонцезахисні креми можуть містити хімічні речовини, які викликають інші типи раку і руйнують ендокринну систему. Між тим, ви можете знайти рецепт сонцезахисного крему домашнього приготування.

До того ж, деякі продукти харчування теж містять фітохімічні речовини, що захищають шкіру від впливу ультрафіолетового випромінювання природним шляхом. До них належать перець, гранат, лосось (дикий), томати, кавун.

7. Як попередити рак легень

Першим ділом очевидне — не паліть цигарки. Вісімдесят відсотків випадків захворювання викликано курінням тютюну. Друге: їжте більше часнику. Часник містить сірко-органічні сполуки, відомі своєю здатністю скорочувати ризик розвитку раку майже на половину. Після споживання сирого часнику, через легені виділяються ароматичні масла, які забезпечують захисний ефект. Крім того, на поліпшення здоров’я легенів працюють хрестоцвіті овочі, продукти харчування, багаті вітамінами C і E, а також овочі та фрукти жовтого/оранжевого кольору.

Серед інших рекомендацій із харчування для попередження раку легенів виділяють наступні:
  • Надмірне споживання білків може сприяти збільшенню ризику розвитку раку легенів. Ензими, які виробляються в підшлунковій залозі, відіграють важливу роль у звичайному травленні. Крім того, вони знищують ракові клітини. Для засвоєння білків потрібно тривалий відрізок часу. Якщо ви обмежите їх споживання до скромних обсягів протягом 12 годин за одну добу, тоді в панкреатичних ферментів з’явиться свобода для впливу на будь-яку знайдену атипову клітку.
  • Обмежте кількість споживання жирів тваринного походження, у тому числі вершкового масла і свинячого смальцю. Замініть їх корисними для здоров’я жирами – авокадо, кокосовими горіхами і оливками. Уникайте споживання м’ясних солінь, що містять нітрати (бекон, м’ясна нарізка тощо)
  • Подбайте про споживання достатньої кількості селену. Необхідна кількість цього антиоксидантного мінералу підтримає імунну систему і допоможе попередити утворення онкологічної пухлини. Хорошим джерелом селену є бразильський горіх, устриці, тунець, насіння соняшнику, пісне м’ясо, цільні злаки і гриби.
8. Профілактика раку сечового міхура

Гірчиця належить до сімейства хрестоцвітних овочів. Її зерна, як і такі овочі, як китайська листова капуста, капуста качанова, броколі, цвітна капуста і кале, містять аллілгірчичну олія. Було виявлено, що ця хімічна сполука здатна запобігати появі метастаз при раку сечового міхура.

9. Як попередити рак підшлункової залози

Васабі здатний попереджувати рак підшлункової залози — надзвичайно болюче й смертельне захворювання. Фітохімічні речовини цього сорту хрону запобігають активації ракових клітин підшлункової залози, що викликає їх загибель. Артишоки і селера багаті такими антиоксидантами, як апігенін і лютеолін, які, як виявилося, здатні руйнувати сигнальні шляхи ракових клітин.

Також бажано їсти більше йогурту. Йогурт без добавок активує корисні кишкові бактерії, які частково знімають функціональне напруження з підшлункової залози в травних процесах. Нарешті, надзвичайно ефективним у знищенні ракових клітин підшлункової залози є сік китайського гіркого гарбуза.

10. Профілактика раку горла

Антиоксиданти, які містяться в ягодах і в продуктах темного кольору, зменшують запалення і окислювальний стрес. Кожний із зазначених процесів сприяє розвитку раку. З іншого боку, цитрусові (апельсин, лимон, лайм, грейпфрут, кумкват і т. д.) можуть зменшити ризик появи раку горла на половину.

11. Як попередити рак шийки матки

Останні метааналізи виявили, що вакцина проти ВПЛ (вірус папіломи людини) – не найкраще рішення для профілактики раку шийки матки. Вона так само небезпечна, як і саме захворювання. Крім того, немає ніяких доказів того, що ця вакцина має тривалу дію в зниженні ризику розвитку раку шийки матки.

З іншого боку, продукти, багаті флавонідами, фолатами (вітамін B), і вітаміном A, зменшують цей ризик. Спробуйте додати в свій раціон яблука, авокадо, чорну квасолю, моркву, нут, журавлину, хрестоцвіті овочі, часник, салат-латук, цибулю, апельсини, шпинат, полуницю, батат.

12. Профілактика раку печінки

Перш за все, обмежити кількість споживаного алкоголю. Надмірне його споживання на постійній основі (з і без жирового метаморфозу печінки або цирозу) може стати причиною розвитку раку. Також бажано їсти більше грейпфрута. Цей фрукт містить флавон антиоксидант нарингенін. У ході досліджень було виявлено, що нарингенін викликає апоптоз (загибель) ракових клітин печінки і запобігає проліферації (розростання тканини шляхом розмноження клітин) раку.

А ось і інші продукти, що допомагають боротися з раком печінки: журавлина, лимон, яблука, полуниця, червоний сорт винограду, банани, персики, шпинат, каєнський червоний перець, капуста качанова, цибуля, броколі.

13. Як попередити рак головного мозку

Насамперед, наскільки це можливо, уникайте випромінювання електромагнітних хвиль. Мобільні телефони, бездротові навушники і вушні вкладиші, інтелектуальні лічильники і інші бездротові технології відомі своїм шкідливим неврологічним ефектом. Зокрема, здатністю провокувати розвиток раку головного мозку. Крім того, хронічне недосипання перешкоджає проведенню мозком щонічного прибирання і очищення від токсинів.

До протиракових продуктів для мозку відносяться: боби, корисні жири (авокадо, кокосове масло, лляне насіння, оливкова олія), часник, цибуля-порей, солодка картопля, вода належної якості (бажано відфільтрована зворотним осмосом), волоські горіхи.

14. Як попередити рак матки

Майже 60 % випадків захворювання раком матки можна запобігти, якщо правильно харчуватися, займатися фізкультурою, і підтримувати вагу в межах норми. Регулярні заняття спортом зменшують рівень естрогену інсуліну і таким чином підтримуючи баланс ендокринної системи.

Більш того, якщо утриматися від споживання продуктів, що містять цукор, вдасться зберегти стабільний рівень гормонів і цукру в крові. Це допоможе запобігти ожирінню, діабету і раку. Крім цього, кава, часник і цибуля, сочевиця, виноград, листові овочі і томати теж сприяють зменшенню ризику розвитку раку матки. Завдяки механізмам дії антиоксидантів, що містяться в них і здатності стабілізувати рівень гормонів.

15. Профілактика раку шлунка

Шлунково-кишковий тракт рідко отримує ту увагу, яку заслуговує. Як говориться: «При здоровому шлунку – здоровим буде й усе тіло». Ключ до правильного функціонування імунної системи — у підтримці сприятливого кишкової флори. Неповноцінні бактерії створюють грунт для шкідливих бактерій, які можуть стати причиною раку і розладів травлення.

Щоб попередити рак шлунка, споживайте наступні продукти:
  • Воду з лимоном, змішану з питною содою.
  • Утримайтеся від вживання більш ніж двох порцій (по 50 грам) алкогольних напоїв на добу.
  • Не вживайте продукти, що містять багато солі.
  • Уникайте споживання м’яса, що піддалося технологічній обробці.
  • Їжте цитрусові.
  • Споживайте цибулю – біофлавоноїд кверцетин – антиоксидант, який відомий своєю здатністю зменшувати ризик розвитку раку шлунка.
  • Їжте більше продуктів, що містять вітамін A (бета-каротин). Листя винограду, морква, солодка картопля, молоде листя кульбаби, шпинат і петрушка є тими небагатьма продуктами з високим вмістом цієї поживної речовини.
Інші продукти, що допомагають боротися з раком
Ефірні олії
  • Чорний перець,
  • Шавлія мускатна
  • Гвоздика – молочна залоза, товста кишка, печінка
  • Орегано
  • Чайне дерево
  • Чебрець
Фрукти

Містять вітаміни і антиоксиданти, які підтримують імунну систему і зменшують порушення життєдіяльності клітин. Ця невелика вибірка підкріплена дослідженням, у ході якого було виявлено їх захисну та лікувальну дію при раку: кісточки абрикоса, ягоди, цитрусові, виноград.

Бобові

Містять клітковину, антиоксиданти та інші фітохімічні речовини, що захищають клітини від ушкоджень і таким чином знижують ризик розвитку раку. Їжте більше бобів, сочевиці, гороху.

Вітаміни
  • C – в більшості фруктів і овочів
  • D – риб’ячий жир, яйця, тріска, лосось, сонячне світло
Трави та спеції
  • Конопля – одна з кращих лікарських рослин на Землі, яка попереджає розвиток раку і здатна вилікувати його в будь-якій ділянці організму
  • Каєнський перець
  • Кориця
  • Кмин
  • Імбир
  • Гірчиця
  • Орегано
  • Куркума
Жирні кислоти омега-3

Містяться в рибі (лосось, сардини, макрель і т. д.), покращують клітинну комунікацію і зменшують запалення клітин.

Чаї

Поліфеноли та антиоксидантні з’єднання відомі своїм захисним і попереджувальним ефектом щодо раку. Спробуйте зелений, чорний чай, або оолонг, а також маття (японський порошковий зелений чай).

Горіхи

Щоденне споживання жмені горіхів, зазначених нижче (і ніяких інших), допоможе знизити ризик розвитку раку:

  • Мигдаль
  • Макадамія
  • Волоські горіхи, які містять фітостероли (вони блокують клітинні рецептори естрогенів, що впливають на рак молочної залози і рак простати)
Зелені листові овочі

Серед кращих продуктів для боротьби з раком зелені листові овочі рясніють ензимами, вітамінами, мінералами і антиоксидантами, які зменшують запалення і живлять кожну здорову клітину. Ізотіоціанати, фітохімічні речовини цього виду овочів, очищають і підтримують імунну систему. Обов’язково їжте більше шпинату, мангольда, салатного цикорію, салату-латуку, браунколя, водяного кресу і т. д.

Пробіотики

До пробіотиків для благополучного розвитку кишкових бактерій відносяться: квашена капуста, йогурт (без цукру), комбуча (чайний гриб), кефір, кімчі, місо.

Наостанок про рак

Харчування при раку – це не тільки те, що ви їсте. Атипові (ракові) клітини процвітають на раціоні з цукру в позбавленому кисню середовищі. Саме тому дуже важливо підтримувати лужне внутрішнє середовище.

Для зведення до мінімуму внутрішнього запалення, виключіть зі свого раціону цукор-рафінад (і штучні цукрозамінники), трансжири і харчові продукти, які зазнали технологічної обробки. Також бажано зосередити увагу на багаті антиоксидантами фрукти і овочі, цільні злаки і пісні білки.

Дотримання водного балансу організму, регулярні заняття спортом, регулювання рівня стресу, участь у здоровій соціальній взаємодії і достатня кількість сну допоможуть підтримувати ваші клітини та імунну систему в найкращому стані, щоб знищити атипові клітини при їх першій появі.

Читайте також

1. БФ допомоги онкохворим «Інна» у боротьбі проти раку молочної залози. Відео

2. Фізично активні люди значно рідше хворіють на рак – дослідження

3. Вітамін С: проти раку і COVID-19?

4. Вижити: два шляхи – одна мета. До Всесвітнього дня боротьби проти раку

5.Молюски допоможуть вилікувати рак, − дослідження вчених

6.Куріння провокує рак легень – онкологи. ВІДЕО

Поділіться.

Залиште відповідь