Березовий сік: користь та протипоказання. РЕЦЕПТИ напоїв із соку

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Цей напій відомий ще з часів Київської Русі. Завдяки багатому складу макро- і мікроелементів, березовий сік є засобом від багатьох хвороб. Так само корисні і напої з березового соку. Проте він має і протипоказання.

Точно назвати час для збору березового соку складно – все залежить від погодних умов. Як правило, сік починає текти з таненням снігу і набуханням бруньок – приблизно в середині березня. Його збір припиняють, коли розпускається листя – в другій половині квітня.

Для збору соку варто вибирати дерева діаметром понад 20-30 см із добре розвиненою кроною. До того ж, від зрілих беріз сік буває солодшим. За хімічним складом він перевершує багато вітамінних напоїв, адже зберігає в собі вітаміни, вуглеводи, мінерали, фітонциди, органічні кислоти. Також до складу соку входять фруктовий цукор, органічні кислоти, ефірні масла, фітонциди, що мають антимікробні властивості, дубильні речовини, сапоніни, вітаміни.

Користь березового соку

Сік вживають при кашлі та ангіні, головних болях, захворюваннях суглобів. Це один із кращих засобів, що сприяють поліпшенню обміну речовин і роботі шлунку. Сік берези також рекомендують пити при захворюваннях дихальної системи, ревматизмі, туберкульозі, подагрі. Цей натуральний напій сприяє швидкому загоєнню виразок і ран.

У весняний період, коли наш організм ослаблений довгою зимою, чудовий напій допоможе впоратися з авітамінозом, весняною депресією, повернути організму силу та бадьорість, зміцнити імунну систему.

Із давніх-давен сік застосовували також як глистогінний та сечогінний засіб, його корисно пити тим, хто страждає головними болями.

Березовиця очищає кров, показана при алергічних захворюваннях.

Регулярне вживання березового соку сприятливо позначається на розщепленні каменів у сечовому міхурі та нирках. Однак варто випивати за один день не більше 150-350 мл, позаяк ефект біологічної стимуляції від свіжого березового соку може виявитися досить сильним.

Завдяки своєму сечогінному ефекту, березовий сік здатний знижувати артеріальний тиск. У косметичних цілях березовий сік застосовується при вуграх, шкірних екземах, сухості шкіри. У цих випадку шкіру добре протирати березовим соком або готувати маски на основі березового соку. Тим, хто хоче мати красиве сильне волосся, позбутися від лупи та прискорити його ріст, корисно мити голову березовим соком.

Березовий сік

Протипоказання до вживання березового соку

Окрім користі, березовий сік здатний у малому відсотку випадків шкодити людському організму. Тим, кого лікарі називають алергіками, за умови алергії на пилок дерева берези, цей сік пити не рекомендується – реакція організму може бути негайною.

Також протипоказанням для вживання цього напою вважається сечокам’яна хвороба: березовий сік може викликати рух каменів, що проявиться найсильнішими хворобливими відчуттями.

Велике значення має також і місце, де був зібраний напій. Дерева, що ростуть у безпосередній близькості від магістралей і завантажених автомобільних трас, даватимуть сік «заражений» важкими металами. Засмічувати свій організм подібними елементами просто небезпечно для будь-якої людини, тому, перш ніж купувати березовий сік, бажано поцікавитися, в яких районах він був зібраний.

Коли зібрали сік – полікуйте дерево: візьміть віск, корок і закрийте ним отвір, щоб у стовбур не потрапили бактерії, які можуть нести серйозну загрозу життю дерева.

Рецепти напоїв із березового соку:
  • Без додатків. На 3 л соку: цукор (від 3 ст. ложок до 1 скл.), на кінчик чайної ложки лимонної кислоти. Банки простерилізувати. У каструлі сік, цукор і лимонну кислоту довести до кипіння, розлити в стерильні банки по вінця (щоб трішки вилилося через верх), накрити стерильними кришками, закрутити. Щоб банка не тріснула, перед тим як наливати киплячий сік, на дно банки варто покласти черпак або щось із довгою ручкою. Можна не перевертати і не закутувати.
  • Зі скибкою лимона, апельсина, ківі. На 3-літрову банку соку дати трішки менше склянки цукру та 1/4 ч. ложки лимонної кислоти. Довести до кипіння, зібрати піну та залити в банку,  на дно якої покласти кружальце лимона та/або апельсина (зі шкіркою, попередньо ошпарити окропом) або 3 кружальця ківі. Закрутити, перевернути банку догори дном і дуже тепло закутати.

Березовий сік

  • Із цукерками «Барбарис», «Дюшес» і м’ятними. Кинути в 3-літрову банку 2-3 льодяники, можна також додати 2 скибочки лимона чи апельсина (не обов’язково), пів чайної ложки лимонної кислоти та 250 г цукру. Залити доведеним до кипіння соком і закрутити. Перевернути банку та накрити рушником.
  • Із гілочками смородини. У сік додати цукру за смаком, трішки лимонної кислоти. У кожну банку покласти по три гілочки смородини, залити киплячим соком і закрутити. Виходить дуже смачний та ароматний.
  • Березовий сироп. Окрім того, березовий сік у багатьох країнах світу використовують для виробництва березового сиропу. Зі 100 літрів соку можна шляхом випарювання отримати близько літра цього солодкого продукту.

Публікацію підготовлено за матеріалами MedFond

Читайте також:

  1. Що їсти під час Великого посту-2021: календар харчування на кожен день
  2. Бджолина отрута лікує рак? Дослідження австралійських учених
  3. Фізично активні люди значно рідше хворіють на рак – дослідження
  4. Як не переїдати під час свят. ПОРАДИ
Поділіться.

Залиште відповідь