У 2021-му піст триває з 15 березня по 1 травня – 48 днів. Великдень християни відзначатимуть 2 травня. Багатоденним постуванням християни готуються до Великодня, утримуючись від спокус людського життя. У цей період часу треба прискіпливо ставитись до харчування, адже, за правилами, багато продуктів і страв вживати заборонено. Що ж можна їсти у Великий піст – про календар харчування на кожен день читайте в нашому матеріалі.
Великий піст – особливий період для всіх православних християн. Він встановлений на згадку про 40-денне постування Ісуса Христа в пустелі. Метою цього багатоденного посту є підготовка до Великодня.
Дати початку й закінчення Великого посту щороку різні й залежать від свята Великодня. Однак цей піст має фіксовану тривалість – 47 днів.
Розпочинається Великий піст завжди у понеділок, за сім тижнів до Великодня, а завершується напередодні цього свята. Великдень цьогоріч святкується 2 травня. Отже, Великий піст у 2021 році триватиме з 15 березня по 1 травня.
Великий піст: що можна і заборонено їсти
Це найбільш тривалий і суворий піст. Під забороною м’ясо, молочні продукти та яйця, а також усі страви із вмістом зазначених продуктів, зокрема й випічка, соуси і солодощі.
Найсуворішим періодом посту є останній тиждень – Страсна седмиця, яка присвячена передсмертним мукам Ісуса. У перший день посту (15 березня) повністю відмовляються від їжі на день.
В інші дні посту діють такі обмеження:
- у понеділок, середу і п’ятницю дотримуються сухоїдіння – можна їсти неварену їжу без масла (хліб, вода, сухофрукти, фрукти, горіхи, мед, сирі овочі);
- вівторок і четвер – гаряча (приготована) їжа без рослинної олії (каші, крупи, гриби, бобові, варені і тушковані овочі);
- субота і неділя – дозволена гаряча їжа з рослинною олією, можна пити вино.
У великі свята, як Благовіщення Пресвятої Богородиці (7 квітня) та Вербна неділя (25 квітня), якщо вона не збігається зі Страсною седмицею, дозволяється готувати страви з рибою та морепродуктами.
Страви під час дотримання посту необов’язково мають бути несмачними. Навіть у цей період раціон можна зробити різноманітним, однак треба брати до уваги всі правила. У піст не можна зловживати прянощами, сіллю, цукром і смаженою їжею. Віддайте перевагу вареній чи приготованій на паровій бані їжі.
Овочі та фрукти: варені, тушковані, запечені, вони повинні стати основою вашого харчування. Нехай на вашому столі будуть морква, картопля, буряк, квашена капуста і огірки. Про фрукти також не потрібно забувати. З них можна їсти яблука, гранат, банани і цитрусові.
Каші повинні стати ще однією важливою складовою вашого раціону. Не забувайте, що готувати їх слід тільки на воді і доведеться обійтися без додавання масла.
Якщо ви включите у свій раціон рослинний білок, то ваш організм анітрохи не постраждає від відсутності м’яса. Рослинний білок міститься у баклажанах, арахісі, сочевиці, сої та всіх рослинах сімейства бобових.
Крім обмежень у їжі, вірянам також рекомендовано утримуватися від розваг та алкоголю. Головними на весь цей час повинні стати молитви, адже це час очищення душі й тіла.
Важливо знати, що такі суворі правила харчування в піст є обов’язковими тільки для ченців. Звичайним християнам можна пом’якшувати обмеження. Адже найголовніше в пості це не проста відмова від їжі, а позбавлення від гріха і єднання з Богом.
Деяким людям можна не дотримуватися посту за станом здоров’я – дітям до 12 років, літнім людям, вагітним жінкам і людям із хронічними захворюваннями. Піст має приносити радість і задоволення, а не проблеми зі здоров’ям.
Календар харчування у Великий піст-2021 на кожен день
Перша Семидмиця (15 березня – 21 березня)
15 березня (понеділок) – повне утримання від їжі, суворий піст.
16 березня (вівторок) – дозволяється вживати лише хліб та воду.
17 березня (середа) – сухоїдіння: можна їсти лише сиру їжу, без додавання олії. Дозволяються сіль, сухофрукти, горіхи, мед
18 березня (четвер) – суворий піст, їсти взагалі не можна.
19 березня (п’ятниця) – сухоїдіння, споживання невареної їжі рослинного походження.
20 березня (субота) – дозволяється гаряча рослинна їжа (каші, супи). У страви можна додавати олію.
21 березня (неділя) – дозволяється варена рослинна їжа з додаванням олії. Можна вживати вино.
Друга Семидмиця (22 березня – 28 березня)
22 березня (понеділок) – сухоїдіння, можна вживати сиру їжу рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі.
23 березня (вівторок) – можна їсти гарячу рослинну їжу без олії.
24 березня (середа) – сухоїдіння, споживання сирої їжі рослинного походження.
25 березня (четвер) – дозволяється гаряча рослинна їжа, однак без олії.
26 березня (п’ятниця) – сухоїдіння: сира їжа без олії.
27 березня (субота) – дозволяється варена рослинна їжа. Можна додавати у страви олію.
28 березня (неділя) – дозволяється вино й варена рослинна їжа з додаванням олії.
Третя Семидмиця (29 березня – 4 квітня)
29 березня (понеділок) – сухоїдіння.
30 березня (вівторок) – дозволяється гаряча рослинна їжа без олії.
31 березня (середа) – сухоїдіння: споживання невареної їжі рослинного походження.
1 квітня (четвер) – дозволяється гаряча рослинна їжа без олії.
2 квітня (п’ятниця) – сухоїдіння.
3 квітня (субота) – дозволяється варена рослинна їжа з додаванням олії.
4 квітня (неділя) – дозволяється вино й варена рослинна їжа з додаванням олії.
Четверта Семидмиця (5 квітня – 11 квітня)
5 квітня (понеділок) – сухоїдіння, споживання сирої їжі: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти.
6 квітня (вівторок) – дозволяється гаряча їжа без олії.
7 квітня (середа) – сира їжа без олії: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі.
8 квітня (четвер) – дозволяється гаряча їжа без олії.
9 квітня (п’ятниця) – сухоїдіння.
10 квітня (субота) – дозволяється варена рослинна їжа з додаванням олії.
11 квітня (неділя) – дозволяється варена рослинна їжа з додаванням олії. Можна пити вино.
П’ята Семидмиця( 12 квітня – 18 квітня)
12 квітня (понеділок) – сухоїдіння.
13 квітня (вівторок) – дозволяється варена рослинна їжа без олії.
14 квітня (середа) – сухоїдіння.
15 квітня (четвер) – можна їсти гарячу рослинну їжа без олії.
16 квітня (п’ятниця) – сухоїдіння.
17 квітня (субота) – дозволяється варена рослинна їжа з додаванням олії.
18 квітня (неділя) – дозволяється варена рослинна їжа з додаванням олії. Можна пити вино.
Шоста Семидмиця ( 19 квітня – 25 квітня)
19 квітня (понеділок) – сухоїдіння.
20 квітня (вівторок) – дозволяється варена рослинна їжа без олії.
21 квітня (середа) – сухоїдіння: споживання невареної їжі рослинного походження.
22 квітня (четвер) – дозволяється гаряча рослинна їжа без олії.
23 квітня (п’ятниця) – сухоїдіння.
24 квітня (субота) – Лазарева субота, можна дозволити собі з’їсти рибну ікру й гарячу їжу з додаванням олії.
25 квітня (неділя) – Вербна неділя,дозволяється їсти страви з риби та морепродукти.
Страсна Семидмиця (26 квітня – 1 травня)
26 квітня (понеділок) – сухоїдіння: споживання сирої їжі рослинного походження.
27 квітня (вівторок) – сухоїдіння. Можна вживати: хліб, воду, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
28 квітня (середа) – сухоїдіння.
29 квітня (четвер) – сухоїдіння.
30 квітня (п’ятниця) – повне утримання від їжі.
1 травня (субота) – сухоїдіння. Однак, краще також утриматись від їжі.
2 травня (неділя) – Пасха Господня.
За матеріалами УНІАН, 24 канал
Читайте також