Трибуна – Бровари

Що їсти під час Великого посту-2021: календар харчування на кожен день

Pinterest LinkedIn Tumblr +

У 2021-му піст триває з 15 березня по 1 травня – 48 днів. Великдень християни відзначатимуть 2 травня. Багатоденним постуванням християни готуються до Великодня, утримуючись від спокус людського життя. У цей період часу треба прискіпливо ставитись до харчування, адже, за правилами, багато продуктів і страв вживати заборонено. Що ж можна їсти у Великий піст – про календар харчування на кожен день читайте в нашому матеріалі.

Великий піст – особливий період для всіх православних християн. Він встановлений на згадку про 40-денне постування Ісуса Христа в пустелі. Метою цього багатоденного посту є підготовка до Великодня.

Дати початку й закінчення Великого посту щороку різні й залежать від свята Великодня. Однак цей піст має фіксовану тривалість – 47 днів.

Розпочинається Великий піст завжди у понеділок, за сім тижнів до Великодня, а завершується напередодні цього свята. Великдень цьогоріч святкується 2 травня. Отже, Великий піст у 2021 році триватиме з 15 березня по 1 травня.

Великий піст: що можна і заборонено їсти

Це найбільш тривалий і суворий піст. Під забороною м’ясо, молочні продукти та яйця, а також усі страви із вмістом зазначених продуктів, зокрема й випічка, соуси і солодощі.

Найсуворішим періодом посту є останній тиждень – Страсна седмиця, яка присвячена передсмертним мукам Ісуса. У перший день посту (15 березня) повністю відмовляються від їжі на день.

В інші дні посту діють такі обмеження:

  • у понеділок, середу і п’ятницю дотримуються сухоїдіння – можна їсти неварену їжу без масла (хліб, вода, сухофрукти, фрукти, горіхи, мед, сирі овочі);
  • вівторок і четвер – гаряча (приготована) їжа без рослинної олії (каші, крупи, гриби, бобові, варені і тушковані овочі);
  • субота і неділя – дозволена гаряча їжа з рослинною олією, можна пити вино.

У великі свята, як Благовіщення Пресвятої Богородиці (7 квітня) та Вербна неділя (25 квітня), якщо вона не збігається зі Страсною седмицею, дозволяється готувати страви з рибою та морепродуктами.

Страви під час дотримання посту необов’язково мають бути несмачними. Навіть у цей період раціон можна зробити різноманітним, однак треба брати до уваги всі правила. У піст не можна зловживати прянощами, сіллю, цукром і смаженою їжею. Віддайте перевагу вареній чи приготованій на паровій бані їжі.

Овочі та фрукти: варені, тушковані, запечені, вони повинні стати основою вашого харчування. Нехай на вашому столі будуть морква, картопля, буряк, квашена капуста і огірки. Про фрукти також не потрібно забувати. З них можна їсти яблука, гранат, банани і цитрусові.

Каші повинні стати ще однією важливою складовою вашого раціону. Не забувайте, що готувати їх слід тільки на воді і доведеться обійтися без додавання масла.

Якщо ви включите у свій раціон рослинний білок, то ваш організм анітрохи не постраждає від відсутності м’яса. Рослинний білок міститься у баклажанах, арахісі, сочевиці, сої та всіх рослинах сімейства бобових.

Крім обмежень у їжі, вірянам також рекомендовано утримуватися від розваг та алкоголю. Головними на весь цей час повинні стати молитви, адже це час очищення душі й тіла.

Важливо знати, що такі суворі правила харчування в піст є обов’язковими тільки для ченців. Звичайним християнам можна пом’якшувати обмеження. Адже найголовніше в пості це не проста відмова від їжі, а позбавлення від гріха і єднання з Богом.

Деяким людям можна не дотримуватися посту за станом здоров’я  – дітям до 12 років, літнім людям, вагітним жінкам і людям із хронічними захворюваннями. Піст має приносити радість і задоволення, а не проблеми зі здоров’ям.

Календар харчування у Великий піст-2021 на кожен день

Перша Семидмиця (15 березня – 21 березня)

15 березня (понеділок) – повне утримання від їжі, суворий піст.

16 березня (вівторок) – дозволяється вживати лише хліб та воду.

17 березня (середа) – сухоїдіння: можна їсти лише сиру їжу, без додавання олії. Дозволяються сіль, сухофрукти, горіхи, мед

18 березня (четвер) – суворий піст, їсти взагалі не можна.

19 березня (п’ятниця) – сухоїдіння, споживання невареної їжі рослинного походження.

20 березня (субота) – дозволяється гаряча рослинна їжа (каші, супи). У страви можна додавати олію.

21 березня (неділя) – дозволяється варена рослинна їжа з додаванням олії. Можна вживати вино.

Друга Семидмиця (22 березня – 28 березня)

22 березня (понеділок) – сухоїдіння, можна вживати сиру їжу рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі.

23 березня (вівторок) – можна їсти гарячу рослинну їжу без олії.

24 березня (середа) – сухоїдіння, споживання сирої їжі рослинного походження.

25 березня (четвер) – дозволяється гаряча рослинна їжа, однак без олії.

26 березня (п’ятниця) – сухоїдіння: сира їжа без олії.

27 березня (субота) – дозволяється варена рослинна їжа. Можна додавати у страви олію.

28 березня (неділя) – дозволяється вино й варена рослинна їжа з додаванням олії.

Третя Семидмиця (29 березня – 4 квітня)

29 березня (понеділок) – сухоїдіння.

30 березня (вівторок) – дозволяється гаряча рослинна їжа без олії.

31 березня (середа) – сухоїдіння: споживання невареної їжі рослинного походження.

1 квітня (четвер) – дозволяється гаряча рослинна їжа без олії.

2 квітня (п’ятниця) – сухоїдіння.

3 квітня (субота) – дозволяється варена рослинна їжа з додаванням олії.

4 квітня (неділя) – дозволяється вино й варена рослинна їжа з додаванням олії.

Четверта Семидмиця (5 квітня – ​11 квітня)

5 квітня (понеділок) – сухоїдіння, споживання сирої їжі: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти.

6 квітня (вівторок) – дозволяється гаряча їжа без олії.

7 квітня (середа) – сира їжа без олії: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі.

8 квітня (четвер) – дозволяється гаряча їжа без олії.

9 квітня (п’ятниця) – сухоїдіння.

10 квітня (субота) – дозволяється варена рослинна їжа з додаванням олії.

11 квітня (неділя) – дозволяється варена рослинна їжа з додаванням олії. Можна пити вино.

П’ята Семидмиця( 12 квітня – 18 квітня)

12 квітня (понеділок) – сухоїдіння.

13 квітня (вівторок) – дозволяється варена рослинна їжа без олії.

14 квітня (середа) – сухоїдіння.

15 квітня (четвер) – можна їсти гарячу рослинну їжа без олії.

16 квітня (п’ятниця) – сухоїдіння.

17 квітня (субота) – дозволяється варена рослинна їжа з додаванням олії.

18 квітня (неділя) – дозволяється варена рослинна їжа з додаванням олії. Можна пити вино.

Шоста Семидмиця ( 19 квітня – 25 квітня)

19 квітня (понеділок) – сухоїдіння.

20 квітня (вівторок) – дозволяється варена рослинна їжа без олії.

21 квітня (середа) – сухоїдіння: споживання невареної їжі рослинного походження.

22 квітня (четвер) – дозволяється гаряча рослинна їжа без олії.

23 квітня (п’ятниця) – сухоїдіння.

24 квітня (субота) – Лазарева субота, можна дозволити собі з’їсти рибну ікру й гарячу їжу з додаванням олії.

25 квітня (неділя) – Вербна неділя,дозволяється їсти страви з риби та морепродукти.

Страсна Семидмиця (26 квітня – 1 травня)

26 квітня (понеділок) – сухоїдіння: споживання сирої їжі рослинного походження.

27 квітня (вівторок) – сухоїдіння. Можна вживати: хліб, воду, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

28 квітня (середа) – сухоїдіння.

29 квітня (четвер) – сухоїдіння.

30 квітня (п’ятниця) – повне утримання від їжі.

1 травня (субота) – сухоїдіння. Однак, краще також утриматись від їжі.

2 травня (неділя) – Пасха Господня.

За матеріалами УНІАН, 24 канал

Читайте також

  1. Масляна: чи українське свято, та що насправді їли українці
  2. Масниця в Броварах: чи буде святкування цьогоріч
  3. Як у Броварах Масницю святкували (Відео
  4. Вегетаріанство – небезпечно чи корисно?
Поділіться.

Залиште відповідь