Отруїлися грибами: ще дві жінки з Броварів потрапили в реанімацію

Pinterest LinkedIn Tumblr +

У ніч на 5-те жовтня в Броварах одночасно зафіксували два випадки отруєння дикорослими грибами. До лікарні потрапила 44-річна броварчанка та її 61-річна свекруха. Про це «Трибуні-Броварів» повідомила завідувачка відділення епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань, Заслужена лікарка України Ольга Строй.

Лікарка зазначила, що обох жінок пригостили засоленими піддубниками, які збирали в калинівському лісі.

«Були порушені технологічні режими приготування грибів. Тим паче грибів, які належать до умовно їстівних», – зазначила  Ольга Строй.

З її слів, жінки вживали гриби, які були засолені 10 днів тому. Хоча вживати їх після засолювання можна мінімум через місяць. Також гриби обов’язково мали відварити. У цьому випадку піддубники не відварювалися.

Симптоми отруєння (біль у животі, блювота, слабкість) жінки відчули за три години після вживання грибів. Відразу звернулися до медиків.

«Постраждалих броварчанок госпіталізували до реанімаційного відділення Бориспільської лікарні. На жаль, в нашій реанімації місць не було», – розповідає «Трибуні» лікарка.

Уже вдень 5-го жовтня обох жінок у задовільному стані перевели до терапевтичного відділення. Наразі їх життю нічого не загрожує.

Нагадаємо, що декілька днів тому до реанімаційного відділення броварської лікарні потрапила 54-річна броварчанка з отруєнням блідою поганкою. На щастя, лікарям удалося стабілізувати фізичний стан жінки. І хоча вона почувається значно краще, але все одно під пильним наглядом медиків.

Близько тижня тому 59-річна мешканка Броварів переплутала бліду поганку з сироїжками. На жаль, той випадок закінчився летально.

Вкотре нагадуємо правила та поради

Нагадуємо про дотримання основних правил збирання та вживання дикорослих грибів:

  • не збирайте пластинчасті та умовно-їстівні гриби, сироїжки, бо саме помилкове збирання замість них блідої поганки є причиною більшості отруєнь зі смертельними наслідками;
  • збирайте лише такі гриби, в яких ви впевнені, що вони їстівні;
  • не дозволяйте збирати гриби дітям;
  • не купуйте свіжі, сушені та консервовані гриби у випадкових осіб на вулицях та в інших не встановлених для продажу місцях;
  • не збирайте зіпсовані гриби, а також ті, що ростуть уздовж автомагістралей та поблизу сміттєзвалищ.

Декілька порад щодо приготування страв із грибів у домашніх умовах. Перш за все, слід пам’ятати, що:

  • свіжі гриби швидко псуються, тому без холодильника вони не мають зберігатися більше 2-х годин;
  • зібрані гриби одразу необхідно перебрати, кожен гриб уважно переглянути, почистити, ретельно промити проточною водою;
  • обов’язково двічі відварити по 20 хвилин і лише потім готувати з них страви. Відвар вилити.

Колаж – Андрій Захарченко

Читайте також:

  1. У Броварах ще одна жінка отруїлася грибами

  2. Від отруєння лісовими грибами померла броварчанка

  3. Бліда поганка «косить» броварців? Як уберегтися

  4. Десять ознак харчового отруєння та його симптоми

Поділіться.

Залиште відповідь