Від отруєння лісовими грибами померла броварчанка

Pinterest LinkedIn Tumblr +

У  Броварах зафіксували перший випадок отруєння дикорослими грибами. На жаль, він виявився летальним для 59-річної броварчанки. Про це «Трибуні-Броварів» повідомила завідувачка відділення епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань, Заслужена лікарка України Ольга Строй.

Як зазначила лікарка, випадок трапився близько тижня тому.

Чоловік 59-річної броварчанки привіз із Чернігівщини додому гриби різних видів. «Жінка розібрала гриби  по купах: окремо білі гриби, окремо – сироїжки. Білі віддала своїм дорослим дітям, які живуть окремо від батьків, а сироїжки без варіння посмажила на сковорідці», – розповідає Ольга Строй.

Наступного дня броварчанка відчула болі в животі, почалася блювота. «Жінка – колишній медик, тому до лікаря відразу не звернулася, а почала лікуватися самостійно. Згодом їй стало легше, але ненадовго…», – розповідає далі заввідділенням.

З її слів, через добу після приймання грибів, жінку все ж доправили до гастроентерологічного відділення броварської лікарні. Проте самопочуття її стрімко погіршувалося. Постраждалу терміново перевели до реанімаційного відділення. Проте через два дні жінка померла.

«Минуло 5 днів із моменту вживання грибів. За результатами лабораторних досліджень з’ясувалось, що померла з’їла бліду поганку. Сироїжки та бліді поганки дуже схожі зовні», – наголосила Ольга Строй.

Також Заслужена лікарка України зазначила «Трибуні-Бровари», що це єдиний зафіксований випадок отруєння дикорослими грибами в броварській лікарні цьогоріч. На жаль, він виявився трагічним.

Правила та поради

Нагадуємо про дотримання основних правил збирання та вживання дикорослих грибів:

  • не збирайте пластинчасті та умовно-їстівні гриби, сироїжки, бо саме помилкове збирання замість них блідої поганки є причиною більшості отруєнь зі смертельними наслідками;
  • збирайте лише такі гриби, в яких ви впевнені, що вони їстівні;
  • не дозволяйте збирати гриби дітям;
  • не купуйте свіжі, сушені та консервовані гриби у випадкових осіб на вулицях та в інших не встановлених для продажу місцях;
  • не збирайте зіпсовані гриби, а також ті, що ростуть уздовж автомагістралей та поблизу сміттєзвалищ.

Декілька порад щодо приготування страв із грибів у домашніх умовах. Перш за все, слід пам’ятати, що:

  • свіжі гриби швидко псуються, тому без холодильника вони не мають зберігатися більше 2-х годин;
  • зібрані гриби одразу необхідно перебрати, кожен гриб уважно переглянути, почистити, ретельно промити проточною водою;
  • обов’язково двічі відварити по 20 хвилин і лише потім готувати з них
    страви. Відвар вилити.

Колаж – Андрій Захарченко

Читайте також:

  1. Випадки отруєнь грибами в Україні почастішали – лікарі

  2. Пішов по гриби: у богданівському лісі заблукав дідусь

  3. З’їв грибів із броварського лісу і потрапив до реанімації: бліда поганка чи чергова хибна тривога?

  4. Як збирати та готувати гриби, щоб не отруїтися ними, – поради від фахівців

Поділіться.

Залиште відповідь