Вісім українських продуктів отримають визнання в країнах ЄС

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Україна має багато унікальних продуктів, які складають окремий нішевий сегмент на ринку і мають додаткову ринкову вартість – це продукти з чітким географічним походженням. Мінекономіки допомагає українським продуктам отримати реєстрацію географічного зазначення та визнання в ЄС. Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки, пише agronews.ua.

«Ми вже направили для включення до європейського реєстру географічних зазначень документи про такі автентичні українські товари, як «Гуцульська коров’яча бриндза», «Гуцульська овеча бриндзя» та «Мелітопольська черешня». Наразі ми розглядаємо ще низку таких товарів, які потребують правової охорони», — зазначила заступник Міністра економіки України Ірина Новікова.

Вона підкреслила, що продукти з підтвердженим географічним походженням вважаються національним надбанням в країнах ЄС. І Україна здійснює всіх заходів, щоб місцеві продукти з географічним зазначенням отримали визнання ЄС, а українські виробники розвивали крафтове виробництво, отримали доступ до нових ринків збуту та збільшували прибутки.

Так, було розглянуто і погоджено специфікації товарів, які надійшли до Мінекономіки з різних куточків України та претендують бути захищеними, як географічні зазначення, зокрема:

«ДОЛИНА ФРУМУШИКА» – застосовується для вин тихих, а саме білого, червоного та рожевого, які виробляються виключно з винограду, вирощеного у межах географічного району «Долина Фрумушика» (південно-західна частина Одеської області);

«ХЕРСОНСЬКИЙ КАВУН» – поєднання селекційних досягнень та кліматичних умов Херсонського регіону створили оптимальні умови для отримання плодів, які характеризуються високою врожайністю та унікальними смаковими якостями;

«ПРИДУНАЙСЬКА БЕССАРАБІЯ» – застосовується для вин тихих та ігристих, які виробляються з винограду, який визначено за відповідними сортами та має походження щонайменше 85 відсотків із цього географічного місця;

«ЯЛПУГ» – назва місця походження, яка  визначає територію виробництва вин тихих, що розташована навколо озера Ялпуг (найбільше природне озеро лиманного типу в Україні) у південно-західній частині Болградського району Одеської області);

«МЕД ЗАКАРПАТТЯ/ЗАКАРПАТСЬКИЙ МЕД» – монофлорний чи поліфлорний мед, особливі якості якого формуються завдяки специфічній медоносній флорі Закарпатського регіону, виділяється декілька видів меду:

— Весняний мед  – мед з чорниці (яфин-мед) та травневий збір;

— Літній мед – закарпатський літній збір, високогірний збір, мед з гірської малини та мед іван-чаю;

— Осінній мед – лісовий мед та мед гірчака сахалінського (мед Вейріха);

«М’ЯСО БАРАНИНИ ФРУМУШИКА/БАРАНИНА ФРУМУШИКА» – географічне зазначення для м’яса баранини Фрумушика, яке має репутацію унікального м’яса, отриманого із окремих порід овець, що випасають на території Тарутинських степів. Щонайменше 60 відсотків кормів – це трава чи сіно походженням із географічного району;

«ЗАКАРПАТТЯ/ЗАКАРПАТСЬКЕ ВИНО» – географічне зазначення для вина тихого, яке виробляється із окремих сортів винограду, що вирощено виключно на території визначеного географічного району (схили Карпатських гір Закарпатської області (Берегівський, Ужгородський, Хустський та Мукачівський райони);

«АША-АБАГ» – географічне зазначення для вина тихого та ігристого, яке виробляється із сировини щонайменше 85 відсотків якої вирощено на визначеній території навколо села Шабо Білгород-Дністровського району вздовж правого берегу Дністровського лиману.

Наступним кроком після погодження специфікацій стане реєстрація цих географічних зазначень на національному рівні.

Нагадаємо, що в Броварах майже три роки працює єдина в Україні промислова медоварня «Медовий спас», де виготовляють 6 видів стародавнього медового напою сікера. Один із видів сікери – броварська, яку виготовляють на основі соків чорної та червоної смородини, ожини і яблук.

Нещодавно відкрилася дегустаційна зала медоварні, що буде і конференц-залою, де проводитимуть навчання для медоварів із усієї України. Медоварню «Медовий спас» включено в гастромаршрут Київщини.

Читайте також

  1. У Броварах працює єдина в Україні промислова медоварня з виробництва сікери. Відео
  2. У Броварах відкрилася дегустаційна зала медоварні «Медовий спас». Відео
  3. «Шкільний вулик» у Заворичах: майстер-класи та плани з лікування пенсіонерів
  4. У Калитянській ОТГ запрацює соціальне шкільне підприємство
  5. Перша на Броварщині станція для сортування вторсировини відкрилася у Великій Димерці. Відео

Поділіться.

Залиште відповідь