Використання пальмової олії в Україні хочуть заборонити: чим вона небезпечна

Pinterest LinkedIn Tumblr +

В Україні планують повністю заборонити використання пальмової олії в дитячому харчуванні, а також молочних продуктах і кондитерських виробах. Інші продукти з пальмовою олією пропонують маркувати так, щоб покупець одразу знав про наявність цього небезпечного інгредієнта, повідомляє Обозрєватєль.

Відповідний законопроект№ 5148 схвалили в першому читанні депутати Верховної Ради.

Зокрема, пропонується заборонити пальмову олію в таких продуктах:

  • Традиційні молочні продукти. Згідно із законодавством, це масло, сири, а також кисломолочні продукти – ацидофілін, кисле молоко, ряжанка, сметана, сир, кефір. Йогурт у цей список не входить.
  • Дитяче харчування і суміші.
  • Кондитерські вироби. Причому не тільки печиво і тістечка, але також і шоколад, морозиво.
Чому забороняють пальмову олію?

Пальмова олія лідирує у виробництві напівфабрикатів і готових продуктів в усьому світі. При цьому, як зазначається в пояснювальній записці до законопроєкту, ВООЗ на підставі 48 досліджень заявляє про серйозну шкоду цього продукту для здоров’я.

Так,  пальмова олія стає твердою після спеціальної обробки – гідрогенізації. Це процес насичення дуже розігрітого масла атомами водню. Під час гідрогенізації атоми водню перетворюють рослинні жири в так звані трансжири.

За даними досліджень, вони заважають нормальній роботі організму і провокують розвиток раку, серцевих хвороб і діабету. За оцінками ВООЗ, 500 тис. чоловік в усьому світі щорічно вмирають через серцево-судинні хвороби, які розвинулися через надмірне споживання трансжирів.

Виробники ніколи не відмовляться від пальмової олії добровільно, адже це дуже вигідно, бо пальмова олія дуже дешева. І ось за рахунок чого. Якщо з 1 га соняшнику можна зробити 0,48 тони олії, то з олійної пальми – аж 3,7 тони. Крім того, пальмова олія довго зберігається.

Але небезпечною є не тільки пальмова олія. В Україні в розливній, так званій «базарній» соняшниковій олії, також можуть бути канцерогени. Так як великі заводи на розлив олію не продають, купувати її в пляшках небезпечно.

Також у Держспоживслужбі заявили про те, що печиво, яке поставлялося в «АТБ-Маркет»  і «Форвард-КД», додавали пальмову олію з 3-монохлор-1,2-пропандіол (3-MCPD) (речовина, яка не відповідає стандартам безпеки харчових продуктів).

Читайте також

  1. Боротьба з раком: ЄС скорочує шкідливі речовини в продуктах харчування
  2. Більше фруктів і м’яса, менше солі і цукру: зміни норм харчування в школах і садках
  3. Червоне м’ясо може викликати рак – доведено
  4. Пристрасть до м’яса і сиру після 50 років небезпечна для здоров’я не менше за куріння – учені США
  5. БАДи – зовсім не рівноцінні замінники злаків, овочів та фруктів, – Уляна Супрун
Поділіться.

Залиште відповідь